Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar

Ta storfavoriten till nya höjder

Den traditionella rätten kyckling i ugn blir både spännande och smakrik med sichuanpeppar som huvudkrydda. Sichuanpeppar är en unik krydda som utgör ett spännande inslag, många pepparsorter har styrka som sin säljande egenskap, men kinesisk sichuanpeppar utmärker sig på annat vis. Den är relativt mild i smaken, samtidigt som den både kittlar och bedövar lätt på samma gång.

Krispig kyckling med saftig insida

I det här fallet applicerar vi sichuanpepparn på den traditionella, men omåttligt populära favoriten kyckling i ugn, och ger på så sätt rätten en helt ny karaktär. Vi tillagar dessutom kycklingen i varmluftsugn med ånga för att behålla så många smakämnen som möjligt, och samtidigt få en saftig insida med en krispig yta.

Det här är något som dina matgäster absolut inte får missa.

Tips!
När du köper sichuanpeppar är det viktigt att du läser på förpackningen för att se om kärnorna fortfarande är kvar. Det är nämligen bara ytterhöljet på kornen som ska ner i maten.

Ingredienser

 

1 kyckling (ca: 1,3 kg)

 

Marinad/glaze:

2 msk sichuanpeppar
1 citron (citronsaft)
1 1/2 dl olivolja
4 vitlöksklyftor (pressade)
1 kruka färsk timjan
2 msk flytande honung
2 msk kinesisk soja
Några kvistar färsk rosmarin

Gör så här:

  • Mortla sichuanpeppar och klipp ned de färska kryddorna.
  • Mixa samman alla ingredienser till marinaden, smaka av med salt och peppar.
  • Gnid in hela kycklingen med marinad. Kom ihåg att även gnida in under skinnet på kycklingen, detta för att hela kycklingen ska ta smak.
  • Sätt in en termometer i kycklingbröstets tjockaste del och ställ in ångugnen på programmet: intervallånga på 200 grader.
  • Grilla kycklingen i ångugn cirka 40 minuter, innertemperatur 75 grader.
  • Servera din kyckling i ugn med rotsaker och ett gott bröd, och låt gästerna överraskas av den spännande smaken från sichuanpeppar.

Bra köp

Vidga din horisont - öppna upp din kreativitet med ångmatlagning.

 

Mer om varmluftsugnen

Robert Sandbergs läckra tillbehör till kyckling

Klassisk skysås med svamptoner eller en sötsyrlig jordärtskockspuré. Kocken Robert Sandberg ger dig fem läckra tillbehör som passar perfekt till grillad kyckling tillagad i varmluftsugn med ånga. Grillad kyckling är en populär rätt i svenska hushåll. Den kan serveras traditionellt med en klassisk skysås, eller så tar du ett steg till och vågar dig på något mer ovanligt.

Här listar vi fem läckra tillbehör, allt från den klassiska skysåsen till en lyxig variant på jordärtskockspuré.

– Purén är väldigt god. Du aktiverar det naturliga sockret när du rostar den på det här viset och den får då en fin sötsyrlig smak som passar bra till kyckling tillagad i ångugn, säger kock Robert Sandberg, som är ett av Sveriges stora namn i matvärlden och medlem i juniorkocklandslaget.

Förutom jordärtkockspuré får du även Roberts recept på krispigt rostat kycklingskinn, skysås, svamppulver, ramslökolja, och stekt ramslök.

– Ramslöken är kul för den är i säsong nu, den växer bara på försommaren och sommaren. I smaken påminner den lite om en färsk vitlök, säger Robert Sandberg.

Samtliga recept är för 4 personer.

Jordärtskockspuré

Ingredienser:
500 g jordärtskocka
300 g grädde
50 g äppelcidervinäger
Salt och smör

Gör så här:

  • Skala skockorna och skiva dem tunt.
  • Stek skivorna i smör tills de börjar få en gyllenbrun färg.
  • Tillsätt vinägern och låt koka ur helt.
  • Tillsätt därefter grädden och låt den sakta koka in tills den tjocknat.
  • Mixa purén slät i mixer och smaka av med salt.

Smakrik ramslökolja

Ingredienser:
100 g ramslök
100 g rapsolja

Gör så här:

  • Värm upp oljan till 60 grader.
  • Mixa oljan och ramslöken i en kannmixer.
  • Sila genom ett kaffefilter.

Rostat kycklingskinn

Ingredienser:
Skinn från en kyckling

Gör så här:

  • Dra av kycklingskinnen och skrapa rent från hinnor och fett.
  • Lägg skinnen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Baka i ugnen på 170 grader i 10 minuter.

Skysås

Ingredienser:
Rapsolja
Citron/vinäger
1 morot
1 gul lök
1 palsternacka
1 litet knippe timjan
Skrovet från 1 kyckling

Gör så här:

  • Skär ner lök, morot och palsternacka och stek dem hårt i olja.
  • Tillsätt timjan och kycklingskrovet.
  • Fyll upp med vatten så att det täcker ingredienserna.
  • Låt stå och dra i cirka en timma. Sila och koka ner vätskan till hälften.
  • Smaka av med salt och lite vinäger eller citron.

Svamppulver

Ingredienser:
100 g torkad svamp (förslagsvis karljohansvamp)

Gör så här:

  • Mixa den torkade svampen till ett pulver.
  • Sikta svamppulvret över maten vid servering. Använd det både som dekoration och som ett gott tillbehör till grillad kyckling.

Stekt ramslök

Ingredienser:
8 st ramslökblad 
Olja
Salt och peppar

Gör så här:

  • Stek ramslöken i lite olja i en varm panna.
  • Salta och peppra vid servering.

Skillnaden i köket

Spisfläktar är en viktig del i varje kök. De spelar en väsentlig roll i att hålla luften fräsch och ren, så du kan njuta av att laga kulinariska rätter. Och med rätt stil på spisfläkten kan du få en köksdesign du älskar. 

Upptäck köksfläktar
Enkelt recept

God mat varje gång

Det finns ett enkelt sätt att lyckas med maten varje gång: ånga. Smakerna träder fram, konsistensen förbättras, näringen bevaras. Vare sig du ugnssteker kött, bakar bröd eller lagar en läcker dessert, ställ bara in ångnivån för en kulinarisk höjdpunkt.

Upptäck matlagning med ånga
Infinte Chef Collection on induction hob

Direkt och precis värmereglering

Med induktion överförs värmen direkt till kastrullens botten vilket ger snabb och jämn upphettning. Matlagningstiden förkortas och förbrukar mindre energi, ytan utanför kastrullen förblir relativt sval, så din induktionshäll är både säkrare och enklare att rengöra. 

Upptäck induktion