Köpguider

Hitta den perfekta köksfläkten för dig

Typer

Köksfläktar finns i många olika former och storlekar.

Köksfläktar för köksöar – den här typen är vad du ska välja om du har en köksö. Dessa köksfläktar är upphängda i taket.

Väggköksfläktar – dessa fläktar är antingen platta eller av skorstensmodell och monteras på väggen. Dessa iögonfallande fläktar finns i olika storlekar.

Inbyggda köksfläktar – när du vill att fläkten ska smälta in omärkligt i köksinredningen kan de här modellerna byggas in i köksskåpet eller döljas inuti köksbänken.

Underinbyggda köksfläktar – spara utrymme genom att placera köksfläkten under skåpet ovanför spisen.

Proffstips: Kontrollera det rekommenderade avståndet mellan häll och fläkt innan du väljer typ.

Luftcirkulation

Har köket en extern ventil?

Ja – utsugskåpan till fläkten för ut oset genom den externa ventilen, ut i friska luften. Luftkanalens längd, böjar och typ av material påverkar både luftflödet och bullernivån.
Nej – cirkulationsfläktar behöver inte någon extern ventil. De renar luften med hjälp av ett antal filter som avlägsnar partiklar och odörer.

Proffstips: Sätt på fläkten innan du börjar laga mat för att sätta igång cirkulationen eller utsuget.

Livsmedel

Om du regelbundet lagar doft- eller kryddstark mat eller om du har ett stort kök,  behöver du en starkare köksfläkt, på grund av matos och då fett kan kondenseras under matlagning och sätta sig på svåråtkomliga ytor och till och med skada väggarna.

Effekt

När du väljer mellan olika köksfläktar med olika kapacitet är det en god idé att beräkna lägsta och högsta utsugseffekt. Det gör du genom att följa de enkla anvisningarna nedan:

1. Mät upp kökets längd, bredd och höjd.
2. Multiplicera längd x bredd x höjd = volym
3. Multiplicera volymen x 6 = lägsta utsugshastighet (6 luftombyten per timme för lättare matlagning, t.ex. sjudning).
4. Multiplicera volymen x 12 = högsta utsugshastighet (12 luftombyten per timme för stekning/fritering med olja).

Rekommendationen är att normalt ha en utsugseffekt på 8–12.

Bullernivå

För en lugnare matlagningsmiljö bör du välja en köksfläkt med en lägre bullernivå (i decibel, dB). Electrolux kökfläktar har en bullernivå på 40–70 dB. 40 dB motsvarar ungefär en viskning, medan normal samtalston motsvarar en ljudvolym på 60–70 dB. 

För köksfläktar med utsug påverkar även kanalens utförande bullernivån. Välj ljuddämpande material och tänk på att ju färre böjar och tvärsektioner, desto tystare går fläkten.

Filtren

Köksfläktar har fettfilter som fångar upp fettpartiklar. Fettfilter behöver bytas (engångsfilter) eller rengöras (återanvändbara filter) regelbundet. Permanenta fettfilter av metall kan blötläggas och rengöras för hand eller i diskmaskin, med 60–70 °C-program.

För återcirkulationsfläktar behöver de aktiva kolfilter som får bort matos rengöras eller bytas ungefär var fjärde månad. Vissa kolfilter kan tvättas.

Välj maskin

Electrolux kraftfulla och tysta köksfläktar vädrar snabbt och effektivt ut matos samtidigt som deras prisbelönta design gör att du garanterat hittar en som passar just dig.