Ägg på rostat bröd

Laga en härlig brunch i ångugnen

Börja helgen rätt och bjud dina nära och kära på en utsökt brunch. Förlorade ägg, omelett och till och med yoghurt kan enkelt tillagas med ånga.

Härlig brunch

Visste du att du kan använda ånga för att göra yoghurt? Det är lätt att göra och blir ett fint tillskott till din nästa brunch (gör den över natten!). Våra nya Electrolux ångugnar har till och med en yoghurt-funktion.

Vad passar bra ihop med yoghurt? Många saker, som denna utsökta granola. Du har grundreceptet här.

-

-

Granola

2 dl jordnötter, 2 dl cashewnötter, 2 dl mandlar, 2 dl havregryn, 1 tsk malen kardemumma, 2 msk malen kanel, 3–4 msk honung, 0,5 tsk salt

1. Hacka nötterna, men inte i för små bitar.
2. Blanda nötter och havregryn i en ugnspanna och rosta lätt. 160 °C i 8–10 min.
3. När blandningen ännu är varm blandar du den med honung och kryddor.
4. Förvara din granola i en lufttät behållare.
5. Njut!

Detta är faktiskt ett exempel på när man inte ska använda ånga, eftersom vi vill ha en torr och knaprig granola.

Läs mer

Utsökta ägg

Ångkokning av ägg är mer skonsamt eftersom värmen fördelas jämnare. Resultatet är skal som inte spricker och ingen rinnande äggvita. Vem gillar inte förlorade eller pocherade ägg till brunch? Om du använder ånga är risken att misslyckas minimal.

Här följer en introduktion till hur man tillagar förlorade ägg i en "påse” i ångugnen.

  • Ägg i skål

    Börja genom att klä en kopp eller ett glas med plastfolie. Knäck i ett ägg och vik plastfolien så att det bildas en ”påse”.

  • Påsar i ugn

    Placera ”påsarna” i en ugnspanna och tillaga dem i Full ånga i 90 °C i ca 6–7 min, beroende på hur du vill ha äggen.

  • Smörgås och yoghurt på bordet

    När äggen är kokta tar du av plastfolien och lägger upp äggen på en tallrik. Njut!

Ugnsomelett

En annan populär rätt till brunch är ugnsomelett eller frittata. Den tillagas perfekt i ångugnen eftersom den omgivande värmen gör att äggen ugnssteks jämnt och förblir saftiga tack vare ångan.

  • Lägg några hackade grönsaker (valet är ditt!) i en smord ugnspanna.

  • Vispa ihop 3–4 ägg med salt, peppar och lite vatten.

  • Häll äggsmeten ovanpå grönsakerna och ugnsstek i Medelhög fuktighet i 90°C tills äggen koagulerar, ca 10–15 min.

  • Servera och njut!

Ångkoka precis som proffsen gör

Låt SteamPro-ugnarna höja din ångmatlagning till proffsens nivå. Upptäck funktioner som sous-vide och uppkopplad matlagning. Med dem kan du styra ugnen med din smarttelefon och ångkokningsassistenten Steamify. SteamPro-ugnarna väntar på att få göra din vardag smakrikare.

Upptäck SteamPro-ugnarna

Se även

  • LÅT ÅNGA FRÄSCHA UPP DINA MATRESTER
    Lasagne i ugnen
  • BAKA BÄTTRE BRÖD MED ÅNGA
    Bröd på bricka
  • TILLAGA SMAKRIK OCH GARANTERAT LYCKAD FISK I ÅNGUGNEN
    Fisk och grönt på en tallrik