Jeans

Vårda dina jeans

PerfectCare med Denim-program

Även om denim är slitstarkt behöver jeans lite omsorg för att du ska få ut det mesta och bästa ur dem. Det är särskilt viktigt om dina jeans är färgade, har djup indigotvätt eller tryck. Nyckeln till välvårdade jeans med lång livstid är tvätt vid låg temperatur och att undvika alltför lång tvättid. Denim-programmet i våra PerfectCare-maskiner är utformat för att ge dina jeans ett långt liv, utan att påverka varken färg eller passform.

Ska man tvätta jeans överhuvudtaget?

Det finns massor av myter kring att tvätta jeans. Kallt eller varmt? Ofta eller inte alls? Bara handtvätt? Det viktigaste är att göra skillnad på otvättad rådenim och förtvättad denim – de ska nämligen tvättas och vårdas på olika sätt. Kom ihåg att du alltid kan fräscha upp dina jeans genom att hänga ut dem på luftning. 

Jämförelsebild: 20 tvättar med vårt nya Denim-program (till vänster) vs 20 tvättar med en konkurrents Jeans-program (till höger).

Upptäck tvättmaskinerna i PerfectCare-serien

Vår utmärkta PerfectCare 600-tvättmaskin med SensiCare-system justerar längden på programmet efter tvättmängden, och använder mindre energi och vatten samt förhindrar att plaggen tvättas för länge.

Med det innovativa SteamCare-systemet i PerfectCare 700-tvättmaskinen avslutar du varje tvättprogram med ånga. Detta minskar strykbehovet med en tredjedel – lättare för dig att se till att plaggen är snygga och prydliga.

I vår avancerade PerfectCare 800-tvättmaskin med UltraCare-system aktiveras tvättmedlet och sköljmedlet i vatten innan de kommer i kontakt med plaggen. Detta ger dina plagg en grundlig, snabb och skonsam rengöring.

Rådenim

Rådenim är otvättad och känns lätt igen på sin djupa mörkblåa eller svarta färg. Om du vill behålla den ursprungliga nyansen och få fram de snygga slitningarna genom att bära dem ska du tvätta dem så lite som möjligt. Vill du ha en mer nedtvättad look kan du tvätta dem redan från dag ett, ut och in såklart!

Förtvättad denim

Förtvättad denim brukar ha varit behandlad i fabrik, med slitningar och färgningar. Till skillnad från rådenim är förtvättade jeans inte lika känsliga för maskintvätt och kommer att behålla sin slitna look även om du tvättar dem lika ofta som andra kläder. Kom ihåg att tvätta dem ut och in på tvättmaskinens program för denim eller fintvätt.

Konsten att tvätta jeans

Det är egentligen inte så komplicerat: blötlägg jeansen innan du tvättar, tvätta alltid ut och in och, om tvättmaskinen inte har ett denimprogram, tvätta i 40 °C med ett skonsamt program med låg centrifugering. Hängtorka dem och sedan är du redo att dra på dig dem igen.

Denim-programmet
 • 1
  Undvik avfärgning

  Tvätta alltid dina jeans och andra denimplagg separat då de kan färga av sig. Kolla även om din torktumlare har ett denimprogram - det är utformat för att bevara färg och ge det mjukaste resultatet.

 • 2
  Nya jeans? Kolla tvättlappen!

  En del tillverkare rekommenderar att du blötlägger jeansen innan du tvättar. Vänd dina jeans ut och in, häll en liten mängd flytande tvättmedel i vatten och låt jeansen ligga i blöt i minst 45 minuter. Skölj sedan noggrant med kallt vatten och hängtorka dem. Nu är du redo att tvätta jeansen i maskinen utan att de avger färg.

 • 3
  Rätt tvättmedel för denim

  Var noga med att tvätta dina jeans med rätt tvättmedel. Det finns tvättmedel som är speciellt framtagna för färgade kläder – kolla utbudet i din butik. Generellt är flytande tvättmedel eller tvättkapslar skonsammast för färgade plagg.