Citronmarängpaj

Frisk citron

Gyllene skorpa 

Den här pajen blir man allt annat än sur av.

Ingredienser till citronmarängpaj

(Räcker till en paj, 20 cm diameter)

 Paté Sucrée

 50 g florsocker, 130 g smör, 180 g mjöl, 10 g vatten

 Kräm

 25 g mjöl, 170 g socker, 100 g citronjuice, två ägg, en äggula

 1 g salt

 Skalet från 1 citron

 Maräng

 Två äggvitor, 100 g socker, 35 g vatten

 

 

 

Gör så här

Bagare som använder Electrolux Assistent för att göra underbara bakverk

1) Förbered Paté Sucrée

Använd Electrolux köksassistent för att blanda mjöl, florsocker och smör till vad som liknar brödsmulor. Tillsätt vatten och blanda tills det blir en deg. Gör små bollar av degen och täck med plast. Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter. Sätt på ugnen på 180 °C.

Electrolux köksmaskin
Lär känna din köksassistent

Vispa och blanda på ditt sätt för bättre resultat. Vår köksassistent gör de tunga jobben så du får mer tid över till det roliga.

Electrolux bagare fyller noggrant pajformen med smeten

2) Gör Paté sucrée

Kavla ut degen på ett något mjölat bakbord. Klä en pajform med löstagbar botten (ca 20 cm diameter) upp till kanten. Glöm inte att göra kanten jämn och fin. Sätt in formen med pajdegen i kylen i 30 minuter. Sätt därefter in den i ugnen i ca 10 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ställ den sedan åt sidan för att svalna.

Ingredienser till citronmarängpaj

3) Gör marängen

Blanda socker och vatten i en liten kastrull och låta det koka upp. När det börja koka, stick ner en termometer. När temperaturen når 110 °C, vispa äggvitorna på medelhög hastighet. När temperaturen når 120 °C, ta bort kastrullen från värmen. Med induktion går det snabbt och enkelt att uppnå så höga temperaturer. Häll krämen i skålen tillsammans med de vispade äggvitorna. 

En Electrolux-kock som sakta häller i ingredienserna till marängen

4) Så här får du marängen att bli perfekt

Se till att vispa marängen kontinuerligt för att förhindra att den delar sig. När du har hällt i smeten, fortsätt vispa tills skålen känns sval att röra vid och marängen har kommit ner till 37 °C. Fyll en spritspåse med marängen och ställ in i kylen tills den ska användas.

Electrolux bagare häller i alla ingredienser till fyllningen

5) Gör citronkrämen

Gör en underbar citronkräm som fyllning. Blanda rivet citronskal, citronjuice och mjöl till en kräm. I en annan skål häller du i äggen, äggulan, salt och socker. Vispa på medelhög hastighet i 2 minuter. Vispa tills den är slät och häll den sedan i pajdegen.

En bagare häller i den släta krämen i pajdegen

6) Få den fina citronfärgen

Häll 1 dl vatten i ugnens utrymme. Vrid vredet till PlusSteam-symbolen och värmen till 150 °C. Tryck på PlusSteam-knappen och sätt in pajen. Låt den stå i ugnen i 20 minuter eller tills den blir gyllenbrun. Låt pajen svalna helt och dekorera med maräng. Du kan också använda en gasolbrännare för att ge marängen lite färg.


Upptäck mer med Electrolux

Fläskstek med krispiga rostade grönsaker
Ångande bra resultat
Med ånga får man bättre resultat än vad man får i standardugnar. Det gäller allt från kyckling som blir saftig på insidan och krispig på utsidan till ett gyllenbrunt bröd med luftig mitt.
Cookies på Electrolux proffsplåt
Bästa plåten för bakning
Vår proffsplåt för bakning har perforeringar för att ångan ska kunna cirkulera, för bästa möjliga resultat.