Få ut mesta möjliga av din Electrolux-ångugn

Senast uppdaterad 2023-05-31 10:55

Kvinnor ånga matlagning grönsaker i en ångugn

Upptäck fördelarna med att laga mat med ånga. Ångan bevarar smaker, livfulla färger och näringsämnen samtidigt som tillagningssättet är mycket skonsamt. Laga smakrika och hälsosamma måltider till perfektion med din Electrolux-ångugn.

Du kan tillaga nästan vad som helst med ånga. Grönsaker, skaldjur, fågel, kött, bröd och kakor drar nytta av denna tillagningsmetod.

Hur du lagar mat med ånga

Alla Electrolux ångugnar erbjuder en kombination av ånga och torr värme, vilket ger dig oändliga tillagningsmöjligheter. Du kan välja att kombinera ånga och torr värme manuellt eller använda Steamify® om den funktionen finns på din ugn.

Vi rekommenderar att din ugn är sval när du börjar laga mat för att få ut det mesta av ångtillagningen. Om din ugn är varm när du börjar laga mat, observera att ångan som genereras inte kommer att vara synlig.

Det finns fyra ångnivåer på Electrolux ångugnar. Din ugn kan ha alla dessa nivåer eller några av dem. Som allmän vägledning är detta vad de olika ångnivåerna fungerar bra för:

Full Steam (100% ånga) använder ånga för att leverera hälsosam och smakrik mat. Idealisk för skonsam tillagning av ingredienser som grönsaker, ris, couscous och skaldjur (fisk, musslor och räkor).

Humidity High kombinerar varmluft med ånga. Rätt inställning för känsliga rätter som vaniljsås, smördeg, pajer och fisk
Humidity Medium kombinerar varmluft med ånga för skonsam tillagning. Perfekt för revbensspjäll eller ugnsbakad fisk samt bakning av bröd och bakverk.
Humidity Low kombinerar varmluft med ånga för saftig och krispig mat. Perfekt för kött, fågel, fisk, gratinerade rätter, grytor och rostade grönsaker samt för bakning av pajer, muffins och kakor.


Ställ in ångnivån manuellt

1. Fyll vattenlådan till maxnivån enligt anvisningarna
2. Skjut tillbaka vattenlådan på plats
3. Bläddra igenom menyn för att hitta de manuella ångfunktionerna
4. Välj önskad manuell ångfunktion
5. Ställ in temperaturen
6. Tryck på START

Låt Steamify® ställa in ångnivån

Om din ugn har Steamify®-funktionen ställer den automatiskt in ångnivån baserat på den temperatur du väljer. Den tillför sedan rätt mängd ånga vid rätt tidpunkt och kombinerar den med torr värme om det behövs. Lär dig hur du lagar mat med Steamify®.

Tips

  • Se till att din ugn är sval när du börjar laga mat med ånga för att få ut det mesta av ångtillagningen
  • När du vill varmhålla maten behöver du inte täcka maten med folie eftersom luftfuktigheten ger samma skydd
  • När du lagar mat med funktionen Full Steam (100% ånga) rekommenderar vi att du använder Deluxe Steam-kit som medföljer ugnen som har samma funktion.


VIKTIGT!

  • Använd endast kallt kranvatten i vattenlådan. Använd inte filtrerat (avmineraliserat) eller destillerat vatten. Använd inte andra vätskor. Häll inte brandfarliga eller alkoholhaltiga vätskor i vattenlådan
  • Om din ugn är varm när du börjar laga mat kommer ångan som genereras inte att synas
  • Töm vattenlådan när du är klar med tillagningen
  • Resterande vatten kan kondensera i hålutrummet. Efter tillagning öppnar du försiktigt ugnsluckan. När ugnen är sval torkar du ugnen med en mjuk trasa
  • Du kommer då och då att bli påmind om att avkalka din ångugn. Avkalkningsfunktionen tar bort och förhindrar att kalksten byggs upp i din ugns ångsystem, vilket gör att den kan fortsätta att fungera optimalt. Läs mer om hur du avkalkar din ugn.


Lär dig mer om hur du bakar bröd och kakor med ånga, eller hur du värmer rester med funktionen uppvärmning med ånga.

För mer information om din specifika ugnsmodell, se produktmanualen. Du hittar din produktmanual här.

Registrera dina produkter
Registrera dina produkter

Registrera dina produkter med MyElectrolux och hitta allt du behöver på ett och samma ställe.

Recensera din produkt
Recensera din produkt

Din åsikt är viktig för oss. Vi uppskattar och uppmuntrar till att alla recensioner reflekterar din upplevelse av produkten.