Mina kläder luktar inte rent efter tvätt

Senast uppdaterad 2023-03-22 14:55

Problem

 • Vad kan jag göra om min tvätt luktar illa efter tvätt?
 • Tvättmaskinen tvättar inte rent

Gäller för

 • Frontmatad tvättmaskin
 • Toppmatad tvättmaskin
 • Tvätt/torkmaskin

Lösning

Så här gör du om dina kläder inte luktar rent efter tvätt

 1. Dosera tvättmedel korrekt

  Det vanligaste misstaget, om tvätten inte kommer ut ur maskinen ren, är felaktig dosering av tvättmedel – det kan vara att du använder för mycket eller för lite. Använder du för mycket tvättmedel finns det en möjlighet att kläderna inte har sköljts ordentligt och för lite kan resultera i att kläderna inte blir ordentligt rengjorda. Dosera alltid enligt anvisningarna på förpackningen till ditt tvättmedel.

 2. Rengör insidan av tvättmaskinen.

  Utför en 95 °C servicetvätt med Clean & Care tvättmedel för tvättmaskiner för att undvika obehaglig lukt. Rengör sedan luddfiltret (om maskinen är utrustad med filter) och kontrollera sedan efter läckor nästa gång du kör ett tvättprogram.
  Detta kan lösa upp eventuell envis mögel och tvålrester. Håll dina produkter rena och i toppform med hjälp av vår 3-i-1 hygieniska Clean & Care . Rengöringsmedlet avkalkar, avfettar och rengör tvätt- eller diskmaskinen. För maximal nytta bör den användas en gång i månaden eller efter var 30:e tvättcykel.
  Lägg hela innehållet i en påse i den tomma tvättmaskinen och kör ett 60°C-program utan förtvätt

  Köp vårdprodukten Clean & Care i webshopen här

 3. Rengör tvättmaskinens packning eller bälg.

  Gummibälgar på tvättmaskiner kan utsättas för mörka eller svarta mögelfläckar. Du kan ta bort denna form med ett lämpligt rengöringsmedel för tvättmaskiner Du kan använda Clean & Care med fördel.

 4. Rengör tvättmedelsfacket.

  Mögel kan då och då bildas runt tvättmedelsfacket, vilket kan ge ifrån sig en lukt. Rengör eventuellt spill eller rester i varje fack genom att tvätta lådan i varmt vatten från kranen. Ta ut lådan och använd en lämplig borste för att rensa bort smuts och torkad tvål/vätska från de enskilda facken i lådan (en gammal tandborste kan göra underverk)

  Exempel:


 5. Låt luckan vara öppen efter tvätt

  Du kan undvika lukt i tvättmaskinen genom att lämna luckan på glänt och tvättmedelsfacket lite utdragen efter varje tvätt så att den får torka inuti innan nästa tvätt.

 6. Undvik att överfylla maskinen.

  Om det är för mycket tvätt i trumman kommer tvättmedlet inte att lösas upp ordentligt och det kan resultera i fläckar på tvätten och att tvätten fortfarande är smutsig efter tvätt.

Orsak

 • Se även det stora utbudet av originaltillbehör, reservdelar och städ- och skötselprodukter som håller vår höga kvalitetsstandard och till rätt pris i webshopen
Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.