Det går inte att öppna luckan på tvättmaskinen

Senast uppdaterad 2023-12-05 11:55

Problem

 • Det går inte att öppna luckan på tvättmaskinen
 • Luckan öppnas inte på min tvättmaskin
 • Så här gör du om luckan till tvättmaskinen inte öppnas
 • Handtaget på tvättmaskinens lucka är trasigt

Gäller för

 • Frontmatad tvättmaskin
 • Toppmatad tvättmaskin
 • Tvätt/torkmaskin

Lösning

Så här gör du om dörren inte kan öppnas på tvättmaskinen:

 1. Vänta 2-5 minuter efter att programmet har avslutats innan du försöker öppna luckan.

  Ibland kan handtaget verka defekt direkt efter avslutat program eftersom du inte kan öppna luckan. Detta är en standardfunktion och det brukar lösa sig automatiskt efter 2-5 minuter.

 2. Kontrollera att symbolen för dörrlåset inte är aktivt.

  På vissa modeller kan dörren vara låst om displayen är avstängd. Slå på tvättmaskinen och kontrollera att symbolen för dörrlåset inte är aktiv.


 3. Kontrollera om det finns vatten i maskinen. 

  Om det finns vatten i maskinen kan dörren vara låst. Om du vill öppna dörren kan du göra det efter att vattnet har pumpats ut eller vid behov genom att nödtömma maskinen. Nödtömning kan göras genom att öppna nålfiltret och låta vatten rinna ut framåt, i en skål eller ner i avloppet. På vissa maskiner görs detta genom en kran vid nålfiltret.

  För maskiner utan nålfilter eller filter i trumman, lossa avloppsslangen på baksidan av maskinen och lägg den sedan på golvet så att vatten leds bort genom avloppslangen. När vattnet inte längre rinner ut genom slangen bör dörren kunna öppnas.

 4. Nödöppna dörren

  På vissa maskiner kan dörren nödöppnas genom att dra ned en spak (oftast röd) med en skruvmejsel eller liknande. Om det finns en nödöppnare på maskinen är den vanligtvis placerad bredvid nålfiltret. (se beskrivning i din bruksanvisning)
  a)  Stäng av strömmen till maskinen
  b)  Lossa nålfiltret och låt vattnet rinna ut i en skål eller liknande
  c)  Vänta tills inget mer vatten kommer ut genom nålfiltret
  d)  Lås upp dörren genom att trycka ned nödöppnaren som finns bredvid nålfiltret med en skruvmejsel eller liknande och håll den ned samtidigt som du öppnar dörren.
  Exempel:


 5. Återställ maskinen

  Ibland kan problemet lösas genom att återställa maskinen. Gör detta genom att koppla bort strömmen från maskinen och anslut igen efter cirka 20-30 sekunder. Försök sedan att öppna dörren.

 6. Boka en tekniker

  Om ovanstående åtgärdet inte löser problemet rekommenderar vi att du bokar ett besök av en av våra specialutbildade servicetekniker. Du kan enkelt boka ett servicebesök online.

Orsak

 • När det finns vatten kvar i trumman hålls luckan låst som säkerhetsåtgärd


Vill du läsa mer om produkterna?

Hitta det du söker – oavsett om du behöver köpa något nytt eller bara är nyfiken på vårt sortiment. Ta reda på mer om produkter, serier och funktioner.

Till produktsidor

Hitta din produktmanual
Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Boka service
Boka service

Är din produkt i behov av reparation? Vi hjälper dig gärna. Alla våra tekniker är certifierade och vi använder oss bara av originaldelar. På många orter erbjuder vi reparation till fast pris.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.