Cheesecake med choklad

Krämigt len 

Ljuvlig chokladsmak

Linus smarriga cheesecake med tre läckra lager.

Ingredienser till cheesecake med choklad

(Räcker till en form som är 24 cm i diameter)

Cheesecake

250 g digestivekex, 2 msk smält smör, 600 g färskost, 1,8 dl socker, 2 tsk vaniljpulver, 225 g mörk choklad, 0,5 dl ljummet kaffe, 3 ägg

Mörk chokladganache

140 g mörk choklad, 110 g smält smör 

Gör så här

1) Gör botten

Mixa kakorna till smulor i en blender. Electrolux Expressionist blender hjälper dig gärna. Blanda ned smöret och mixa tills det blandar sig med kaksmulorna. Platta ut smeten i botten på en springform, ta gärna hjälp av botten på ett glas.

UPPTÄCK EXPRESSIONIST BLENDER

 
2) Gör smeten

Smält choklad försiktigt och låt svalna. Vispa färskost till en slät smet utan klumpar. Tillsätt socker, vaniljpulver och kaffe. Rör sedan ned äggen, ett i taget. Det kan se ut som att smeten skär sig, men fortsätt vispa tills smeten går ihop. Blanda till sist ned den smälta chokladen och häll smeten över kexbotten.

3) Ånga ger en jämn gräddning

Häll 1 dl vatten i ugnens utrymme. Vrid vredet till PlusSteam-symbolen och värmen till 150 grader. Tryck på PlusSteam-knappen och vänta 5 minuter. Sätt in din cheesecake och grädda i 60 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar, med luckan stängd för att förhindra att kakan sjunker ihop. Låt kakan svalna helt.

LÄS MER OM PLUSSTEAM-UGNEN


4) Gör chokladganachen

Smält choklad och smör på svag värme till en slät glasyr. Häll glasyren över cheesecaken, och låt kakan stå i rumstemperatur tills chokladganachen har stelnat. Undvik att ställa kakan i kylskåp då det kan ge chokladen en grå och matt yta. Servera din cheesecake med goda bär, eller njut av den precis som den är!

Möt Linus Larsson

Linus Larsson är plattsättaren från Söderhamn som älskar att baka. Många känner igen Linus från tv-programmet Hela Sverige bakar där han tog hem segern i programmets fjärde säsong, och därmed också titeln som Sveriges bästa hemmabagare. Linus driver bakbloggen Linus Creative Kitchen, och har även gett ut boken Baka med Linus.