Köpguide: Välj rätt luftkonditionering eller AC

Under sommarens varmare dagar är det skönt med en AC (air condition) eller luftkonditionering i hemmet eller på kontoret. En AC från Electrolux hjälper till att hålla rummet svalt och skapar snabbt en optimal lufttemperatur. Det finns många fler fördelar än att bara blåsa ut sval luft. Allt från bättre sömn till förbättrad arbetsprestationen och känslan av en ökad livskvalitet. Funderar du på att köpa men är osäker på var du ska börja? Ingen fara, vi hjälper dig! Läs igenom vår guide och våra rekommendationer så kan du enklare välja rätt produkt för dina behov.

Att tänka på när du väljer en AC?

Att skaffa luftkonditionering för första gången kan verka överväldigande. Din portabla AC behöver installeras, användas och skötas på rätt sätt, så att produkten håller länge och fungerar så effektivt som möjligt. Men det behöver inte vara så svårt. Här listar vi det viktigaste du behöver tänka på.

1. Storleken på ditt rum

Storleken på ditt rum och hur många apparater som kan skapa extra värme det finns i rummet kan avgöra hur effektiv din luftkonditionering blir. Ett uterum skulle till exempel kräva en kraftigare luftkonditionering jämfört med ett rum av samma storlek med små fönster.

 

I en lägenhet eller mindre rum är en portabel och bärbar AC det bästa alternativet, då det är svårt att installera fasta aggregat. Tänk också på att olika typer av AC fungerar på olika sätt. Om ditt luftkonditioneringsaggregat är litet och du vill kyla ett stort vardagsrum, kommer det vara svårt att kyla rummet effektivt. På samma sätt, om luftkonditioneringen är för stor och du har ett litet rum, kommer den att både konsumera onödig energi och bli dyrare att driva på längre sikt.

 

Vår portabla luftkonditionering, är ett utmärkt alternativ för att hjälpa till att hålla temperaturen i hemmet året om på ett tyst och effektivt sätt. Den hjälper till att kyla ett rum på 24-36 kvm och skapar ett behagligt klimat i ett mindre utrymme.

 

2. Energieffektivitet

Energieffektiva apparater i ditt hem bidrar till att sänka energiförbrukningen och minska kostnaden för dina energiräkningar. Som en tumregel gäller att ju högre energieffektivitetsklassning (leta efter en A-klassning), desto mindre energi förbrukar din AC.

 

3. Luftkonditionerarens kylkapacitet (BTU)

Luftkonditionerarens kylkapacitet är ett mått på dess förmåga att avlägsna värme från luften. Den mäts vanligtvis i enheter av British Thermal Units per timme (BTU/hr) eller i watt (W). Ju högre BTU-värde, desto kraftfullare är vanligtvis luftkonditioneringen.

 

Tänk på att kylkapaciteten hos en AC kan påverkas av flera faktorer, bland annat storleken på det rum eller område som kyls, antalet och typen av fönster i rummet, samt mängden isolering i väggar och tak. Om du till exempel har ett stort rum kan du behöva ett luftkonditioneringsaggregat med större kylkapacitet.

 

4. Räkna ut ditt behov

Du kan snabbt räkna ut hur kraftfull enhet du behöver. Multiplicera antalet kvadratmeter som ska kylas med energiförbrukningen per kvadratmeter. Ungefär 70 Watt krävs per kvadratmeter som ska kylas. I ett rum på 25 kvadratmeter skulle således en portabel AC behöva en kapacitet på 1,75 kW (25x70 = 1750 W eller 1,75 kW).

 

Tänk dock på att välja en aningens mer kraftfull AC än vad ovan beräkning visar. Beräkningen utgår från optimala förhållanden, och solinsläpp liksom extern värme och planlösning kan påverka vilken kapacitet som krävs.

 

5. Maximera kyleffekten i din enhet

Ett öppet fönster behövs när du använder en portabal ac, så att ventilationsröret kan leda ut den varma luften. Det kan innebära förluster i effektivitet. En fönstertätning i form av ett fönsterkit kan minimera denna förlust. Kitet täpper till springan som uppstår när fönstret är öppet och minimierar värmeutsläppet. På så sätt kan enheten jobba effektivare.

 

6. Ta hand om din enhet

Se efter och ta hand om din portabla AC så förbättras dess kapacitet och den håller längre. Rengör luftfiltret med ett par veckors mellanrum, så håller du nere energiförbrukningen. Töm kondensvattnet, enligt manualens instruktioner. Torka bort damm med en mjuk och torr trasa när du ser att det behövs, en ren AC kyler bättre än en enhet som är fylld av damm. Glöm inte att stänga av enheten vid rengöring.

 

7. Ytterligare funktioner

Vissa modeller har ytterligare användbara funktioner, som timer och viloläge, vilket är viktigt att ha i åtanke vid ett köp. Funktionerna är bland andra:

 

  • Smarta lägesinställningar - Smarta funktioner som Wi-Fi-aktivering, röststyrning, nattläge, anslutning till smartphone-appar och fjärrkontroller, kan hjälpa dig att hålla kontakten med din enhet var du än är. Så oavsett om du är i din säng eller i ett annat rum, är det lätt att justera rumstemperaturen. Vår portabla Comfort 600 luftkonditionering är app-uppkopplad och du kan enkelt kontrollera den med Electrolux-appen.


  • Timerfunktion - Med den här funktionen kan du ställa in när luftkonditioneringen ska starta och stängas av, vilket hjälper dig att minska dina energikostnader. Du kan till exempel ställa in din AC så att den automatiskt slås på innan du kommer hem från jobbet eller skolan, eller stängas av när du har somnat.


  • Nattläge/Viloläge - Denna funktion minskar ljudnivån och justerar automatiskt temperaturen, vilket hjälper dig att få en god natts sömn. Genom att aktivera denna funktion så får du en optimal temperatur och sparar energi.


  • Design och estetik - Vissa modeller har en elegant design som passar in i hemmets inredning, medan andra har en mer modern design som ger stil åt alla rum. Detta kan vara en viktig faktor, särskilt om du vill investera i en väggmonterad AC.


  • Ljudnivå - Vissa modeller kan låta mycket. Om du vill skaffa en till sovrummet eller kontoret där ljudnivån kan bli ett bekymmer, leta efter en med låga decibelvärden, eftersom dessa kommer att vara de tystaste. Vår portabla Comfort 600 luftkonditionering levererar kraftfull sval luft med en låg ljudnivå på 64 db.

Upptäck våra portabla Air Conditioners

4,4

4,4(32  Recensioner )

Mått (HxBxD): 802x493x415, Kyleffekt: 4 kW, Ljudnivå: 64 dB
5

5(1  Recensioner )

Mått (HxBxD): 705x472x383, Kyleffekt: 3.4 kW, Ljudnivå: 64 dB
4,3

4,3(8  Recensioner )

Mått (HxBxD): 705x472x383, Kyleffekt: 2.6 kW, Ljudnivå: 64 dB

Mer om luftkonditionering

Mer från Electrolux