Electrolux skötselråd för dina kläder

Ta hand om dina kläder

Vi har alla våra favoritplagg. Kläder som vi tycker extra mycket om att bära gång och efter gång som får oss att må bra. Oavsett om det rör sig om ett par jeans som sitter perfekt, favoritlagets matchtröja eller en samling färgglada skjortor är det viktigt att sköta om dem rätt så att de håller sig snygga och prydliga längre.  

Vårt nya sortiment av tvättmaskiner och torktumlare har specialprogram och innovativa funktioner för olika material som ser till att plaggen förblir mjuka samt håller passform och färg, tvätt efter tvätt. 

Klädvård mellan tvättar

Eftersom du använder dina favoritkläder flitigt är det viktigt att sköta om materialen på rätt sätt för att minimera slitaget på dem. Nedan följer några praktiska tips och råd:

 

 • Förvara plaggen så att de inte utsätts för direkt solljus eftersom det bleker färger.
 • Förvara inte kläder i en kall källare eller på en varm vind eftersom ytterlighetstemperaturer kan skada textilierna.
 • Rengör kläderna innan du lägger in dem i garderoben för att skydda dem mot mal. För ytterligare naturligt skydd kan du lägga in lavendelpåsar eller kulor av cederträ.
 • Naturfibrer som bomull och linne bör placeras i ett väl ventilerat utrymme.
 • Tvätta träningskläder omedelbart efter träningen om möjligt, i annat fall undvik att lägga dem i tvättkorgen tillsammans med andra kläder.
 • Torka tvätten inomhus eller i skuggan eftersom solljuset kan bleka färgerna.
 • Använd ångprogram för att fräscha upp och släta ut skrynkliga plagg utan att tvätta dem.

Skötselråd för ylle

Bevara mjukheten

För att tröjorna ska förbli sköna är det viktigt att bevara deras mjukhet, färg och passform. Nedan följer några skötselråd för ylle:

 • När du väljer tvättmaskin eller torktumlare, håll utkik efter Woolmark Blue- eller Woolmark Green-märkta maskiner (se nedan för vidare information).
 • Vävda plagg, som rockar, bör hängas upp på vadderade galgar. Stickade ylletröjor och koftor bör vikas ihop och läggas undan.
 • Rengör alltid ylleplaggen innan du lägger in dem i garderoben. Skydda dem mot mal med hjälp av lavendelpåsar eller kulor av cederträ.
 • När du har burit ett ylleplagg är det bäst att låta det vila i ett dygn innan du hänger upp det eller viker ihop och lägger undan det så att plagget får möjlighet att återhämta sig och återfå rätt passform.
 • Vid strykning, ställ in strykjärnet på låg värme och se till att ylleplaggen fortfarande är aningen fuktiga. DelicateCare-systemet har dock en patenterad trumrörelse som gör att plaggen skrynklas mindre, vilket i sin tur minskar behovet av strykning.
 • Du kan ge ylleplagg en snabb uppfräschning genom att låta dem hänga i badrummet medan du duschar. Luftfuktigheten slätar ut fibrerna. Ett annat smidigt alternativ är att använda ångprogrammet för att förnya och släta ut dem.
 • Vid plantorkning, lägg ylleplagget plant och krama försiktigt ut vätan. Men tänk också på att ylleplaggen krymper mindre i den nya DelicateCare-torktumlaren än de gör vid plantorkning.

Woolmark garanterar kvalitén

Många av Electrolux tvättmaskiner och torktumlare är Woolmark-märkta av världens ledande oberoende institut för ylleskötsel och -hantering. Dess textilskötseldekaler garanterar att maskinen är säker även för ylle märkt med endast handtvätt.

Skötselråd för siden

Bevara silkeslenheten

Vissa klädesplagg har en märklig förmåga att få en känna sig väl till mods. Ta sidenklänningar, t.ex. de har en smickrande passform, svepande och eleganta – du ser underbar ut varje gång du bär dem. Samtidigt bär de med sig minnet av tidigare festligheter och är ett givet alternativ varje gång du behöver ett plagg utöver det vanliga för särskilda tillfällen. Nedan följer några råd om hur du bevarar de ömtåliga sidenplaggens passform, och fjäderlätta känsla:

 • När du väljer tvättmaskin och torktumlare bör du kolla om maskinen har särskilda program för sidentvätt med låga temperaturer och anpassade centrifugeringscykler.
 • Förvara sidenplagg liggande plant om möjligt. På så sätt minimerar du ytan som utsätts för fukt eller temperaturförändringar.
 • När du viker plaggen bör du lägga syrafritt silkespapper mellan vecken för att hålla sidentyget mjukt och skrynkelfritt.
 • Håll sidenplaggen borta från dagsljus för att förhindra att tygets lyster mattas och färgerna blekna

Ånga slätar ut siden

Blås nytt liv i sidenplaggen med hjälp av ånga. Med hjälp av de särskilda ångprogrammen kan du fräscha upp dina kläder, till och med de mest ömtåliga plagg, när de inte behöver tvättas. Genom det särskilda programmet mjukar luftfuktigheten upp fibrerna så att skrynklor och veck på ett naturligt sätt slätas ut. Ångan tar också bort odörer så att sidenplaggen inte bara blir släta och faller vackert varje gång du bär dem, utan också känns fräscha.

Tvätta professionellt hemma

I över 90 år har vi samarbetat med den bästa tvätterierna; var tredje av världens största hotellkedjor väljer Electrolux. Four Seasons Hotel i Milano låter våra maskiner ta hand om deras textilier för att säkerställa den mjuka, rena känslan som gäster på ett femstjärnigt hotell förväntar sig. Samarbetet leder oss till nya innovationer, som också kommer dig till godo hemma.

Upptäck våra produkter

Electrolux torktumlare

Electrolux torktumlare

Ta en titt på hela urvalet av torktumlare för att hitta den som passar bäst för just dig och ditt hem.

Alla våra torkumlare
Electrolux tvättmaskiner

Electrolux tvättmaskiner

Upptäck alla våra tvättmaskiner och upptäck några utmärkande egenskaper som hjälper dig ta hand om dina kläder.

Alla våra tvättmaskiner
Electrolux kombinerade tvättmaskiner och torktumlare

Electrolux kombinerade tvättmaskiner och torktumlare

Kombimaskiner spar utrymme och klarar dessutom att hantera dina mest känsliga plagg. 

Alla våra kombimaskiner