Outdoor

Vårda dina skalplagg

PerfectCare med Outdoor-program

Funktionskläder är designade för att vara slitstarka och stå emot extremt väder och tuffa miljöer. Kanske är det en av anledningarna till att många tvättar dem för sällan. Svett och smuts täpper igen funktionsmembranens porer tidigare än man tror, och gör att plaggen tappar sina fina egenskaper.

Regelbunden tvätt och torktumling med Outdoor-programmet i våra PerfectCare-maskiner återställer plaggens vattenavstötande egenskaper och andningsförmåga så att de är redo för många tuffa utmaningar framöver.

När ska man tvätta funktionskläderna?

Du kan tvätta dina funktionskläder så ofta det behövs för att få bort smuts och svett och återställa funktionerna. På ett vattenavstötande material ska vattendropparna pärla sig och rinna av. Märker du att vattnet börjar tränga in och lämna blöta fläckar är det dags att tvätta och torka för att återställa den vattenavvisande funktionen.

Om du märker att andningsförmågan är sämre än när du köpte plagget kan membranens porer blivit igentäppta av smuts och svett – tvätta rent för att återställa andningsförmågan.

Tvätta och tumla allt

Du kan tvätta och torktumla nästan allt med våra nya maskiner från PerfectCare-serien. Fräscha upp dina skalplagg, pigga till din sidenblus och kasta in din älskade ylletröja i tvätten — och tumla den sedan. 

Läs mer om våra nya maskiner i PerfectCare-serien

Ta ut svängarna. Tumla Gore-Tex

Så återställer du vattenavvisande egenskaper

En lyckad dag på fjället ställer höga krav på utrustning och kläder. Men över tiden tappar ofta plagg i funktionsmaterial sina vattenavvisande egenskaper. Genom att använda Outdoor-programmet på våra PerfectCare-torktumlare kan du när som helst återaktivera det vattenavvisande membranet i dina skalplagg. Snabbt, säkert — och det gäller även Gore-Tex.

Vill du ta ett steg längre och impregnera?

Tvätta ditt funktionsplagg med impregneringsmedel på Outdoor-programmet emellanåt. Avsluta sedan med samma program i torktumlaren för det perfekta resultatet – rent och redo att möta både vind och väta.

PerfectCare-tumlare med Outdoor-program

 • SensiCare
 • GentleCare
 • DelicateCare
 • SensiCare
 • GentleCare
 • DelicateCare
 • CycloneCare

Så tvättar du funktionskläder

Om ditt plagg börjat släppa igenom väta eller tappa sin andningsförmåga kan du återaktivera dessa genom att använda Outdoor-programmet i våra PerfectCare-maskiner. Använd alltid flytande tvättmedel och strunta i sköljmedel som kan täppa igen funktionsmembranens porer.

En jacka från Helly Hansen med vattendroppar på
 • 1
  Välj rätt tvättmedel

  Var noga med att tvätta plaggen på skonsamt låga temperaturer med flytande tvättmedel. Använd inte sköljmedel, det försämrar plaggets egenskaper.

 • 2
  Testa Outdoor-programmet

  Outdoor-programmet på din Electrolux PerfectCare-tvättmaskin och torktumlare återaktiverar klädernas vattenavvisande egenskaper.

 • 3
  Töm och stäng fickorna

  Töm fickorna och stäng alla kardborreband och dragkedjor innan du tvättar och torkar.

Varje lager räknas

Nyckeln till att vara vältempererad även i extremt väder är att klä sig enligt lager på lager-principen. Lagret närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt; mittenlagret är vanligtvis plagg av fleece eller dun som isolerar och värmer kroppen samtidigt som de släpper ut fukt. Det yttre lagret ska stå emot vind och väta samtidigt som det transporterar ut fukt. Varje lager är viktigt, så det gäller att ta väl hand om plaggen så att de kan ta hand om dig – var du än befinner dig. 

Vårda dunplagg på rätt sätt

Dun är ett fantastiskt material som både värmer och transporterar bort fukt. Tvätta dina dunplagg i Outdoor-programmet och hantera nytvättade blöta plagg varsamt. Vrid aldrig ur vattnet ur ett fuktigt dunplagg – lägg det platt och dra försiktigt ur vattnet istället.

Du kan även torka dunplagg i tumlare med Outdoor-program. Använd gärna torkbollar så plagget blir fluffigt och väldoftande. Tänk på att inte ta ut plagget innan det är helt torrt.

Vårda fleece på rätt sätt

Fleeceplagg är en central del i de flesta friluftsgarderober. De värmer och släpper ut fukt och fungerar lika bra på tidiga vintermorgnar som sena sommarkvällar. Outdoor-programmet i PerfectCare-seriens tvättmaskiner och tumlare tar väl hand om dina plagg av fleece. Tänk på att inte tvätta fleeceplagg med bomullsplagg eftersom de producerar ludd som sätter sig i fleecefibrerna. Tvätta istället fleece med andra syntetiska material som polyester och nylon. Fleece tål att tumlas i Outdoor-programmet, men klarar inte att strykas med strykjärn. Kontrollera om din tumlare har ett ångprogram, som gör fleecen slät och fräsch. 

 

 

PerfectCare-tvättmaskiner med Outdoor-program

 • SensiCare
 • SteamCare
 • SensiCare
 • SteamCare
 • UltraCare