Matlagning med linser

Smakrika rätter

Från soppa till sallad – maträtter med linser finns det många smakrika idéer på. Linser är hälsosamma och rika på vitaminer, protein och mineralsalt. Nedan bjuder Eros Picco på ett utsökt franskt recept med puylinser i en enkel getostsallad. Puylinser har en särpräglad, lite eldig smak och bevarar sin form, vilket ger en bättre konsistens. 

Michelin-kockens goda sommarsallad

Den italienske kocken Eros Picco, vars restaurang har två Michelin-stjärnor, har ett recept på varm sommarsallad där linserna verkligen kommer till sin rätt. Linser är en stapelvara i det italienska köket, men används traditionellt främst i mustiga vinterrätter. Det anses ge lycka för året som kommer om man äter dem på nyårsafton, eftersom man anser att de påminner små mynt. Piccos hälsosamma recept är dock lättare och visar hur linser kan användas på många olika sätt i takt med årstidernas skiftningar. I videon kan du se och höra honom förklara varför han valde att använda linser i en sommarrätt.

Mer smak med ånga

Istället för att koka linserna kan du använda en varmluftsugn med ånga för att tillaga dem mer försiktigt, vilket förbättrar smaken och bevarar deras näringsämnen. På motsvarande sätt smakar även vilt bättre och blir saftigare när den ugnsteks med ånga. Matlagning med ånga bevarar köttets saftighet och smak. Ingredienserna läggs ihop omedelbart före serveringen så att linsernas jordiga smak, spenatens järnrika arom och endivens milda beska bevaras som en fin kontrast till viltköttets söta och fylliga mustighet.

Matlagning med linser

Illustration av maträtter

Pefekt för sallader och grytor

Linser är rika på näringsämnen och passar utmärkt till både sallader och grytor eftersom de finns tillgängliga året runt.

3 delar vatten och 1 del inser

3 delar vatten, 1 del linser

För bästa resultat använder du tre delar vatten och en del linser då du tillagar en linsrätt.

Illustration av koktid för linser

Koktid

Röda linser ska kokas i 20 minuter medan gröna har en koktid på 30 minuter.

Utforska

Street food - Pulled pork

Avslöja hemligheten

Electrolux vill gärna dela med sig av kulinariska hemligheter och förklara hur man lockar fram alla smaknyanser ur de bästa ingredienserna. Vi vill hjälpa dig att uppnå smakupplevelser utöver det vanliga i din matlagning.

Upptäck den hemliga ingrediensen
Ånga som kommer ut ur en ångugn i Tom Kitchins kök

Hemligheten är ånga

Skapa underbart smakrika anrättningar med ånga. Nu kan du använda samma professionella tillagningssätt som världens bästa kockar.

Upptäck matlagning med ånga
Chili- och margaritamarinerade vattenmelontärningar

God vattenmelon

Vattenmeloner är kalorifattiga men smakrika, läskande, och de kan avnjutas på många olika sätt: som juice, grillade eller varför inte marinerade i vakuumpåse?

Upptäck vattenmelon