Mörka eller bruna fläckar på tvätten efter tvätt i tvättmaskin

Senast uppdaterad 2022-11-03 14:35

Problem

 • Det finns mörka, gula eller bruna fläckar/sköldar på min tvätt
 • Det finns kemiska fläckar på min tvätt efter tvätt

Gäller för

 • Frontmatad tvättmaskin
 • Toppmatad tvättmaskin
 • Tvätt/torkmaskin

Lösning

 1. Undvik att hårvårdsprodukter, skum/mousse och schampo kommer i kontakt med dina kläder. Fläckarna kan ofta aldrig tas bort helt, men vita handdukar kan räddas genom att ta bort nästan all missfärgning med blekmedel. Handdukar kan blekas utan ytterligare skador.
  Följ denna procedur:
  Bered en lösning med oxalsyra: Lös 50-100 g oxalsyra i en plasthink med 10 l varmt vatten (60 °C). Lägg kläderna i lösningen i 30 min.
  Tvätta kläderna noggrant i minst 60 °C med tvål som innehåller fosfat och blekmedel.

 2. Töm alltid tvättens fickor innan du lägger den i tvättmaskinen och kontrollera att det inte finns några främmande metallföremål i maskinens trumma eller luckbälg. Rost är mycket svårt att få bort från ömtåliga tyger som ull och siden – och professionell rengöring kan behövas. Övriga material sprayas lätt med salt och citronsaft. Låt det stå över natten och tvätta sedan enligt plaggets tvättetikett.

 3. Rengör tvättmaskinen regelbundet med ett speciellt tvättmedel för tvättmaskiner.
  Håll dina produkter rena och i toppform med hjälp av vår 3-i-1 hygieniska Clean & Care. Rengöringsmedlet avkalkar, avfettar och rengör tvätt- eller diskmaskinen. För maximal nytta bör den användas en gång i månaden eller efter var 30:e tvättcykel.

  Lägg hela innehållet i en påse i den tomma tvättmaskinen och kör ett 60°C-program utan förtvätt.

  Köp Clean & Care Care-produkt M3GCP400 i webshoppen här

Orsak

 • Vissa produkter (t.ex. skum/mousse och schampo) kan innehålla polyquaternium-sampolymer, som är ett bindemedel. När produkten kommer i kontakt med kläderna binder den till tygets yta. När plagget tvättas med mörkare tyger som kontinuerligt släpper ut överflödig färg, absorberar "kontaktytan" den frigjorda färgen. Således blir sköldarna inte synliga förrän tyget är tvättat. Fläckarna orsakas av stänk/rester av hårvårdsprodukter som överförs av misstag – eller när du torkar händerna med en handduk utan att först tvätta bort resterna av hårvårdsprodukten.
Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.