Välsmakande tomater

Tomater gör vardagen storslagen

Tomater är en vardagsingrediens i matlagning. Det finns över 25 000 olika sorter och vissa av dem ser inte alls ut som vanliga tomater. Oavsett om man skivar tomaterna och lägger dem i en sallad eller på en smörgås eller använder dem som basen i pastasås eller som pricken över i på en pizza Napolitana är tomaten en mycket speciell ingrediens. Underbart mogna, smakrika tomater som skivas med några stänk god olivolja och lite havssalt blir en enkel, men alldeles utsökt sallad helt på egen hand.

Odla egna tomater

 

Det bästa sättet att få tag i goda tomater är att köpa dem under säsong eftersom de då är naturligt solmogna. Eller så odlar du dem själv! Tänk på att det ska vara i skyddat söderläge. Experimentera med olika sorter, gärna äldre sorter som blir allt mer populära. Den italienska plommontomatsorten San Marzano är känd för att passa utmärkt i såser. Denna sort behöver 8–10 timmars sol per dag och smakar bäst om du vattnar jorden, inte plantorna, en gång i veckan.

 

  • Johan Hedberg visar hur man intensifierar tomaternas smak genom att först grilla dem för att reducera vätskeinnehållet
    Hemligheten bakom den perfekta tomatsåsen

    Den svenske kocken och matskribenten Johan Hedberg föreslår att man intensifierar smakämnena i tomatsåsen genom att först grilla tomaterna för att reducera vätskeinnehållet. Titta på Johans tips i denna korta video där han kombinerar tomatsåsen med långkokt sidfläsk.

    now playing
  • En video som visar hur du gör en gul gazpacho med gula istället för röda tomater
    En färgstark gazpacho

    Spanjorernas gazpacho är vida berömd och det med rätta, men receptet i den här videon har en ovanlig twist. Istället för soppans vanliga röda färg är den här gul eftersom den baseras på gula tomater, en rik källa till järn och kalium.

    now playing
  • En video som beskriver hur du gör en rejäl italiensk paninosmörgås med tomater och risotto
    En rejäl italiensk sandwich

    I en sann italiensk godbit som är enkel att göra kombineras tomater med en särskild typ av risotto och en så kallad paninosmörgås. Titta på videon och provsmaka sedan själv!

    now playing
  • Sommarpasta med tomatsås

    I Italien kallas den "pasta al pomodoro" men den här rätten är absolut internationell och tillreds på alla håll i världen. För något så enkelt finns det mängder av varianter. Ska man ta färska tomater eller konserverade? Lök eller vitlök? Basilika eller rosmarin?

    Saftiga mogna tomater

    När det är säsong väljer man med fördel färska tomater. Skörda tomaterna allteftersom de mognar. Övriga delar av året duger tomater på burk bra. På sommaren behöver man inte koka tomaterna om de är mogna och färska. Ett kilo hackade tomater, tre matskedar balsamvinäger, en generös skvätt olivolja, lite havssalt och basilikablad är tillräckligt. Kombinera med pasta efter en timme på spisen.

    Spagetti i tomatsås

    Koka en liten lök försiktigt i fem till sju minuter tills den är mjuk och tillsätt sedan vitlök. Koka ytterligare en minut. Tillsätt sedan ett kilo tomater, 1 tesked socker och några droppar rödvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar och låt sedan sjuda i 50 minuter. Toppa med några basilikablad och ringla över lite olivolja innan servering.

    Fler receptförslag

    Snabb tomatsoppa

    Varför köpa trist och tråkig tomatsoppa på burk när du kan göra din egen? Det är enkelt: börja med att fräsa lite hackad lök, morötter och selleri tills de blir mjuka. Tillsätt tomater och buljong och låt sjuda i ca 30 minuter. Låt soppan svalna en stund och kör den sedan till puré i mixer. Rör i en klick crème fraîche och lite olivolja innan du serverar. Voilà!

    Så här gör du din egen ketchup

    Det är enkelt att göra sin egen ketchup och den är ett utsökt tillbehör till en rad olika rätter. För 2 liter behöver du 2,5 kg mogna tomater, en hackad lök, en hel vitlöksklyfta (ej skivad, krossad eller hackad), 80 g salt, 750 g socker, 400 ml rödvinsvinäger och de kryddor du självföredrar (varför inte prova med en rejäl nypa kryddnejlikor, en kanelstång och en halv tesked cayennepeppar). Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sjud på låg väme i 2,5 timme. Rör om regelbundet så att inte såsen fastnar och bränner vid i botten. En induktionshäll med dess exakta temperaturreglering är perfekt för detta ändamål. Låt såsen svalna innan du kör den snabbt i en mixer. Häll upp i steriliserade glasburkar.

    Utforska

    Ett urval av rätter som kallröks i Electrolux The Cube

    Smaksättning genom rökning

    Hemligheten bakom en riktigt fin rökt stek plus många andra idéer och tips om hur du kan använda rökning när du lagar mat hemma.

    Upptäck rökt mat
    Chili- och margaritamarinerade vattenmelontärningar

    God vattenmelon

    Vattenmeloner är kalorifattiga men smakrika, läskande, och de kan avnjutas på många olika sätt: som juice, grillade eller varför inte marinerade i vakuumpåse?

    Upptäck vattenmelon
    Musslor som sjuder i en kastrull

    Musslor

    I spanska tapas eller en italiensk risotto kan musslor i kombination med färska ingredienser göra stor smakskillnad i matlagningen.

    Upptäck musslor
    Fylliga, röda kvisttomater

    Välsmakande tomater

    Locka fram tomaternas ljuvliga aromer och lär dig hur du lagar tomatsoppa, tomatsås och till och med din egen ketchup.

    Upptäck tomater
    En sked full med sichuanpepparkorn

    Matlagning med sichuanpeppar

    Sichuanpeppar handlar inte bara om en särpräglad smak utan också om unik upplevelse. Sätt piff på matlagningen hemma med hjälp av några av våra receptförslag.

    Upptäck sichuanpeppar
    Rader med orangefärgade, bruna, gröna och svarta linser

    Matlagning med linser

    Linser kan förhöja både rejäla, lantliga rätter och moderna recept och fungerar lika bra i kötträtter som i det vegetariska köket.

    Upptäck linser