KÖPGUIDER

Hitta den bästa köksfläkten för ditt hem

Olika typer av köksfläktar

Köksfläktar finns i många olika former och storlekar.

Frihängande eller takmonterade fläktar – Det rätta valet om du har en köksö. Välj en snygg designkåpa eller en som är helt integrerad i taket.

Vägghängda fläktar – Dessa T-formade, pyramidformade eller vertikala fläktar kommer i ett stort urval av storlekar och material, och monteras på väggen.

Integrerade eller utdragbara fläktar – För att passa in med stilen i ditt kök kan dessa fläktar byggas in och döljas i ett skåp.

Traditionella köksfläktar – dessa fläktar placeras i skåpet ovanför hällen och smälter snyggt in i ditt kök.

Tänk på att kontrollera det rekommenderade avståndet mellan häll och fläkt innan du väljer typ.

Installation och luftcirkulation

Extrahera genom en extern ventil – Ventilationsfläktar använder en utomhusventil för att evakuera matos och fukt. Längden på röret, vinklar och materialtyp är viktigt att ta med i beräkningen när du installerar din fläkt eftersom de påverkar luftflödet.

Recirkulation – recirkulerande fläktar kräver ingen utomhusventil. De avlägsnar lukt genom att rengöra luften med ett kolfilter.

Proffstips: Sätt på fläkten innan du börjar laga mat för att påbörja cirkulationen.

Extraktionseffekt

När du väljer mellan köksfläktar med olika kapacitet är det en bra idé att beräkna lägsta och högsta extraktionseffekt. Följ de här stegen:

1. Mät upp kökets längd, bredd och höjd.

2. Multiplicera längd x bredd x höjd = rumsvolym.

3. Multiplicera rumsvolymen x 6 = lägsta extraktionshastighet (sex luftombyten per timme för lättare matlagning, t.ex. sjudning).

4. Multiplicera rumsvolymen x 12 = högsta extraktionshastighet (tolv luftombyten per timme för stekning/fritering med olja).

Den vanligaste rekommendationen är att normalt ha en extraktionseffekt på 6–12.

Ljudnivå

För en njutbar matlagningsmiljö utan bullerstörningar ska du välja en fläkt med ett lågt decibelvärde (dB). Electrolux fläktar har en ljudvolym på mellan 40 och 70 dB. Som referens är en viskning ca. 40 dB, och ett normalt samtal uppgår till mellan 60 och 70 dB.

För köksfläktar med extraktion påverkar även kanalens utförande ljudnivån. Välj ljuddämpande material och tänk på att ju färre böjar och tvärsektioner, desto tystare går fläkten.

Filter

Alla köksfläktar är utrustade med fettupptagande filter som fångar fettpartiklar från luften. Beroende på modell kan de fettupptagande filtren behöva bytas ut (engångsfilter) eller rengöras (metallfilter) med jämna mellanrum. De permanenta fettupptagande filtren av metall kan blötläggas och rengöras för hand eller i diskmaskin med ett 60–70°C-program.

Återcirkulerande fläktar är dessutom försedda med filter av aktivt kol som avlägsnar lukt, och ska bytas ut eller rengöras/regenereras ungefär var fjärde månad (eller oftare vid mer förekommande användning).

Välj produkt

Electrolux kraftfulla och tysta köksfläktar vädrar snabbt och effektivt ut matos samtidigt som dess prisbelönta design gör att du garanterat kommer att hitta en som passar just dig.

Titta närmare på våra köksfläktar

Flex-sortimentet

Med ett enkelt tryck kan du njuta av frisk luft i ditt kök. Vi har fläktar där du kan göra perfekta inställningarna för bästa möjliga resultat.

Ett fräscht och tyst kök

Med 700 Breeze-köksfläkten är det inte längre ett problem att prata när du sitter ner och äter med familj och vänner. Aktivera Breeze-funktionen när du är klar med matlagningen, så fräschar fläkten tyst upp luften på tio minuter. För ett fräscht kök, utan oljud.

 

 700 Breeze-köksfläkten

700 Breeze-köksfläkten

 • Snabb och tyst rening av luften efter matlagning
 • Kraftfull motor extraherar matos
 • Trådlös anslutning till spishäll Hob2Hood®
 • Integrerad kontrollpanel i glas
 • Tillagning av skaldjur och pasta
  Kraftfull motor

  Oavsett dina behov rengör vår köksfläkt effektivt luften genom att extrahera matoset. Den kraftfulla motorn och de höga hastigheterna gör att luften alltid håller sig fräsch — genvägen till ett trevligt kök.

 • Induktionshäll för kök
  Hob2Hood®

  Hob2Hood®-funktionen ansluter trådlöst din köksfläkt till din häll. Fläkten justerar automatiskt inställningarna baserat på effekt på hällen, vilket ger den bästa extraktionen. Det gör att du kan fokusera dina tankar ‒ och dina händer ‒ på matlagningen.

 • man som talar i telefon och lagar mat
  SilenceTech

  SilenceTech-fläkten avlägsnar tyst matos från ditt kök, även på maximal effekt. Vår avancerade teknik innebär att du kan fokusera på att skapa läckra rätter i en ren och tyst miljö.

 • Justering av kokfläkt på en kontrollpanel
  Touch-on-glass

  Den snygga kontrollpanelen i glas är helt integrerad. Med de elektroniska touch-kontrollerna kan du enkelt och exakt styra fläktens inställningar och driftslägen.

Belysning som ger full översikt över matlagningen

Missa aldrig något med 
600 LEDSpot-köksfläkten. Tack vare den integrerade belysningen kan du klart och tydligt se när du lagar mat. Specialdesignad för att vara energieffektiv och hållbar.

600 LEDSpot-köksfläkten

600 LEDSpot-köksfläkten

 • Inbyggd LED-belysning
 • Snygg och modern fläktdesign
 • Enkla mekaniska kontroller
 • LED-belysning
  LED-belysning

  Vår köksfläkt har inbyggd LED-belysning så att du alltid kan se vad du gör. Den är perfekt för att skapa en belyst atmosfär eller för att hålla ett öga på dina grytor och kastruller.

 • Modern fläktdesign
  Modern fläktdesign

  Vår unika och moderna fläkt har utformats med omsorg för att komplettera dina övriga matlagningsapparater i samma serie. En kombination av utmärkt luftreningsfunktion och snygg design ger den perfekta balansen av form och funktion.

 • Mekaniska kontroller
  Mekaniska kontroller

  Med denna köksfläkt kan du enkelt välja rätt inställning, tack vare de enkla mekaniska kontrollerna. Utan ansträngning hanterar du fläktens styrka och belysning.

Sense-sortimentet

Vi vill att du ska kunna koncentrera dig helt på att tillaga utsökta rätter i ditt kök – låt våra produkter ta hand om det runt omkring. Med hjälp av Hob2Hood®-tekniken styr din häll automatiskt din fläkts inställningar, så att du kan koncentrera dig på att laga och äta mat i ditt kök.

Köksfläkt som är enkel att styra

Vår 
900 RemoteControl-köksfläkt gör det mycket enklare att göra flera saker samtidigt i köket. 
Du kan enkelt ändra dess effektinställningar eller stänga av den utan att vara nära den. Så du kan fokusera på annat.

900 med fjärrkontroll

900 med fjärrkontroll

 • Hob2Hood® länkar trådlöst köksfläkten till hällen
 • Styr fläkten med fjärrkontroll
 • Modern design som matchar ditt kök
 • Induktionshäll för kök
  Hob2Hood®

  Hob2Hood® länkar trådlöst köksfläkten till hällen och ger automatiskt utsug.

 • Elektroniska kontroller
  Elektroniska kontroller

  Med elektroniska kontroller kan du smidigt styra fläkten.

 • En köksfläkt
  Designmatchning

  Modern fläktdesign som matchar ditt kök och kokutrustning.

Låt hällen sköta fläkten

700 Hob2Hood®-tekniken innebär att hällen automatiskt reglerar spisfläktens inställningar. När du lagar mat justeras fläkten utefter dina temperaturändringar, eller om du börjar använda mer än en zon. Så att du kan fokusera på att skapa läckra maträtter.

700 Hob2Hood®

700 Hob2Hood®

 • Hob2Hood® länkar trådlöst köksfläkten till hällen
 • Kraftfull motor extraherar matos
 • Snabb och tyst rening av luften efter matlagning
 • Dimbara lampor för anpassad belysning
 • Tyst även vid maximal effekt
 • Tillagning av skaldjur och pasta
  Kraftfull motor

  Oavsett dina behov rengör vår köksfläkt effektivt luften genom att extrahera matoset. Den kraftfulla motorn och de höga hastigheterna gör att luften alltid håller sig fräsch — genvägen till ett trevligt kök.

 • en man som lagar mat
  Breeze

  Tryck på Breeze-knappen så snart du är färdig med matlagningen, så växlar fläkten till ett viskande ljud och fortsätter arbeta i 10 minuter. Detta gör att du kan njuta av din måltid under tiden luften i ditt kök tyst fräschas upp.

 • En nudelrätt i stekpanna
  LED-lampor

  Justera enkelt fläktbelysningen med våra dimbara LED-lampor. Oavsett om du skapar ett stämningsutrymme eller koncentrerar dig på matlagning, kan belysningen justeras för att passa arbetsuppgiften.

 • En man som lagar mat och talar i telefon
  SilenceTech

  SilenceTech-fläkten avlägsnar tyst matos från ditt kök, även på maximal effekt. Vår avancerade teknik innebär att du kan fokusera på att skapa läckra rätter i en ren och tyst miljö.