Luftrenare

Välj rätt luftrenare för ditt hem

Binder damm och neutraliserar dålig lukt

En luftrenare tar hand om de luftburna partiklar som oftast slutar på golvet i form av damm. Sådana partiklar smutsar inte bara ner, de kan dessutom lukta illa, särskilt om de kommer från husdjur eller cigarettrök. Med ett kolfilter i luftrenaren neutraliseras dålig lukt i takt med att luften passerar.

Tänk på att kontrollera kolhalten i filtret när du bestämt dig för att köpa en luftrenare, då denna kan variera beroende på användningsområde. Kolfilter anpassade för husdjursägare har till exempel extra mycket kol, medan pollenfilter saknar det helt.

Ett måste för pollenallergiker

Cirka 30 procent av Sveriges befolkning lider av pollenallergi. Under pollensäsongen märker många att de blir extra känsliga för damm, starka dofter och växter som de vanligtvis tål. En luftrenare tar hand om luftburna partiklar och gör livet enklare för den som är känslig mot pollen, samtidigt som hemmets luftkvalitet förbättras rent allmänt. En liten luftrenare kan med fördel placeras i sovrummet där den kommer bidra till bättre sömn för fler än bara allergikern.

Håll dig uppkopplad med full kontroll

Styr och planera specifika uppgifter med appen Electrolux Wellbeing. Luftrenaren är utrustad med partikelsensorer och smartläget justerar automatiskt fläkthastigheten efter upptäckta värden i din hemmiljö.

LADDA NER PÅ APP STORE >

LADDA NER PÅ PLAY STORE >

Läs mer om våra produkter

 • Flow A3

  Kompakta och intuitiva Flow A3 ger dig renare luft i de mindre rummen i ditt hem.

 • Well A5 och A7

  Luftrenare i modern design smälter in i sovrummet lika väl som i andra rum i ditt hem.

 • Pure A9

  En luftrenare i modern design med fantastisk prestanda.

Flow A3

Njut av bät­tre inomhus­luft i ditt sovrum eller arbetsrum. Den kompakta luftrenaren Flow A3 passar för lite mindre utrymmen i ditt hem – perfekt för en yta på upp till 40 m2. Med den intuitiva touch-displayen kan du anpassa funktionerna. Eftersom Flow A3 är utrustad med ett flerstegfilter fångar den dessutom lätt upp mikrodamm och skadliga luftburna ämnen.

Vår luftrenare är bäst i test enligt TV2 Norge

Luftrenaren Flow A3 är i en klass för sig, iallafall enligt norska programmet TV2 Hjelper deg. A3 blev en klar testvinnare, perfekt för hemmakontoret, och med en reningstid på bara 63 minuter visade den sig vara mycket snabbare än övriga testdeltagare. Att den låter mer än konkurrenterna beror sannolikt på att den har en högre fläkthastighet. "Ändå anser vi att den är tillräckligt tyst för att inte störa i hemmakontoret", menar TV2. Flow A3 är en värdig testvinnare!

Full kontroll över luftkvaliteten med luftrenaren Flow A3

 • Ett flerstegsfilter fångar upp mikrodamm
  Effektiv och grundlig filtrering

  Flow A3 reagerar på partikelmängden (PM2,5) i luften och justerar automatiskt fläkthastigheten för en effektiv rening. Ett flerstegsfilter fångar upp mikrodamm och neutraliserar skadliga luftburna ämnen.

 • Spiralutloppet skapar en uppåtriktad virvel
  Kraftfull och jämn luftcirkulation

  Spiralutloppet skapar en uppåtriktad virvel som effektivt cirkulerar den rena luften. Flow A3 passar för ytor på upp till 40 m2* (baserat på svensk reglering av luftförändringar per timme) och 16 m2 (USA AHAM) *rumsstorlek med en CADR för rök på 180 m3/h.

 • Flow A3 har Nattläge
  Effektiv och tyst

  Flow A3 har en lägsta ljudnivå på bara 26 dB (A)* när den används i Nattläge. Vid maximal hastighet är ljudnivån 49 dB (A)*, jämförbart med nivån på ett middagssamtal på en restaurang. *uppmätt 1 m framför produkten.

 • Intuitiv touch-display
  Tar liten plats, enkel att använda

  Den intuitiva touch-displayen gör det enkelt att justera funktionerna så att luften renas runt dig på ett bekvämt sätt.

Välj det filter för Flow A3 som passar dig bäst

 • BREEZE A3

  BREEZE A3-filter skapar en känsla av naturlig, ren luft genom en perfekt kombination av fin partikelfiltrering och borttagning av obehaglig lukt.

  A3-filtret har ett lager av mycket porösa pelletar av aktivt kol som ger en exceptionell absorption av lukt och gaser som vanligtvis finns i hemmiljö. BREEZE A3 inkluderar eliminering av upp till 99,9 % av skadliga bakterier, vilket hjälper dig och din familj att andas lite lättare.

 • CARE A3

  Ren luft ska inte vara en lyx, utan en självklarhet. Vårt högeffektiva filter CARE A3 neutraliserar upp till 99,9 % av luftburna virus* och hindrar virus från att åter spridas i ditt hem.

  *Externt test genomfört 2020 baserat på ISO 18184:2014 (E) för viruset influensa A (A/PR8/34 H1N1).

Vanliga frågor om luftrenaren Flow A3

3-stegsfiltrering för ren inomhusluft

Filtret i Flow A3 har tre funktioner:

1. Förstklassig filtrering av mikropartiklar
BREEZE har ett unikt och förladdat filtermedium som skapar ett svårgenomträngligt skydd mot mikroskopiska partiklar. Det fångar upp 99,5% av partiklar så små som 0,3 mikrometer.

2. Antibakteriellt skydd
Skydd mot luftburna bakterier är avgörande för att skapa en hälsosammare hemmiljö. Pollenfiltret BREATHE har en antibakteriell beläggning som tar bort bakterieenzymer på cellnivå. Det förhindrar vidare bakterietillväxt och neutraliserar upp till 99,9 % av luftburna bakterier som finns i hemmet.

3. Aktivt kolfilter
Filter till Flow A3 har ett lager av mycket porösa aktiva kolpellets. Dessa absorberar effektivt de flesta svåravlägsnade organiska föreningar som kan finnas i ditt hem. Obehaglig lukt från sopor, matos, lukt från husdjur, gaser från hushållskemikalier — allt fångas in för att hålla din inomhusluft fräsch.

Luftfuktare och luftrenare - vad är skillnaden?

Luftrenare och luftfuktare har samma huvudsyfte - att förbättra hemmets luftkvalitet - men det finns viktiga skillnader. En luftfuktare tillför fukt, en luftfuktighet på 40-60% är nämligen att föredra för att minska tillväxten av bakterier och mögel. Luftrenare fokuserar istället på att rensa bort små partiklar såsom damm, pollen och andra allergener.

Hur fungerar en luftrenare?

Luftrenare följer en enkel process; partikelrik luft sugs in i systemet, passerar genom en serie filter och kommer ut ren, fräsch och betydligt mer hälsosam. Beroende på ditt val av modell utsätts luften för flera olika behandlingar; grovfiltrering, antibakteriell filtrering, finfiltrering samt odörfiltrering genom kolfilter. I processen ingår även jonisering som får partiklarna att klumpa ihop sig och falla till marken där de kan sugas upp med dammsugare.

Hjälper luftrenare mot damm?

Ja. En luftrenare tar hand om små partiklar i luften. Detta är samma partiklar som annars lägger sig på plana ytor i hemmet, det vi till vardags kallar damm. Inuti luftrenaren passerar luften genom en rad filter som tar hand om damm, pollen, bakterier och diverse lukter. Genom jonisering ser luftrenaren till att partiklarna klumpar ihop sig och faller till marken där de enkelt kan dammsugas upp.

Kan en luftrenare hjälpa vid pollenallergi?

Pollen är små partiklar som finns i luften och kan placeras i samma fack som vanligt damm. En luftrenare är till för att minska partikelhalten i luften och är därför perfekt för den som lider av pollenallergi. Särskilt viktigt är det att placera en luftrenare i sovrummet där höga pollenhalter kan ha negativ inverkan på sömnen.

Hjälper en luftrenare mot dålig lukt?

Ja, om din luftrenare har ett inbyggt kolfilter så kommer den ta hand om dålig lukt, en funktion som är särskilt välkommen bland husdjursägare. Kontrollera att kolfiltret faktiskt finns installerat och att det passar just dina behov. Olika filter fyller nämligen specifika funktioner, till exempel är pollenreducerande filter oftast kolfria.

Well A5 och Well A7

Unna dig ren och frisk luft i din bostad. Luftrenarna Well A5/A7 är bärbara och anpassningsbara produkter som du lätt kan flytta till det rum där de behövs. Du kan placera luftrenaren på golvet, eller hänga den på väggen för att spara golvyta. Den moderna designen i textilmaterial smälter stilrent in i såväl sovrummet som i andra utrymmen du vill fräscha upp. Med våra specialanpassade tillbehör är det enkelt att få dessa luftrenare att passa in i just ditt hem.

Well A7 blir en testvinnare och rekommenderas av M3

M3 berömmer återigen en av Electrolux luftrenare. Well A7 blir med motiveringen "En lyxig och uppkopplad luftrenare som är unik i produktsegmentet" en testvinnare och rekommenderas av M3. Utöver avancerad luftrening hyllas luftrenarens design och WiFi-uppkoppling tillsammans med appen Electrolux Wellbeing.

Well A7 håller dig uppdaterad och låter dig styra hemmiljön från din smartphone. Dessutom är den bärbar, men kan också placeras på väggen för att spara golvutrymme. Du kan även välja utseende på din luftrenare med specialanpassade tillbehör. Njut av ett renare hem utan ansträngning.

Elegant och högeffektiv luftrenare

Electrolux luftrenare Well A5/A7 har 2021 tilldelats utmärkelsena Red Dot Design Award och iF Design Award för sin enastående produktdesign.

Well A5/A7 är bärbar och går lätt att flytta till det rum där den behövs mest. Luftrenaren har två ben för uppställning på golvet. Dessutom går den att hänga upp på väggen, vilket är perfekt om du vill spara golvutrymme.

Kvalitetstestad – ger skydd mot allergier

Vår produkt är certifierad av ECARF (European Center for Allergy Research Foundation). Deras experter utför kvalitetstester av produkter och tjänster – och höjer på så sätt livskvaliteten för dem som lider av allergier.

ECARF godkänner en produkt först när deras kriterier för allergivänlighet bevisligen har uppfyllts, genom oberoende studier och undersökningar.

Nordiska Astma- och Allergiförbundet har godkänt vår luftrenare Well A7 med BREEZE-filter

För allergiker och astmatiker är det extra viktigt att skapa en hälsosam hemmiljö med skydd mot luftburna partiklar. Många vet till exempel inte om att pollen även förekommer inomhus.

Välj Well A7 med BREEZE-filter, så får du en produkt som godkänns av Nordiska Astma- och Allergiförbundet. Tack vare förbundets godkännande kan du vara trygg med att tester redan är utförda och att du skyddas mot bland annat pollen och damm.

 *Well A7 med Breeze filter är godkänd av Nordiska Astma & Allergi förbundet.

Håll koll på din inomhusmiljö med luftrenarna Well A5/A7

 • Well A7 ger konstant feecback
  Konstant mätning av luftkvaliteten

  Well A5 och A7 har en LED-ljusring som visar aktuell luftkvalitet i realtid (PM2,5). Du behöver bara kasta ett snabbt öga på de olika färgerna i luftkvalitetsindikatorn.

 • Ett avancerat femstegsluftreningssystem
  System för 360-graders luftflöde

  Well A7 har 360-graders luftintag längs kanterna på framsidan av produkten. Dessutom finns en 3D-fläkt och femstegsluftfiltrering*.

  *Baserat på interna tester enligt ANSI-AHAM AC-1-2019 standard under 2020. Reningstiden baseras på ett test utfört med högsta fläkthastighet i ett rum på 10 m².

 • Ljudnivån motsvarar ett lätt regn
  Låg ljudnivå för god sömn

  Ljudnivån på 23 dB (A)* kan jämföras med ljudet av lätt regn, vilket betyder att du kommer att sova gott i ren och fräsch luft.

  *Mätt en meter framför luftrenaren.

 • Styr med appen Wellbeing
  Full kontroll med appen

  Styr och planera specifika uppgifter med appen Electrolux Wellbeing. På så sätt kan du kontrollera luftkvaliteten och hantera luftreningen var du än befinner dig.

Tillbehör till Well A7 och Well A5

Anpassa Well A7 eller A5 efter dina behov

 • skräddarsydd filtrering för luftrenare
  Skräddarsydd filtrering

  Varje hem är unikt. Därför har vi utvecklat ett sortiment av filter speciellt anpassade för olika luftförhållanden. Sprid naturlig luft i din bostad och skapa en känsla av välbefinnande och komfort.

 • dekorsats för luftrenare
  Dekorsats

  Komplettera ditt smakfulla val med en dekorsats. I varje dekorsats medföljer en täckpanel i högkvalitativt textilmaterial, två ben i trä, samt ett handtag. Dessa är kombinerade så att stilen på luftrenaren harmonierar med din hemmiljö.

 • väggmonteringssats för luftrenare
  Väggfäste

  Prova en väggmonterad för att spara golvutrymme. Njut av ett renare hem med vårt första sortiment av flerstegsluftrenare, avsedda för golvplacering eller platssparande väggmontering.

Välj det filter för Well A5/A7 som passar dig bäst

 • BREATHE

  Det speciellt framtagna pollenfiltret BREATHE fångar in och neutraliserar luftburna pollenpartiklar, vilket inte ger några allergiska reaktioner när det är dags att byta filter och håller ditt hem fritt från pollen.

 • FRESH

  Den höga halten av avancerat aktivt kol av kokosnötskal, gör att FRESH-filtret effektivt kan absorbera dålig lukt och gaser som normalt finns i hemmet. Filtret fångar in organiska föreningar som orsakar lukt i samband med husdjur, matlagning och även hushållskemikalier.

 • CARE

  CARE Ultimate-filter är tillverkade med en unik kombination av material som enligt testresultat neutraliserar 99,9 % av infångade luftburna virus*, och hindrar dem från att släppas ut i hemmet.

Vanliga frågor om luftrenaren Well A5/A7

3- eller 5-stegsfiltrering för ren inomhusluft

Lager 1 – Inbyggd jonisator (endast Well A7)
Jonisatorn gör det lättare för filtret att fånga upp alla luftburna partiklar, eller leder dem till golvytan där de kan sedan dammsugas.

Lager 2 – MESH-filter
Fångar in större luftburna dammpartiklar som hår, död hud, damm, ludd osv.

Lager 3 – Utmärkt partikelfiltrering
Det unika partikelfiltret är förladdat och utgör en mycket effektiv barriär mot mikroskopiska partiklar. Det fångar upp 99,5% av ultrafina partiklar, så små som 0,3 mikrometer.

Lager 4 – Antibakteriellt skydd
Skydd mot luftburna bakterier är avgörande för att skapa en hälsosammare hemmiljö. Pollenfiltret BREATHE har en antibakteriell beläggning som tar bort bakterieenzymer på cellnivå. Det förhindrar vidare bakterietillväxt och neutraliserar upp till 99,9 % av luftburna bakterier som finns i hemmet.

Lager 5 – Aktivt kolfilter (endast Well A7)
Ett lager av mycket porösa aktiva kolpellets absorberar effektivt de flesta svåravlägsnade organiska föreningar som finns i många hem. Obehaglig lukt från sopor, matos, lukt från husdjur, gaser från hushållskemikalier — allt fångas in för att hålla din inomhusluft fräsch.

Luftfuktare och luftrenare - vad är skillnaden?

Luftrenare och luftfuktare har samma huvudsyfte - att förbättra hemmets luftkvalitet - men det finns viktiga skillnader. En luftfuktare tillför fukt, en luftfuktighet på 40-60% är nämligen att föredra för att minska tillväxten av bakterier och mögel. Luftrenare fokuserar istället på att rensa bort små partiklar såsom damm, pollen och andra allergener.

Hur fungerar en luftrenare?

Luftrenare följer en enkel process; partikelrik luft sugs in i systemet, passerar genom en serie filter och kommer ut ren, fräsch och betydligt mer hälsosam. Beroende på ditt val av modell utsätts luften för flera olika behandlingar; grovfiltrering, antibakteriell filtrering, finfiltrering samt odörfiltrering genom kolfilter. I processen ingår även jonisering som får partiklarna att klumpa ihop sig och falla till marken där de kan sugas upp med dammsugare.

Hjälper luftrenare mot damm?

Ja. En luftrenare tar hand om små partiklar i luften. Detta är samma partiklar som annars lägger sig på plana ytor i hemmet, det vi till vardags kallar damm. Inuti luftrenaren passerar luften genom en rad filter som tar hand om damm, pollen, bakterier och diverse lukter. Genom jonisering ser luftrenaren till att partiklarna klumpar ihop sig och faller till marken där de enkelt kan dammsugas upp.

Kan en luftrenare hjälpa vid pollenallergi?

Pollen är små partiklar som finns i luften och kan placeras i samma fack som vanligt damm. En luftrenare är till för att minska partikelhalten i luften och är därför perfekt för den som lider av pollenallergi. Särskilt viktigt är det att placera en luftrenare i sovrummet där höga pollenhalter kan ha negativ inverkan på sömnen.

Pure A9

Med kraftfulla funktioner och stilren design höjer luftrenaren Pure A9 komforten i ditt hem. Den tystgående Pure A9 skyddar mot partiklar som pollen, bakterier, damm och dålig lukt, och renar luften till 99,9 %. Genom att reagera på på förändringar i luftkvaliteten kan produkten anpassa filtreringen därefter. Du kan låta luftrenaren kommunicera direkt med din smartphone, så slipper du gissa när filtret ska bytas.

Rekommenderad av Asthma Allergy Nordic

Med sin avancerade analysfunktion, reglerbara effekt och smidiga Wi-Fi-koppling är Pure A9 en smart investering som gynnar hemmet och hälsan. Den neutraliserar nämligen upp till 99% av allt luftburet pollen.

Pure A9 uppfyller kraven uppställda av de svenska, danska och norska allergiförbunden, samlade under Asthma Allergy Nordic. Rekommendationen avser upp till 97 m³ i driftläge 4.

Bästa luftrenaren enligt Aftonbladet

Luftrenaren Pure A9 har rekommenderats av Aftonbladet, som ger den sin utmärkelse "bäst i test". Pure A9 beskrivs som snygg, smart och dessutom tystast av de produkter som utvärderas. 

“När luftrenaren står i sovrummet på 20 m² märker man inte att den är på – ändå klarar den ytor upp till 100 m². Pure A9 har inga problem att klara testerna av luftkvaliteten”.

Tyst men effektiv

Pure A9 arbetar tyst trots sin effekt. Med hjälp av AirSurround-systemet levererar den ren luft över en yta på upp till 92 m². Tack vare den höga effekten kan Pure A9 därför snabbt neutralisera luftburna partiklar.

Med en lägsta ljudnivå på bara 17 dB (A)* går din Pure A9 så tyst att du knappt kommer att märka den. Även vid högsta fläkthastighet når ljudnivån bara 49 dB (A)*, tystare än normal konversation vid middagsbordet.

*uppmätt 1 meter framför produkten

Smarta filterbyten för hälsa och miljö

Hur länge håller filtret i en luftrenare? Det behöver du inte tänka på - all information finns nämligen i Pure A9-appen. RFID-taggen i filtret kommunicerar direkt med din smartphone och du slipper gissa. På så sätt kan du spara filtret till nästa pollensäsong, en vinst både för plånboken och miljön.

Filter till Pure A9 finns att köpa i vår webbshop.

Full kontroll över luftkvaliteten med luftrenaren Pure A9

 • luftrenare pure a9 i mörkgrått
  PureSense reagerar på förändringar i luftkvaliteten

  Det unika PureSense-systemet mäter kontinuerligt kvaliteten på inomhusluften (PM2,5) och anpassar automatiskt luftflödet för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö.

 • pure a9 med air surround systemet
  AirSurround-systemet når överallt

  Genom att luften sprids i en spiralrörelse når den ut i hela rummet och cirkulerar på ett naturligt och behagligt sätt.

 • luftrenaren pure a9 i en barnkammare
  Arbetar så tyst att du knappt märker den

  Lägstanivå 17 dB(A)*, vilket kan jämföras med en viskning. Vid full fläkthastighet är ljudnivån jämförbar med ett sommarregn och ligger på endast 46 dB(A)** respektive 49 dB(A)***.

  * Mätt 1 meter framför luftrenaren
  ** Avser modell PA91-404GY/PA91-404DG
  *** Avser modell PA91-604GY/PA91-604DG

 • smartphone bredvid luftrenaren pure a9
  Alltid full kontroll

  Med Wellbeing-appen får du direkt information om luftkvaliteten i ditt hem. Det innebär att du kan justera inställningarna var du än befinner dig.

Välj träben till Pure A9

Gör din luftrenare till en inredningsdetalj att vara stolt över. Anpassa designen med träben som passar just din hemmiljö. Du kan välja mellan klassisk valnöt eller ljus björk, två eleganta träslag som matchar andra naturmaterial i ditt hem. Vi använder hållbart och FSC-certifierat trä från ansvarsfullt förvaltade skogar.

Med rätt tillbehör blir din luftrenare en inredningsfavorit – lika enkel som oumbärlig.

TRÄBEN I VALNÖT >

TRÄBEN I BJÖRK >

Välj det filter för Pure A9 som passar dig bäst

Optimal allround-luftfiltrering för ditt hem tack vare 360 filtreringsteknik. Standardfilter medföljer produkten, filter mot pollen eller odör finns att köpa till.

 • symbol luftflöde
  Standardfilter - BREEZE360 (ingår)

  Filtrering av fina dammpartiklar ✓ ✓
  Pollenreducering ✓
  Minskar odörer och gaser ✓ ✓
  Skyddar mot bakterier ✓

  Livslängd: ca 1 år

 • symbol pollen
  Pollenfilter - BREATHE360

  Filtrering av fina dammpartiklar ✓ ✓
  Pollenreducering ✓✓✓
  Minskar odörer och gaser -
  Skyddar mot bakterier ✓

  Livslängd: ca 1 år

 • symbol lukt och matos
  Odörfilter - FRESH360

  Filtrering av fina dammpartiklar ✓✓
  Pollenreducering ✓
  Minskar odörer och gaser ✓✓✓
  Skyddar mot bakterier ✓

  Livslängd: ca 1 år

Vanliga frågor om luftrenaren Pure A9

5-stegsfiltrering för ren inomhusluft

Varje filter till Pure A9 består av 5 lager:

Lager 1 - Inbyggd jonisator
Jonisatorn gör det lättare för filtret att fånga upp alla luftburna partiklar, eller leder dem till golvytan där de kan sedan dammsugas.

Lager 2 - MESH-filter
Fångar in större luftburna dammpartiklar som hår, död hud, damm, ludd osv.

Lager 3 - Förladdat filter mot ultrafina partiklar
Fångar in 99,5 % av partiklar så små som 0,3 mikroner, men kommer även att filtrera bort en del mikroskopiska partiklar så små som 0,1 mikroner. Det omfattar hushållsstoft, husdjursmjäll, bakterier och mögelsporer.

Lager 4A - Antibakteriellt medel IONPURE
Neutraliserar upp till 99,9% av de vanliga bakterierna som finns i hemmet och förhindrar ytterligare bakterietillväxt.     

Lager 4B - Antiallergiskt medel Allersave (finns endast i pollenfilter BREATH360)
Allersave är effektivt mot alla typer av växtpollen och är till och med utmärkt mot kvalster som kan finnas i sängkläder. Minskar allergener med 99%.

Lager 5 - Aktivt kolfilter (ingår inte i pollenfilter BREATH360)
Ett lager av mycket porösa aktiva kolpellets absorberar effektivt de flesta flyktiga organiska föreningar som finns i hemmiljö. Obehaglig lukt från sopor, matos, husdjursodör, gaser från hushållskemikalier — allt fångas in för att hålla din inomhusluft fräsch.

Hur vet jag att det är dags att byta filter?
Luftfuktare och luftrenare - vad är skillnaden?

Luftrenare och luftfuktare har samma huvudsyfte - att förbättra hemmets luftkvalitet - men det finns viktiga skillnader. En luftfuktare tillför fukt, en luftfuktighet på 40-60% är nämligen att föredra för att minska tillväxten av bakterier och mögel. Luftrenare fokuserar istället på att rensa bort små partiklar såsom damm, pollen och andra allergener.

Hur fungerar en luftrenare?

Luftrenare följer en enkel process; partikelrik luft sugs in i systemet, passerar genom en serie filter och kommer ut ren, fräsch och betydligt mer hälsosam. Beroende på ditt val av modell utsätts luften för flera olika behandlingar; grovfiltrering, antibakteriell filtrering, finfiltrering samt odörfiltrering genom kolfilter. I processen ingår även jonisering som får partiklarna att klumpa ihop sig och falla till marken där de kan sugas upp med dammsugare.

Hjälper luftrenare mot damm?

Ja. En luftrenare tar hand om små partiklar i luften. Detta är samma partiklar som annars lägger sig på plana ytor i hemmet, det vi till vardags kallar damm. Inuti luftrenaren passerar luften genom en rad filter som tar hand om damm, pollen, bakterier och diverse lukter. Genom jonisering ser luftrenaren till att partiklarna klumpar ihop sig och faller till marken där de enkelt kan dammsugas upp.

Kan en luftrenare hjälpa vid pollenallergi?

Pollen är små partiklar som finns i luften och kan placeras i samma fack som vanligt damm. En luftrenare är till för att minska partikelhalten i luften och är därför perfekt för den som lider av pollenallergi. Särskilt viktigt är det att placera en luftrenare i sovrummet där höga pollenhalter kan ha negativ inverkan på sömnen.

Hjälper en luftrenare mot dålig lukt?

Ja, om din luftrenare har ett inbyggt kolfilter så kommer den ta hand om dålig lukt, en funktion som är särskilt välkommen bland husdjursägare. Kontrollera att kolfiltret faktiskt finns installerat och att det passar just dina behov. Olika filter fyller nämligen specifika funktioner, till exempel är pollenreducerande filter oftast kolfria.