Baka bättre bröd med ånga

Senast uppdaterad 2020-05-15 15:13

Upptäck hur ånga förhöjer nivån på din bakning. Ångugnen skapar en perfekt miljö för degen att jäsa i. Resultatet blir ett bröd med en knaprig skorpa och ett fluffigt inre



Utveckla din bakning

En ångugn öppnar en helt ny värld av smakrikt, luftigt bröd med knaprig gyllenbrun skorpa. Det börjar redan när degen jäser eftersom ångan skapar en jämn temperatur för brödet att jäsa i. Under bakningen åstadkommer ångan en knaprig skorpa när den ger brödet en våt yta och behåller insidan fuktig


Jäsning

Att jäsa degen i ånga är en bra början på ett lyckat brödbak, eftersom jäsningen sker i en perfekt och jämn temperatur. Det betyder att degen jäser snabbare och jämnare. Det är bra för alla degar, men i synnerhet för surdegar eftersom de blir större och mindre kompakta jämfört med jäsning i rumstemperatur

Du kan använda ånga vid den första jäsningen men använd den framför allt till den andra. När limporna eller småbröden jäser hjälper ångan till så att du får lättare bröd med mer luft i. Temperaturen kan variera, men ca 25–30°C är bra. I allmänhet gäller att ju varmare, desto snabbare jäsning – och du behöver inte täcka degen när den jäser i ångugnen (prova vår funktion för "Degjäsning” nästa gång du bakar)


Bakning

Att lära sig ångbaka i ugnen och att baka bröd i ångugnen är inte svårt och resultatet blir utmärkt. När man använder ånga i början av bakningsprocessen blir brödet knaprigare på ytan. Det beror på att ångan (som huvudsakligen består av vatten) skapar en våt yta som gör bakningen jämnare

När du sedan avslutar med torr värme blir den våta ytan ännu knaprigare än om du använder torr värme redan från början. Ångan hjälper också till att konservera fuktigheten i brödet – inget torrt och kompakt bröd mer. Vid användning av en av våra ångugnar rekommenderar vi att du provar på funktionen "Brödbakning"


Baka hantverksmässigt bröd hemma

Baka fantastiskt bröd med en knapptryckning. SteamBake-ugnar använder ånga för att få degen att jäsa snabbt och jämnt och ger ett luftigt bröd med ett saftigt inre. För att skapa den perfekta touchen införs vanlig torr värme som gör brödskorpan knaprig och gyllenbrun


Upptäck våra SteamBake-ugnar:


Recensera din produkt
Recensera din produkt

Din åsikt är viktig för oss. Vi uppskattar och uppmuntrar till att alla recensioner reflekterar din upplevelse av produkten.