Rost i ugn eller brun beläggning

Senast uppdaterad 2024-05-08 14:07

Problem

 • Det finns en brun beläggning i ugnen
 • Det finns rost på baksidan av ugnen
 • Efter frekvent användning av varmluft ser det ut som ugnsrost

Gäller för

 • Integrerad ugn / inbyggnadsugn
 • Fristående spis

Lösning

 1. Brun beläggning i ugnar
  När du ofta använder varmluftsugnsfunktionen kan du upptäcka att en gulbrun rostliknande färg avsätts på baksidan av ugnen.
  Det är inte rost utan snarare fettavlagringar från maten som transporteras via luftcirkulationen i ugnen och upp på bakväggen. Den varma luften trycks ut längs ugnens sidor tills den träffar luckans glas och sedan träffar den maten och slutligen sugs den in i fläkten.
  Exempel på normal brun/rostliknande beläggning med varmluft:
 2. Varmluftsfunktion
  Vid användning av varmluft suger fläkten in luften genom grillen framtill. Det betyder att den varma luften först träffar maten och direkt därefter mot bakväggen. På så sätt avsätts fettrester lätt på bakväggen. För att minimera detta kan man med fördel välja över/undervärme vid tillagning av kyckling eller liknande.
  Exempel på luftcirkulation på varmluftsfunktion:

 3. Hur man tar bort rostliknande beläggning
  Fettet som naturligt finns i maten och som virvlas runt i ugnskammaren med hjälp av varmluft kommer att avsättas på metalldelarna som luften träffar när fläkten cirkulerar luften.
  Dessa fettrester kommer ofta att brännas fast, men kan tas bort genom att använda vår ugnsrengöringsspray eller applicera en blandning av vatten och lite diskmedel med en mjuk diskborste och sedan låta den stå i några timmar.
  Det kan vara nödvändigt att upprepa behandlingen flera gånger.

  Du kan enkelt rengöra ugnsglaset och få det att se ut som nytt med rengöringsspray och en glasskrapa.
  Köp skrapor och rengöringsmedel till din ugn i webshopen här

 4. Boka service
  Om ovanstående inte löste problemet rekommenderar vi att du bokar ett besök av någon av våra specialutbildade servicetekniker.
Hitta din produktmanual
Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Boka service
Boka service

Är din produkt i behov av reparation? Vi hjälper dig gärna. Alla våra tekniker är certifierade och vi använder oss bara av originaldelar. På många orter erbjuder vi reparation till fast pris.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.