Vanliga frågor om induktionshällar

Vilken typ av kastruller, stekpannor och grytor fungerar på induktionshäll?

Alla magnetiska kastruller, pannor och grytor fungerar på en induktionshäll, det vill säga metaller som järn, titan och vissa typer av rostfritt stål. Titta efter induktionsmärkningen (en spiralformad symbol) eller testa med en magnet. Kokkärl av endast koppar, aluminium, glas och keramik fungerar inte.

Hur fungerar en induktionshäll?

Till skillnad från kokplattor eller HighLight hällar har induktionshällen kopparspolar. När växelström leds genom dem skapas ett växlande magnetfält. Du ställer en (magnetisk) kastrull på hällen ovanpå kopparspolen, vilket får svängningar i magnetfältet att skapa elektriska strömmar i kokkärlets botten. Elströmmarna koncentreras till ett tunt skikt nära metallens yta, vilket ökar motståndet och leder till värmeutveckling. Med varje svängning i det magnetiska fältet alstras ännu mer värme. Den här värmen överförs till kokkärlets innehåll. Det är därför det går så snabbt.

Fungerar gjutjärn på induktionshäll?

Ja, gjutjärn fungerar eftersom det är magnetiskt. Alltså kan du använda gjutjärnsstekpannor, grytor i gjutjärn, samt pannkaks- och plättlaggar i gjutjärn på induktionshällen.

Vad händer om man använder fel kastrull på en induktionshäll?

Ingenting annat än att uppvärmningen inte fungerar. Induktionsteknik baseras på magnetism. Därför måste kokkärlet vara magnetiskt och med en platt botten.

5 års garanti

När du handlar hos Electrolux får du 5 års garanti på alla vitvaror. Här kan du läsa mer om vad som omfattas av garantin och få svar på de vanligaste frågorna.

Mer information om våra hällar

En reaktionssnabb och säker induktionshäll eller hållbar glaskeramikhäll? Vårt sortiment av hällar erbjuder utmärkta alternativ för både små och stora kök och för alla ambitionsnivåer - från vardagsmat till galamiddagar. Matlagning på en ny nivå!