Mörka eller bruna fläckar på tvätten

Senast uppdaterad 2020-03-11 11:52

Problem

  • Mörka eller bruna fläckar på tvätten

Gäller för

  • Tvättmaskin
  • Tvätt/torkmaskin

Lösning

  1. Fläckarna kan sällan avlägsnas helt, men vita handdukar kan räddas med blekning
  2. Handdukar kan blekas utan att de skadas genom att behandla dem enligt följande:
    1. Förbered en oxalsyralösning: Tillsätt 50 – 100 gram oxalsyra i en plasthink med 10 liter varmt vatten (60 °C). Sänk ner dina plagg i lösningen och låt stå i 30 minuter.
    2. Tvätta därefter plaggen noga i minst 60 °C med ett bra tvättmedel som innehåller fosfat och blekmedel

Orsak

  • Vissa produkter (t.ex. hårmousse och schampo) kan innehålla fixeringsmedlet polykvaternium sampolymer. När medlet kommer i kontakt med kläder binder det till ytan på plagget. När plagget sedan tvättas tillsammans med mörka tyger som vanligtvis släpper ut små mängder färg, absorberar "kontaktytan" färgen som har släppts ut. Detta innebär att fläckarna inte syns förrän plagget har tvättats. Färgningen orsakas av att stänk från hårvårdsprodukter kommer på kläderna, eller när du torkar händerna på en handduk utan att först skölja bort hårvårdsproduktens rester

För att testa om en hårvårdsprodukt ger fläckar under en tvätt i maskinen kan en bit tyg läggas in i maskinen och tvättas i kulörtvätt

Boka service
Boka service

Är din produkt i behov av reparation? Vi hjälper dig gärna. Alla våra tekniker är certifierade och vi använder oss bara av originaldelar. På många orter erbjuder vi reparation till fast pris.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.