Hur du minskar ditt matavfall

Senast uppdaterad 2024-04-19 10:42


Visste du att vi kastar 1/3 av all mat vi köper? Tänk om du kunde förvandla avfall till läckra rätter?


Kan man undvika matavfall?

De två huvudsakliga orsakerna till matavfall beror främst på förlust av vätska och förmultna produkter. Detta leder till en förändring av utseendet och strukturen i produkterna. Avfall kan delas upp i tre kategorier: undvikbara, oundvikliga och eventuellt undvikbara.

60% av avfallet kan undvikas - livsmedel som hade kunnat ätits om det hade hanterats bättre.
19% är oundvikligt - saker som tepåsar och kycklingben.


Recept för att minska matavfallet

20% klassificeras som möjligt att undvika. Detta inkluderar maten som du ser här, potatisskinn, broccoli-stjälkar och bladgrönsaker.

Dessa kan ätas och njutas av om de är ordentligt tillredda. Så här förvandlar du detta avfall till smak:

Potatisskals-chips

Pesto på rödbetsblast

Broccoliskaft-sallad


Praktisk guide - bästa förutsättningar för olika typer av mat

  • Ordna förgängliga saker från baksidan av kylen till framsidan, så att föremål som behöver användas först är de mest synliga.
  • Packa in alla föremål som har stark lukt eller högt fuktinnehåll.
  • Förvara frukt och grönsaker i skarpare lådor där fångad fukt hjälper till att bevara matkvaliteten under längre perioder. De flesta frukt och grönsaker bör förvaras vid låg temperatur och hög luftfuktighet.
  • Packa in rått kött och fjäderfä ordentligt så att läckage och förorening av andra livsmedel eller ytor inte uppstår. Allt kött som ska hållas längre än två dagar bör frysas.
  • Smör och ost: dessa bör placeras i speciella lufttäta behållare eller förpackas i aluminiumfolie eller polyetenpåsar för att utesluta så mycket luft som möjligt.
Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.

Recensera din produkt
Recensera din produkt

Din åsikt är viktig för oss. Vi uppskattar och uppmuntrar till att alla recensioner reflekterar din upplevelse av produkten.