Gör dina julklassiker riktigt smakrika med ånga

Senast uppdaterad 2020-05-13 15:41

Julen är ett utmärkt tillfälle för matlagning! Tillbringa mycket tid i köket tillsammans med familj och vänner och njut av långa middagar tillsammans



Tillaga kött med ånga

Vilka typer av kött går att tillaga med ånga? Ångkokning är utmärkt för flera olika typer av kött, som skinka, sidfläsk, oxbringa, oxbog och liknande. Ångan hjälper till att lösa upp köttfibrerna och gör dem möra, utan att de bryts. Fågel, till exempel kalkon och kyckling, är magert kött och ångan gör köttet saftigt


Skinka

- För att få en saftig skinka börjar du med att placera skinkan direkt på ugnsgallret med en ugnspanna nedanför

- Vänd skinnsidan uppåt, tillaga skinkan med full ånga i 100 °C tills den uppnår en temperatur på 70 °C i mitten (tiden hänger på skinkans storlek, därför är mittemperaturen det säkraste sättet att avgöra om den är klar). När den uppnår den rätta temperaturen ska du ta ut den ur ugnen och låta den svalna

- När den har svalnat kan du pensla den med vad du vill. Vi gillar att blanda senap och äggulor. När penslingen är klar brukar vi tillsätta ströbröd

- Baka den sedan i 175 °C torr luft tills skinkan har rostats och är gyllenbrun (det tar bara 5–10 min). Denna rätt kan mycket väl förberedas dagen innan




Kalkon

- Ett utmärkt sätt att få kalkonen både saftig och knaprig är att först ånga den på full ånga i 100°C med fyllningen inuti

- Placera en termometer i kalkonens ben och tillaga den tills den uppnår 68°C. Tiden beror på kalkonens storlek, därför är mittemperaturen det säkraste sättet att se när den är klar

- När den uppnår rätt temperatur ska den tas ut ur ugnen och lämnas så att skinnet kan torka

- När det är torrt ska hela fågeln smörjas med mjukt smör och åter tillagas 30 min i 200°C torr luft så att skinnet blir mörkt och knaprigt. Skär upp och njut!


Glaserad revbensstek eller oxbringa

- Börja med att salta köttet och låt det ligga i lake över natten

- Tillaga på full ånga i 100 °C i minst 3–4 timmar, tiden beroende på storleken. Revbenssteken är klar när köttet börjar lossna från benet. Oxbringan är klar när det är lätt att skära igenom köttet med en liten kniv. Låt köttet svalna. Skär revbenssteken i skivor mellan varje ben eller låt oxbringan vara som den är

- Gör en glasyr med 1 dl brunt socker, 3 dl mörkt öl, 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk senap, en nypa salt och eventuellt en nypa chili eller chipotle. Blanda socker och vinäger i en kastrull och koka upp, tillsätt blandningen och reducera tills blandningen får en tjock konsistens (ca 10–15 min)

- Glasera köttet och värm det i ugnen. Du kan förbereda denna rätt dagen före och enbart glasera och värma köttet före serveringen


Sidorätter med Sous Vide

Sous-vide är ett perfekt verktyg för att tillaga grönsaker. Metoden är hälsosammare eftersom färre näringsämnen förloras under tillagningen och den gör maten mer smakrik eftersom du framhäver de naturliga smakerna och får en bättre textur. Dessutom är det ett utmärkt sätt att marinera grönsaker


Rotselleri med brynt smör, timjan och citronskal

- Skala och skiva rotsellerin och lägg den i en vakuumpåse tillsammans med brynt smör, timjanstjälkar, citronskal och en nypa salt

- Laga i full ånga i 100 °C ca 20–25 min. Låt den svalna och stek eller grilla den, du kan också servera den som den är


Morötter med kryddor och apelsinjuice

- Skala morötterna och lägg dem i en vakuumpåse tillsammans med stjärnanis, chili, kanel och en nypa salt

- Laga till i full ånga i 100 °C ca 15–20 min. Låt den svalna och servera den som den är, stek eller grilla den. Använd skyn till sås eller dressing


Ångkoka precis som proffsen gör

Låt SteamPro-ugnarna höja din ångmatlagning till proffsens nivå. Upptäck funktioner som sous-vide och uppkopplad matlagning. Med dem kan du styra ugnen med din smarttelefon och ångkokningsassistenten Steamify. SteamPro-ugnarna väntar på att få göra din vardag smakrikare


Upptäck våra SteamPro-ugnar:


Hjälpte den här artikeln dig?