Traditionell äppelpaj

Traditionell äppelpaj


Äppelpaj är en traditionell efterrätt, och när den är hemlagad är den helt underbar. För att ge dig något alldeles speciellt, delar Le Cordon Bleu Master Pâtissiers med sig av de vackraste sätten att dekorera denna klassiska efterrätt på.

 

Antal: 8 bitar
Förberedelsetid: 45 min
Tillagningstid: 40 min

Ingredienser

Mördeg
5 dl vetemjöl, 150 g smör, 2 små ägg, 1 g vaniljpasta (eller vaniljpulver, inte vaniljsocker), 0,5 tsk salt, 1,5 tsk socker, 1 msk vatten

Äppelkompott
3 stora äpplen, 0,7 dl strösocker, 50 g smör, 2,5 g vaniljpasta (eller vaniljjpulver, inte vaniljsocker), 0,25 tsk mald kanel, saften från ½ citron

Ägg att pensla med
1 helt ägg, 1 äggula, 2 tsk vatten, en nypa salt, en nypa socker

Garnering
0,25 dl strösocker

Gör så här

Mördeg

  • Sila mjöl, salt och socker i Electrolux Masterpiece Matberedare
  • Skär smöret i kuber och tillsätt mjölet. Kör mixern på pulse tills fina brödsmulor har formats.
  • Blanda ägg, vanilj och vatten i en separat skål och lägg i det i mixern. Använd pulse för att få en deg.
  • Häll ut på en mjölad yta och knåda till en jämn
  • konsistens
  • Svep in det i plastfolie och ställ in i kylskåp i 20 minuter innan degen ska kavlas ut

Äppelkompott

  • Skala och kärna ur äpplena, lägg dem i citronvatten tills du ska använda dem
  • Hacka äpplena i jämna bitar
  • Hetta upp smör i en kastrull och tillsätt socker, citron och kanel
  • Tillsätt hälften av de hackade äpplena - låt koka på medelvärme tills de blir mjuka Mixa den här hälften till en puré i Electrolux Explore 7 Blender, lägg tillbaka i kastrullen och tillsätt resten av äpplena och koka tills de är mjuka. Tillsätt vatten om det behövs när blandningen börjar tjockna.

Ägg att pensla med

  • Vispa alla ingredienserna och passera genom en fin sil

Servering

  • Lägg en 20 cm räfflad eller slät pajformsring på en plåt med bakplåtspapper.
  • Kavla ut 2/3 av smördegen 3 mm tjockt, lägg den i pajformens botten och upp på kanterna, låt det som blir över hänga över kanten.
  • Fyll med den tillagade kompotten som har svalnat.
  • Pensla runt kanterna på degen med det uppvispade ägget.

Överst på pajen

  • Kavla ut den andra delen av degen till det översta lagret. Skär den i 1 cm breda remsor och lägg den på pajen. Pensla degremsorna med det uppvispade ägget. Lägg resten av den kavlade degen över äppelkompottfyllningen.
  • Tryck ner runt kanterna för att få ihop de två degarna. Nyp ihop kanterna på degen med fingrarna för att få ett fint mönster.
  • Använd en kniv för att skära bort överflödig deg från kanterna
  • Lägg på dekorativa utskurna blad eller äpplen som du gör av degen som blir över

Servering

  • Pensla med det uppvispade ägget på pajens yta, strö över socker. Baka i ugnen i 175 °C i 30 - 40 minuter eller tills den är gyllenbrun.
  • När den är klar, ta ut den ur ugnen och låt den stå i 10 minuter och svalna. Ta en tunn kniv, lossa kanterna och ta bort formen.

Kockens teknik

Dekorerad äppelpaj

Har du deg över?
Ett alternativ till den traditionella äppelpajen kan vara att göra små blad och placera dem runt pajens kant.
Så här rekommenderar våra Le Cordon Bleu-mästerkockar att man gör:

Gör löv av smördeg till äppelpajen

Kavla ut smördegen så den är 2 mm tjock. Skär ut blad med en räfflad rund skärare - markera venerna på varje blad med en bladpressform eller baksidan på en liten kniv. Lägg bladen så de överlappar varandra runt pajformens sidor.

Vin att servera till

För att njuta av denna traditionella äppelpaj rekommenderar Le Cordon Bleu ett sött vin som är tillverkat av torkade druvor, såsom Recioto di Soave från Italien, eller en gammal söt Moscatel från Spanien eller Portugal. Dessa viner är inte för sura, vilket är perfekt till äpplen, som kan vara väldigt skarpa, men också milda mot wienerbrödsdegen, samtidigt som de förstärks av kryddorna i äppelmoset.

knivar på en skärbräda

Övriga recept