Chokladtårta

Kladdig choklad

Lätt som luft

Vem kan tacka nej till en krämig chokladtårta?

Ingredienser till chokladtårta

(räcker till en chokladtårta som är 16 cm i diameter)

 

Chokladtårta

 

3 stora ägg, 80 g socker, 30 g potatisstärkelse, 40 g mjöl, 2 msk kakaopulver, 1,5 tsk bakpulver

 

Mörk chokladfyllning

 

2 dl vispgrädde, 90 g socker, 260 g hackad mörk choklad, 30 g smör

Gör så här

En bagare som häller kaksmet i en form

1) Gör smeten

Vispa tre ägg med socker i en skål tills sockret har löst sig. Häll smeten i en mixer och vispa tills den har blivit tre gånger så hög. Vår köksassistent hjälper dig med vispningen. Sikta därefter ner potatisstärkelsen med mjöl, kakao och bakpulver. Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Häll smeten i en rund form på 16 cm i diameter. 

Häll vatten i ugnsutrymmet och vrid PlusSteam-knappen på Electrolux Multifunction Oven med PlusSteam

2) Ånga gör den saftig

Häll 1 dl vatten i ugnens botten. Vrid vredet till PlusSteam-symbolen och värmen till 180 ℃. Tryck på PlusSteam-knappen och vänta i 5 minuter. Sätt in kakan och låt den stå inne i 25 minuter eller tills kakan är färdiggräddad. Ställ den på ett galler och låt den svalna helt innan du dekorerar den.

Chokladglasyr i en skål

3) Gör den släta fyllningen

Låt vispgrädden och sockret koka upp i en kastrull. Häll blandningen över smöret och den hackade mörka chokladen. Låt det stå i två minuter och blanda med en visp tills det är silkeslent.

Den färdiga chokladkakan täckt med sidenlen glasyr

4) Sätt ihop din skapelse

Skär tårtan i två lika stora delar. Sprid halva fyllningen över den ena tårthalvan. Lägg den andra tårtan ovanpå och sprid ut resten av fyllningen, hela vägen till kanterna. Sätt in tårtan i kylen i ca 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Njut och glöm inte att bjuda! 


Upptäck mer med Electrolux

Fläskstek med krispiga rostade grönsaker
Ångande bra resultat
Med ånga får man bättre resultat än vad man får i standardugnar. Det gäller allt från kyckling som blir saftig på insidan och krispig på utsidan till ett gyllenbrunt bröd med luftig mitt.
Cookies på Electrolux proffsplåt
Bästa plåten för bakning
Vår proffsplåt för bakning har perforeringar för att ångan ska kunna cirkulera, för bästa möjliga resultat.