Matlagning med sichuanpeppar

Sichuanpeppar – ett kulinariskt äventyr

Sichuanpeppar är inte någon pepparsort, utan ett bär. Sichuanpeppar är mer än en arom eller smak, den är en smaksensation, en känsla på läppar och tunga som ligger någonstans mellan domning och den kittlande känslan som uppkommer av en svag elektrisk ström. Det är som champagnebubblor med en kryddig kick och helt annorlunda än chilipeppar. I det kinesiska köket kombineras de därför ofta i samma rätt. Där används sichuanpeppar i godis.

En orientalisk ton

Dess citrustoner gör sichuanpeppar ytterst mångsidig – den passar bra till stekt bläckfisk och till och med till pommes frites eller potatisklyftor. Nedan avslöjar chefskocken vid School of Wok i London, Jeremy Pang, hur man vacuuminpackar sichuanpeppar med inlagd gurka för att få ett friskt och kryddigt tillbehör till olika kötträtter. Detta tillbehör är lätt att göra.

 

Marinad i vakuumpåse

Blanda en inläggningslag av; 4 msk svart risvinäger, 4 msk socker, 1/2 tsk salt, 1 tsk soja, 2 msk varmt vatten och 15 krossade Sichuanpeppar.

Gurka och szechuanpappar marineras

Skiva en halv gurka, 3 vårlökar och lägg dem i en vakuumpåse tillsammans med marinaden, försegla påsen med en vakuumförseglare. Låt vila i kylen i 15 min. .

And med szechuanmarinerad gurka

Kombinationen av kylig gurka, syra från vinägern och den heta citrusen från Sichuanpepparn, är ett utmärkt komplement till många kötträtter.

Så här hanterar du kryddor

Det är bäst att köpa sichuanpeppar som hela kärnhus (och helst utan fröna inuti) som du kan rosta lätt för att locka fram de fylligare aromerna och sedan mala ner dem till pulver. På så sätt bevaras smakerna bättre. Du bör försöka göra så med alla typer av kryddor, som spiskummin, koriander och bockhornsklöver, för att få dem så smakrika som möjligt, istället för att förvara dem som pulver eftersom de då snabbt tappar styrka och arom.

 

Gör ditt eget five spice-pulver

Genom att blanda ihop ditt eget five spice-pulver ser du till att aromerna är färska och starka varje gång du lagar mat. Kryddblandningen passar extra bra till att gnidas in i feta köttsorter som anka och sidfläsk. Lägg 2 tsk sichuanpepparkapslar, 8 hela stjärnanis, ½ tsk mald kryddnejlika och 1 msk fänkålsfrön i en torr stekpanna och rosta på låg värme tills aromerna kommer fram. Låt svalna en stund och mal sedan till ett pulver och blanda i 1 msk mald kanel. Om du inte kan få tag på sichuanpeppar går det faktiskt att ersätta den med enbär (som ger den särpräglade smaken) och chiliflagor (för hettans skull).

Kombinera med drycker

Det perfekta komplementet till asiatisk mat är ett glas vin som fullbordar smakupplevelsen. Den spännande kittlande känsla som sichuanpeppar ger på läppar och tunga innebär dock att man inte kan ta vilket vin som helst. Välj mjuka rödviner med låg tanninhalt, t.ex. en nya zeeländsk pinot noir eller en medeltorr riesling, som balanserar pepparns kryddighet. Ett annat alternativ är veteöl (weissbier) som passar bra ihop med pepparns citrustoner. Sådan öl passar extra bra till det wokade sichuanesiska köket. I den här videon får du lära dig mer om hur du väljer ut lämpliga viner till dessa maträtter.

Utforska

Street food - Pulled pork

Avslöja hemligheten

Electrolux vill gärna dela med sig av kulinariska hemligheter och förklara hur man lockar fram alla smaknyanser ur de bästa ingredienserna. Vi vill hjälpa dig att uppnå smakupplevelser utöver det vanliga i din matlagning.

Upptäck den hemliga ingrediensen
An Electrolux Plancha Grill and an Infinite Chef Collection large saucepan cooking on an induction hob

Omedelbar och exakt värmereglering med induktionshäll

Vid matlagning på induktionshäll är det möjligt att mer exakt reglera temperaturen, i synnerhet på de modeller som har Direct touch kontroll.

Upptäck matlagning med induktion
Ett urval av rätter som kallröks i Electrolux The Cube

Smaksättning genom rökning

Hemligheten bakom en riktigt fin rökt stek plus många andra idéer och tips om hur du kan använda rökning när du lagar mat hemma.

Upptäck rökt mat