Så här rengör och sköter du om din Electrolux-ugn

Senast uppdaterad 2024-04-24 14:31

Kök med ugnar

Att rengöra din Electrolux-ugn regelbundet är viktigt av hygieniska skäl men också för att hålla ugnen och tillbehören i toppskick. Prioritera skötseln av din ugn och se att prestandan kommer hålla längre både på kort och lång sikt.

Din ugn kommer att ha olika rengöringsbehov beroende på modell. Olika Electrolux-ugnar kan ha en mängd olika rengöringsfunktioner för att göra det enklare för dig. Kontrollera vilka som gäller för just din ugnsmodell. Se vårt utbud av ugnstillbehör för bästa resultat.

Håll din ugn ren

Vardagsstädning:

 • Kavitet: Ugnens insida bör rengöras efter varje användning för optimal funktion. Torka av utrymmet och den inre glasdörren med en mjuk trasa
 • Framsidan av ugnen: Rengör framsidan av ugnen med en mjuk trasa, varmt vatten och en mild rengöringsspray
 • Metallytor: Använd en rengöringsspray för att rengöra metallytor
 • Fläckar: Rengör fläckar med en mild rengöringsspray

För framsidan av ugnen, metallytor och fläckar rekommenderar vi vår Rengöringsspray för ugn och mikrovågsugn

Grundlig rengöring:

Utforska först vilka rengöringsprogram som följer med din ugn. Ibland kommer du behöva göra en grundlig rengöring av hyllstöden och glasdörren. Hur man rengör dessa finns beskrivet nedanför.

 • Rengör hyllstödet: För en mer noggrann rengöring rekommenderar vi att du tar bort hyllstödet från ugnen. Det gör du genom att dra hyllstödets främre sida bort från väggen och sedan samma sak med den bakre. Rengör hyllstöden genom att blötlägga dem i diskhon eller diska dem i diskmaskinen
 • Inre glasdörr: Det är möjligt att ta bort och rengöra dörrens innerglas om det blir rejält smutsigt. Se produktmanualen för att se hur detta går till på din specifika ugnsmodell. Ta försiktigt bort glasrutorna och rengör dem med en våt trasa eller använd en ugnsrengöringsspray för särskilt envisa matrester. Vi rekommenderar vår Rengöringsspray för ugn och mikrovågsugn

Rengöringsprodukter

Våra rekommenderade rengöringsprodukter finns att köpa i vår webshop eller hos våra återförsäljare.

 • Rengöringsspray för ugn och mikrovågsugn
 • Steam Care – avkalkningsmedel för ångugnar
 • Steam Oven Care Set – rengöringsmedel och avkalkningsmedel

Rengöringspåminnelser

Många av våra ugnar har inbyggda påminnelser. Ugnen kommer att påminna dig när det är dags att rengöra och/eller avkalka ugnen för fortsatt optimal prestanda. Påminnelserna kan aktiveras och inaktiveras i menyn INSTÄLLNINGAR, eller nås via vår app My Electrolux Kitchen.

Rengöringsprogram

Nedan följer en översikt över olika rengöringsprogram som finns i våra ugnar som underlättar rengöringen. Läs din produktmanual för att ta reda på vilket program som gäller för din ugnsmodell.

Katalytisk rengöring – katalytiska filter absorberar fett som lossnar och tas bort enkelt efter att rengöringsprogrammet avslutats. Läs mer om katalytisk rengöring.

Pyrolytisk rengöring – smuts, fett och matrester förvandlas till aska vid hög temperatur och torkas enkelt bort. Lär dig mer om pyrolytisk rengöring.

AquaClean – använder fukt för att förbehandla fett och matrester, vilket gör det lättare att rengöra din ugn. Läs mer om AquaClean.

Om du har en ångugn

Om du har en ångugn kan du även ha följande program.

Steam Cleaning – en automatisk rengöringsfunktion som använder ånga för att mjuka upp fett och envisa rester, vilket gör det lättare att rengöra din ugn. Läs mer om ångrengöring.

Steam Cleaning PLUS – ett mer intensivt ångrengöringsprogram. Läs mer om ångrengöring.

Torkning – du kan köra detta rengöringsprogram för att torka ut ugnsutrymmet efter tillagning med ånga.

Avkalkning – då och då behöver du avkalka ångsystemet. Den här funktionen hjälper dig med det. Läs mer om avkalkning.

VIKTIGT!

 • Se alltid till att ugnen är sval innan rengöring
 • Ugnen ska vara sval när du använder en ugnsrengöringsspray. Använd rengöringsmedlet på en trasa och torka av i stället för att spraya det direkt in i ugnen. Se till att kablarna bakom fläkten inte nås av medlet.
 • Alla rengöringsmedel som används måste vara icke-slipande

För mer information om din specifika ugnsmodell, se produktmanualen. Du hittar din produktmanual här.

Registrera dina produkter
Registrera dina produkter

Registrera dina produkter med MyElectrolux och hitta allt du behöver på ett och samma ställe.

Hitta din produktmanual
Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.