Köpguider

Hitta den perfekta köksfläkten för dig

En skorstensfläkt i glas och rostfritt stål ovanför en kastrull på en induktionshäll

Laga mat utan att bli störd

Hitta en spisfläkt som är tillräckligt kraftig för att hålla stora kök luktfria, men tillräckligt tyst så att du knappt märker när den är igång. Våra spisfläktar och har en ljudnivå från 40 till 70 dB, och vid 40 dB får du en fläkt som är tystare än en viskning – även vid maximal hastighet. Med Hob2Hood blir utsuget aldrig kraftigare än det behöver vara. 

En handsfree häll

Vid behov är det alltid möjligt att styra hällen eller fläkten manuellt

En närbild av induktionshällens kontroller

Uppkopplad för helgjuten matlagning

Fokus på vad som verkligen är viktigt i köket: att laga god mat. Med Hob2Hood aktiverar hällen köksfläkten och justerar utsugningshastigheten baserat på din matlagning. Så du kan koka, bryna eller steka utan att ens röra din köksfläkt eller tänka på utsuget. 

En Electrolux spisfläkt som täcker arbetsytan

Flest alternativ på marknaden

Låt ditt kök vara lika snyggt som bekvämt. Med ett stort urval av anslutna hällar och spisfläktar är det lätt att hitta rätt kombination som kan passa ditt köks design. Vi har det största urvalet på marknaden för liknande teknik. Så du kan njuta av tyst, effektiv och handsfree utsugning i en stil du gillar. 

 • Fräschare kök med kraftigt utsug
 • Längre hållbarhet tack vare fettfiltret i rostfritt stål
 • Hob2Hood-kompatibilitet
 • Elegant design
 • Med en knapptryckning
 • Snabb och effektiv osupptagning
 • Fräschar upp luften i ditt kök utan att du behöver lyfta ett finger
 • Energimärkning A/A+ för enastående energieffektivitet
 • Laga mat utan att bli störd med denna kraftiga, nästan tysta motor
 • Bättre ljus och bättre köksmiljö med dimmerfunktion på belysningen
 • Hob2Hood-kompatibilitet
En Electrolux spisfläkt med filter

Hur fungerar en spisfläkt med filter?

En fläktkåpa använder filter för att hålla köket fräscht och fritt från fett. Fettfilter fångar upp fett och matpartiklar. Kolfilter renar luften och neutraliserar eventuella lukter. Vissa filter kan man rengöra och återanvända. Andra måste man byta, och du kan köpa dem i Electrolux webbshop. 

En Electrolux spisfläkt ovanför en kastrull på en induktionshäll

Hur energieffektiv är en spisfläkt?

Det är enkelt att förstå hur effektiv en spiskåpa är och att man sparar energi. Etiketten visar energimärkning F till A+ vilket belyser den årliga energiförbrukningen, fettfiltreringen, belysningen och ljudnivån som skapas vid maximal hastighet. Electrolux erbjuder dig ett komplett utbud av spisfläktar med energimärkning A.


Typer

Köksfläktar finns i många olika former och storlekar.

Köksfläktar för köksöar – den här typen är vad du ska välja om du har en köksö. Dessa köksfläktar är upphängda i taket.

Väggköksfläktar – dessa fläktar är antingen platta eller av skorstensmodell och monteras på väggen. Dessa iögonfallande fläktar finns i olika storlekar.

Inbyggda köksfläktar – när du vill att fläkten ska smälta in omärkligt i köksinredningen kan de här modellerna byggas in i köksskåpet eller döljas inuti köksbänken.

Underinbyggda köksfläktar – spara utrymme genom att placera köksfläkten under skåpet ovanför spisen.

Proffstips: Kontrollera det rekommenderade avståndet mellan häll och fläkt innan du väljer typ.

Luftcirkulation

Har köket en extern ventil?

Ja – utsugskåpan till fläkten för ut oset genom den externa ventilen, ut i friska luften. Luftkanalens längd, böjar och typ av material påverkar både luftflödet och bullernivån.
Nej – cirkulationsfläktar behöver inte någon extern ventil. De renar luften med hjälp av ett antal filter som avlägsnar partiklar och odörer.

Proffstips: Sätt på fläkten innan du börjar laga mat för att sätta igång cirkulationen eller utsuget.

Livsmedel

Om du regelbundet lagar doft- eller kryddstark mat eller om du har ett stort kök,  behöver du en starkare köksfläkt, på grund av matos och då fett kan kondenseras under matlagning och sätta sig på svåråtkomliga ytor och till och med skada väggarna.

Effekt

När du väljer mellan olika köksfläktar med olika kapacitet är det en god idé att beräkna lägsta och högsta utsugseffekt. Det gör du genom att följa de enkla anvisningarna nedan:

1. Mät upp kökets längd, bredd och höjd.
2. Multiplicera längd x bredd x höjd = volym
3. Multiplicera volymen x 6 = lägsta utsugshastighet (6 luftombyten per timme för lättare matlagning, t.ex. sjudning).
4. Multiplicera volymen x 12 = högsta utsugshastighet (12 luftombyten per timme för stekning/fritering med olja).

Rekommendationen är att normalt ha en utsugseffekt på 8–12.

Bullernivå

För en lugnare matlagningsmiljö bör du välja en köksfläkt med en lägre bullernivå (i decibel, dB). Electrolux kökfläktar har en bullernivå på 40–70 dB. 40 dB motsvarar ungefär en viskning, medan normal samtalston motsvarar en ljudvolym på 60–70 dB. 

För köksfläktar med utsug påverkar även kanalens utförande bullernivån. Välj ljuddämpande material och tänk på att ju färre böjar och tvärsektioner, desto tystare går fläkten.

Filtren

Köksfläktar har fettfilter som fångar upp fettpartiklar. Fettfilter behöver bytas (engångsfilter) eller rengöras (återanvändbara filter) regelbundet. Permanenta fettfilter av metall kan blötläggas och rengöras för hand eller i diskmaskin, med 60–70 °C-program.

För återcirkulationsfläktar behöver de aktiva kolfilter som får bort matos rengöras eller bytas ungefär var fjärde månad. Vissa kolfilter kan tvättas.

Välj maskin

Electrolux kraftfulla och tysta köksfläktar vädrar snabbt och effektivt ut matos samtidigt som deras prisbelönta design gör att du garanterat hittar en som passar just dig.