Smaksättning genom rökning

Rökta rätter

Ingen rök utan eld, och rökning är en viktig metod för smaksättning av livsmedel. Så har det varit ända sedan människan började laga mat över öppen eld. Genom årtusendenas lopp har rökning använts för att långtidskonservera kött och fisk då processen lämnar efter sig en skyddande hinna. Idag är rökta livsmedel stapelvara och förekommer både som lyxrätter och vardagsmat.

Kallrökning

Genom rökning smaksätts ingredienserna samtidigt som de tillagas och/eller konserveras lätt. Denna metod är känd som kallrökning och vid den används rök (från en glödbädd) som håller ca 20–30 °C. Den kan användas för alla typer av ingredienser – från kycklingfiléer och lax till ost, smör, tofu och till och med salt. Det här kan man göra själv hemma och på senare år har hemmarökar blivit allt vanligare.

Varmrökning

Varmrökta livsmedel tillagas med direkt värme samtidigt som de omvälvs av rök som håller en temperatur på 60–80 °C. Det här kan man göra hemma, antingen med hjälp av en rök som man placerar direkt på spisen, en utomhusrök eller på en utegrill. Röksmaken kan också åstadkommas genom den förkolningsprocess som sker när köttstycken läggs på en lagg. Grönsaker kan också grillas och ges röksmak, t.ex. auberginer när man gör baba ganouj eller söta, späda och mjuka purjolökar. 

Saftig och rökig sous vide-stek

Grillat kött får en distinkt röksmak som uppskattas av de allra flesta. Hemligheten bakom en riktigt saftig, utsökt och rökig stek är att förtillaga köttet i en sous vide-ugn innan du lägger köttet på grillen för att låta kolglöden göra sitt. Oavsett om du föredrar steken blodig eller genomstekt kan du ställa in temperaturen så att den blir exakt som du vill ha den: 54 °C för blodig, 60 °C om den ska vara rosa i mitten och 70 °C för genomstekt. Det är omöjligt att bränna vid köttet; köttet blir alltid blir saftigt och smakrikt. Sedan är det bara att lägga köttet på grillen för att få till den härliga rökiga grillsmaken. 

Rökta ingredienser

Rökta livsmedel förekommer över hela världen, från svensk böckling och tysk "rauchöl" till rökt charqui på lama i Anderna. Därför är det inte konstigt att rökta ingredienser – som rökt lax, makrill och charkprodukter som rökt skinka, pastrami och rökt anka – är mycket populära. Yrkeskocken Simon Hulstone tycker om att använda rökt vitlök i matlagningen. I den här videon visar han hur han använder rökt vitlök i recept på stekt kycklinglever med vildsvamp, grillad sparris och till och med till de stekta frukostäggen.

Utforska

Street food - Pulled pork

Avslöja hemligheten

Electrolux vill gärna dela med sig av kulinariska hemligheter och förklara hur man lockar fram alla smaknyanser ur de bästa ingredienserna. Vi vill hjälpa dig att uppnå smakupplevelser utöver det vanliga i din matlagning.

Upptäck den hemliga ingrediensen
Ånga som kommer ut ur en ångugn i Tom Kitchins kök

Hemligheten är ånga

Skapa underbart smakrika anrättningar med ånga. Nu kan du använda samma professionella tillagningssätt som världens bästa kockar.

Upptäck matlagning med ånga
Fylliga, röda kvisttomater

Välsmakande tomater

Locka fram tomaternas ljuvliga aromer och lär dig hur du lagar tomatsoppa, tomatsås och till och med din egen ketchup.

Upptäck tomater