Pain Perdu – Fattiga riddare

Pain Perdu – Fattiga riddare

Pain Perdu, eller ”fattiga riddare” som det ofta kallas, var ursprungligen ett sätt att ta vara på gammalt bröd. Blanda smeten ordentligt i din Explore 7 Blender, blötlägg brödet och stek sedan till perfektion.

 

Tillagningstid: 15 min

Ingredienser

Överblivna brödskivor
60 g smör (för pannan)
50 g farinsocker
250 g vispgrädde
250 g mjölk
1 ägg
1 äggula
5 g vaniljstångspasta

Gör så här

  • Blanda smeten i mixern och blötlägg skivorna i smeten tills de blir mjuka.
  • Avlägsna överflödig smet och stek i smör tills de blir gyllenbruna.

Vin att servera till

Pain Perdu är ofta ganska milt och rikt, men riktigt gott. Varför inte servera med en kryddig, alkoholfri ingefärsöl för att balansera det rostade brödets sötma och gräddiga konsistens? Det finns mängder av kvalitetsmärken såsom Fever Tree, Fentimans, Belvoir, Bundaberg (0,5 volymsprocent), men inget hindrar dig från att blanda din egen. Servera färskt, men inte alltför kallt, i ett vinglas med fot. Pain Perdu är oftast godare varmt och temperaturens kontrast kan förvåna dig.


knivar på en skärbräda

Andra recept från Le Cordon Bleu