Baka saftigare bröd med ånga

Bjud på ett saftigt bröd som gästerna inte glömmer i första taget. Genom att baka med ånga får du en mjuk insida och en krispig skorpa. Att baka sitt eget bröd ger oftast ett nyttigare och godare resultat än köpebröd. Dessutom är det roligt att äta sådant som du skapat själv.

Baka bröd med ånga vs varmluft

Se vilken skillnad det blir när du gräddar brödet i ånga istället för i vanlig varmluft.

Läs mer om ugnen

Stina Patetsos tipsar!

"Ofta rekommenderas det att du ska ta ut bröd vid 96 eller 98 grader. Men jag brukar ta ut mitt vid 94 grader och låta det vänta en timme, det gör det saftigare och godare."

Ingredienser: 

1 pkt färsk jäst
1 dl riktigt god olivolja
3 ½ dl vatten
1 dl yoghurt naturell 3 %
10–12 dl vetemjöl special
2 ½ tsk salt
1 msk honung (rågad msk)

Gör så här

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm olja, vatten och honung till 37 grader (fingervarmt), och slå vätskan över jästen så att den löser upp sig.
  • Häll på yoghurt och salt och rör om.
  • Häll på mjöl i omgångar och arbeta degen väl. Desto längre du knådar degen, desto bättre blir brödets resultat. Se efter hur mycket mjöl du behöver, degen får inte bli för torr. Den ska vara mjuk och smidig, och precis släppa kanterna från bunken. Arbeta bort “rynkorna” i degen, du vill ha den slät. Det är ju lite jobbigt att köra för hand, men man grejar det utan problem. Knåda, knåda, knåda. Använder du en bakmaskin kan du låta den köra degen i minst 15 min.
  • När du är nöjd låter du degen jäsa under bakduk i minst 40 min.
  • Ta upp degen och knåda den ännu en gång.
  • Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare minst 30 min under bakduk.
  • Ta en mycket vass kniv och skär diagonala streck i brödet. Det ger ett snyggare bröd. Vill du göra det ännu mer presentabelt siktar du lite mjöl över brödet.
  • Ställ in brödet i kall ugn, nedre delen, och stick in en termometer i det (94 grader). Ställ in programmet: intervallånga på 210 grader. Grädda i 30–40 min tills brödet har fått fin gyllenbrun yta.
  • Vänta minst 1 timme innan du skär upp brödet.

 

Bra köp

Vidga din horisont - öppna upp din kreativitet med ångmatlagning.

Mer om varmluftsugnen