Min tvättmaskin luktar illa – se vad du kan göra

Senast uppdaterad 2023-12-28 08:59

Problem

 • Mina kläder luktar inte rena eller luktar smutsiga efter tvätt i tvättmaskin
 • Hur rengör och underhåller jag min tvättmaskin bäst?
 • Min tvättmaskin luktar när jag öppnar den
 • Rengöring av tvättmaskin

Gäller för

 • Frontmatad tvättmaskin
 • Toppmatad tvättmaskin
 • Tvätt/torkmaskin

Lösning

 1. Rengör utsidan av tvättmaskinen.
  Koppla först bort maskinen från strömförsörjningen innan rengöring påbörjas.
  Tvättmaskiner är ofta ytbehandlade med påbränd emalj och det bästa sättet att rengöra är med en rengöringsduk med milt universalrengöringsmedel eller diskmedel. Torka försiktigt av utsidan av tvättmaskinen. Du kan upptäcka att ludd och stänk av tvättpulver har bildat tjocka, feta fläckar på tvättmaskinen. Lite varmt vatten och en rengöringsduk brukar räcka för att rengöra området. Prova ev att rengöra med en bomullstuss i hörn och kanter.
  Rengöringsmedel kan påverka mjukgöraren i plasten, vilket kan göra den spröd och repig. Se även i din bruksanvisning hur du underhåller din maskin.

 2. Rengör tvättmaskinens packning eller bälg.
  Gummibälgar på tvättmaskiner kan utsättas för mörka eller svarta mögelfläckar. Denna form kan du ta bort med ett lämpligt rengöringsmedel för tvättmaskiner, vilket kan lösa upp eventuellt envis mögel och tvålrester.
  Du kan beställa original rengörings- och skötselprodukter till din tvättmaskin i webshopen här


 3. Rengör insidan av tvättmaskinen.
  Kör en underhållstvätt på högsta temperatur med rengöringsmedel för tvättmaskiner för att undvika lukt. Rengör sedan luddfiltret (om maskinen är utrustad med filter) och kontrollera sedan efter läckor nästa gång du kör ett tvättprogram.

  Köp vårdprodukten Clean & Care i webshopen här


  Se videon hur


 4. Rengör tvättmedelsfacket.
  Smuts och mögel kan då och då bildas runt tvättmedelsfacket, vilket kan ge ifrån sig lukt. Rengör ev spill eller rester i varje fack genom att tvätta tvättmedelsfacket i varmt vatten från kranen. Ta ut lådan och använd en lämplig borste för att rensa bort smuts och torkad tvål/vätska från de enskilda facken i lådan (en gammal tandborste kan göra underverk)

  Exempel:

Orsak

 • Viktig! Använd aldrig starka rengöringsmedel eller slipmedel för rengöring.

 • Se det stora utbudet av originaltillbehör, reservdelar och städ- och skötselprodukter som håller vår höga kvalitetsstandard och till rätt pris i webshopen här
Hitta din produktmanual
Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.