Hur du håller maten färsk längre i kylen

Senast uppdaterad 2024-04-19 10:42


Att hålla maten fräsch i kylskåpet kan vara en utmaning. Här kommer några tips som hjälper dig att öka hållbarheten på råvarorna.


Så får du sparris att hålla längre

Undvik att låta sparrisen torka ut. Behåll gummibandet på bunten och klipp av cirka 2,5 cm från skaftet. Ställ sparrisen upprätt i ett glas med 2-5 cm vatten och täck över knippet med en plastpåse. Sparrisen håller sig spänstig i upp till 7 dagar.


Så får du potatis att hålla längre

Potatis gillar att förvaras i en sval och mörk miljö (10-20 C). Lägg potatisen i en papperspåse eller en perforerad plastpåse där inget ljus når den, så ökar du hållbarheten och undviker att potatisen blir grön. Förvara inte potatis bredvid lök eftersom de båda råvarorna avger gaser som kan få den andra att ruttna. Följ dessa steg så håller du potatisen färsk längre.Så får du avokado att hålla längre

Avokado ska förvaras i kylskåpet eftersom kylan stoppar mognadsprocessen. Om du däremot vill att de ska mogna kan de förvaras i utanför kylskåpet. Avokado kan hålla 7-10 dagar i kylen. Tips om du har bråttom! Lägg din omogna avokado i en plastpåse på köksbänken, så påskyndas mogningen.


Så får du ägg att hålla längre

För att hålla ägg färska i kylskåpet, se till att förvara dem i den ursprungliga kartongen, så undviker du fukt. Äggen bevaras bäst i svala miljöer runt 4-20 °C. Om du följer våra rekommendationer kan ägg hålla sig fräscha i 3-5 veckor i ditt kylskåp.Så får du broccoli att hålla längre

Broccoli förvaras bäst i kylskåpets grönsakslåda. Låt den ligga i en förseglad plastförpackning (t.ex. en påse) så att den håller längre. Om broccoli förvaras rätt håller den i 7-14 dagar. Vill du frysa in färsk broccoli? Då ska du först skära den i buketter, förvälla delarna  i kokande vatten (2-3 minuter), genast kyla dem i kallt vatten och sedan förvara buketterna i lufttäta burkar. I frysen kan du bevara broccoli i minst 6 månader.


Så får du sallad att hålla längre

Sallad förvaras också bäst i grönsakslådan i ditt kylskåp. Se till att ställa in en hög fuktinställning – detsamma gäller även andra bladgrönsaker. Om du inte har en särskild kontroll för luftfuktighet kan du tvätta salladen, förpacka den i pappershanddukar och försegla dessa i en behållare.Grönsakslådan är hjälten

För färska råvaror, grönsaker och frukt är grönsakslådan viktig. Det här facket har stor betydelse för att hålla färskvarorna fräscha, genom att säkerställa låg grönsaksmetabolism, låg vattenförlust och minskad risk för patogener (t.ex. mögel). 

  • Vad förvaras i grönsakslådan? Sallad, grönsaker, morötter, gröna bönor, broccoli, svamp. 
  • Vad förvaras inte i grönsakslådan (på grund av fel lagringstemperatur)? Paprika/chili, tomater, gurka, banan, exotisk frukt (mango, ananas), melon.


Fukt - en viktig del i förvaringen

Med rätt luftfuktighet ser du till att dina färska produkter inte torkar ut. Ta reda på om du kan justera luftfuktigheten i grönsakslådan med hjälp av en ventil eller en knapp. Högre fuktighet är perfekt när det är få råvaror i lådan – och lägre nivåer är att föredra när grönsakslådan är full. Kom ihåg att vissa grönsaker älskar hög luftfuktighet.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.

Recensera din produkt
Recensera din produkt

Din åsikt är viktig för oss. Vi uppskattar och uppmuntrar till att alla recensioner reflekterar din upplevelse av produkten.