Tillaga smakrik och garanterat lyckad fisk i ångugnen

Senast uppdaterad 2020-05-11 15:40

Att tillaga fisk i en ångugn är lika enkelt som det blir utsökt. Ångkokning håller din fisk fuktig och fast – det går ännu snabbare och enklare än du kanske tror



Smakrik fisk på enkelt sätt

I synnerhet när det gäller fiskfiléer bör man använda låga temperaturer. Håll temperaturen runt 80°C när du ångkokar fiskfiléer på Full ånga. Hur lång tid det tar beror på ugnstemperaturen och fiskens mittemperatur. Kockar brukar använda en stektermometer för att följa hur mittemperaturen ökar. Lämplig temperatur beror på fisktypen

Det finns ingen bästa fiskfilé för ångtillagning eller något bästa sätt att ångkoka fisk, prova med att ångkoka just din favorit! Ett tips är att linda in fiskfilén i något före tillagningen, som till exempel vitkål, mangold eller tång. Du kan också prova med att tillsätta lite kryddor och olja innan du lindar in den så får du ännu bättre smak


Annan fisk

Hel fisk

Vid ångkokning av hel fisk ska du använda Hög fuktighet eller Medelhög fuktighet – att ångkoka fisk varsamt förhindrar att den faller sönder innan den är klar helt igenom

Fiskfärs 

Vid tillagning av fiskfärs, som terriner eller queneller är ångan mycket bra tack vare dess milda påverkan jämfört med kokande vatten. Fiskfärs har en mycket känslig textur och ångan gör att den inte faller isär eller blir smaklös på grund av vattnet


Recept: Havsabborre med saltskorpa

Ingredienser för två personer

2 hela havsabborrar (400 g vardera), 2 kg aromatiskt salt

Ingredienser för aromatiskt salt

2 kg grovsalt, 1 citron, 10 rosépepparkorn (torkade), 20 g blandade aromatiska örter (salvia, rosmarin och timjan)

Tillbehör: Emaljerad bricka

Servera med tillbehör som du tycker om, exempelvis ugnsstekt potatis och grönsaker



Så här gör du aromatiskt salt:


Rengör och torka de aromatiska kryddorna väl och hacka dem


Lägg örterna i en skål, blanda i grovsalt, riven citron (endast den gula delen) och rosépepparkornen


Placera blandningen i en ugnspanna och baka den i 120°C med statiskt läge i 40 min. Låt svalna


Så här lagar du havsabborre i salt:


Rensa ur inälvorna från fisken (låt fjällen vara kvar), rengör dem under rinnande vatten och torka väl


Bred ut ett lager salt på pannans botten, lägg på fiskarna och täck dem helt med resten av det aromatiska saltet


Inställningar för tillagning: Beror på ugnen (med eller utan Steamify)

– Steamify 130°C i 20 min på nivå: 2 eller

– Hög fuktighet 130°C i 20 min på nivå: 2


God smak på enkelt sätt

Våra ugnar med SteamBoost har tre ångnivåer. Särskilda program för bakning och ugnsstekning och ett program med enbart ånga för att uppnå nya nivåer av smak, knaprighet och fuktighet


Upptäck våra SteamBoost-ugnar:


Hjälpte den här artikeln dig?

Recensera din produkt
Recensera din produkt

Din åsikt är viktig för oss. Vi uppskattar och uppmuntrar till att alla recensioner reflekterar din upplevelse av produkten.