Äppelpaj med smuldeg och dulce de leche

Knäckig kolasmak

Mjuk mördegsbotten

Linus knäckiga paj är en riktig fikafavorit!

Ingredienser till äppelpaj med smuldeg och dulche de leche

(Räcker till en paj)

Pajbotten

25 g kallt smör, 180 g vetemjöl, 2 msk socker, 2 msk kallt vatten, 1 ägg till pensling

Smuldeg

125 g rumstempererat smör, 120 g vetemjöl, 30 g havregryn, 130 g socker, 2 tsk mald kardemumma, 1/2 tsk salt

Äppelfyllning

2 äpplen, 50 g smör, 3 msk lönnsirap, 2 tsk kanel, 80 g dulce de leche

Hemgjord vaniljvisp 

1 vaniljstång, 2 1/2 dl röd mjölk, 1 dl socker, 4 äggulor, 1/2 dl maizena majsstärkelse, 20 g smör, 3 dl grädde

Gör så här

1) Gör ett pajskal 

Tillsätt alla ingredienser förutom ägget i en skål och nyp ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform så att den täcker kanterna. Ställ kallt i 10 minuter. 

2) Förgrädda pajskalet med ånga för ett frasigt resultat 

Häll 1 dl vatten i ugnens utrymme. Vrid vredet till PlusSteam-symbolen och värmen till 225 grader. Tryck på PlusSteam-knappen och vänta 5 minuter. Sätt in pajskalet och grädda i 10 minuter. Ta ut och pensla skalet med ett uppvispat ägg. Grädda i ytterligare i 5 minuter.

LÄS MER OM PLUSSTEAM-UGNEN 


3) Gör en smuldeg
  

Tillsätt alla ingredienser till smuldegen i en skål. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret till en smulig massa. 

4) Gör en äppelfyllning

Skiva äpplena i ca 5 mm tjocka skivor. Stek äpplena i smör, kanel och lönnsirap tills dem fått färg. Fördela äppelblandningen i pajskalet till ett jämt lager. Klicka ut dulche de leche över äpplena. Strö smuldegen jämt över pajen. 

5) Grädda pajen

Häll 1 dl vatten i ugnens utrymme. Vrid vredet till PlusSteam-symbolen och värmen till 200 grader. Tryck på PlusSteam-knappen och vänta 5 minuter. Sätt in äppelpajen och grädda i 20 minuter. 

6) Servera med hemgjord vaniljvisp 

Dela vaniljstången på längden och skrapa ned fröna i en kastrull. Koka upp vaniljstången och vaniljfrön tillsammans med mjölk och socker. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen dra åt sig smakerna en stund, gärna i en timme. 

Vispa äggulor med maizenamjöl och häll sedan ned vaniljblandningen över äggulorna under omrörning. Electrolux Assistent hjälper dig gärna att vispa. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda i 1 minut på svag värme. Plocka ur vaniljstången och rör ned smöret. Häll vaniljvispen i en ren bunke och låt svalna. Vispa upp grädden till en lös konsistens, och vänd försiktigt ned grädden i vaniljkrämen. Servera din äppelpaj med vaniljvisp och bjud någon du tycker om!

UPPTÄCK ELECTROLUX ASSISTENT

Möt Linus Larsson

Linus Larsson är plattsättaren från Söderhamn som älskar att baka. Många känner igen Linus från tv-programmet Hela Sverige bakar där han tog hem segern i programmets fjärde säsong, och därmed också titeln som Sveriges bästa hemmabagare. Linus driver bakbloggen Linus Creative Kitchen, och har även gett ut boken Baka med Linus.