Spara energi i tvättstugan – hur en tvätt i 30 grader kan göra skillnad

Visste du att du kan få ett skinande rent resultat även om du sänker temperaturen i tvättmaskinen? Om du tvättar i 30 grader möter effektivitet hållbarhet, utan att kompromissa med slutresultatet. 

Symbolen för tvätt i 30 grader. I bakgrunden finns upphängda och vikta kläder.

Tvätta kläder i 30 grader – ett klimatsmart val

Vitvaror står för drygt 30% av den globala energiförbrukningen. Det är viktigt att göra miljömedvetna val hemma liksom hur vi använder el och vatten. 

Tiden då allt behövde tvättas vid höga temperaturer är förbi. Du kan kan få ett lika rent och fräscht resultat när du tvättar i 30 grader! 

Små förändringar i dina tvättrutiner påverkar miljön till det bättre, sparar energi och sänker dina el- och vattenkostnader.

Fantastiska resultat med tvätt i låg temperatur

Den senaste generationens tvättmaskiner tvättar effektivt vid lägre temperaturer, vilket är bra både för miljön och plaggens livslängd.

Att tvätta i 30 grader kan ge fantastiska resultat. Hemligheten är ny teknik som tvättar rent vid lägre temperaturer och gör det enklare att leva mer hållbart. 

Bekvämligheten din familj vill ha, men på ett mer hållbart sätt.

Anledningen till att det är så viktigt att tvätta i högst 30 grader

En enkel justering i din tvättrutin ger stora fördelar:

Spara energi och minska utsläppen
Att tvätta i 30 grader är ett enkelt men effektivt sätt att sänka dina elkostnader. Det är en liten förändring som gör stor skillnad.

Vårda kläderna du redan har med kallare tvättar
En lägre temperatur är skonsammare för kläderna och bevarar både färger och fibrer bättre än att tvätta vid högre temperaturer. Plaggen ser nya ut längre och behovet av att köpa nya kläder minskar.

Skydda haven från mikroplast
Kallare vattentemperaturer kan minska mängden mikroplast som syntetiska material avger när de tvättas. Det håller våra hav renare.

Fördelar med att tvätta dina kläder i 30 grader

När du tvättar dina favoritkläder i kallare temperaturer håller de längre samtidigt som du minskar din energiförbrukning. Moderna tvättmaskiner ger samma utmärkta resultat som du är van vid, men vid bara 30 grader. 

Nedan kan du läsa mer om fördelarna med att tvätta dina kläder i 30 grader, liksom hur det kan hjälpa dig i en hektisk vardag.

 1. Lägre energiförbrukning

  När du väljer en lägre temperatur på din tvättmaskin minskar du klimatavtrycket. En tvätt vid 30 grader använder mycket mindre energi än en tvätt vid högre temperaturer. Det är ett steg mot en mer hållbar livsstil

  En liten åtgärd, men som kan göra stor skillnad när den sker i miljontals hem.

 2. Lägre elkostnader
  Att tvätta i 30 grader är en effektiv strategi för att minska dina utgifter. Kallare temperaturer kräver mindre el, vilket kommer att märkas på dina räkningar.

 3. Effektiv tvätt i 30 grader
  En vanlig missuppfattning är att du behöver köra din tvätt i höga temperaturer för att de ska bli rena. Men avancerad teknik i moderna tvättmaskiner rengör dina kläder samtidigt som risken att de krymper eller tappar färgen minskar. Dina kläder hålls levande längre!

 4. Kläder som håller längre
  En lägre temperatur är skonsammare och hjälper dina kläder att hålla längre. När plaggen känns som nya blir du också mindre benägen att köpa nya kläder.

 5. En enklare och säkrare rutin för dina kläder
  Om du vill ha en säkrare tvätt, även när du blandar olika färger, ska du välja ett program på 30 grader. Det ger ett rent och fräscht resultat och mindre slitage på känsliga plagg.

En nöjd man tittar på sin nytvättade skjorta.
Hitta hållbara tvättvanor i hemmet

Många av oss har förändrat våra tvättvanor genom att alltid köra fulla maskiner, välja kallare temperaturer och tvätta under natten för att sänka våra elkostnader - eller bara vanlig lufttorkning.

Om 52 % av de europeiska hushåll som körde sin tvätt på 40°C eller högre 2023 (ner från 63 % år 2021) skulle sänka sin tvättemperatur skulle det motsvara att ta bort omkring en miljon bensindrivna bilar från vägarna, enligt rapporten ”Sanningen om tvätt”. 

Dessa otroliga siffror bör uppmuntra alla hushåll att göra sin insats i kampen mot jordens klimatförändringar.

Så kan du tvätta mer hållbart

Det kan vara svårt att tro, men alla hushåll kan hjälpa världen att spara resurser. Följ dessa enkla steg för en positiv inverkan på miljön. 

 • Tvätta i högst 30 grader.
 • När du ersätter en tvättmaskin, välj en bra energieffektivitetsmärkning.
 • Försök att använda kortare tvättar på låga temperaturer eller ett kort ångprogram istället för att köra ett helt tvättprogram. Om du bara behöver ta bort fläckar kan du oftast göra detta med naturliga ingredienser.
 • Lär dig tvättmaskinens olika inställningar för att optimera din användning. Se till att fylla maskinen och välj eco-läget för att spara energi om du måste köra ett helt tvättprogram.
 • Om möjligt, tvätta kläderna mindre för att minska din energiförbrukning.
 • Använd tvättmaskinens timer för att schemalägga tvätten under natten då elpriserna vanligtvis är lägre.

Hur du väljer rätt tvättmaskin för att tvätta i 30 grader

När det är dags att byta ut din tvättmaskin är det viktigt att du hittar rätt balans mellan innovation och användarvänlighet. Som tur är är det enklare än någonsin att hitta en lösning som gör din tvättrutin både enklare och mer hållbar.

 • Håll utkik efter modeller som erbjuder eco-tvättprogram. Flexibla inställningar ger plaggen den vård de behöver.
 • Energibesparingar bör också finnas med på din checklista då detta kan minska vår påverkan på miljön och sänka dina elräkningar.
 • Välj en tvättmaskin med användarvänliga kontroller och funktioner.

Om du behöver mer hjälp att välja en ny tvättmaskin, se vår köpguide.

 

Relaterade artiklar

10 tips som ger dig hållbara kläder i garderoben

Tvättråd för känsliga plagg – så tvättar du siden och linne

Hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser

Liten tvättstuga - så planerar och inreder du

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin – 11 skillnader

 

Vanliga frågor om att tvätta i 30 grader

Blir tvätten ren i 30 grader?

Ja, det räcker att tvätta kläder i 30 grader, framför allt om du använder tvättmedel för lägre temperaturer och en tvättmaskin med hög prestanda även med kallare vatten.

Kan jag tvätta ylle i 30 grader?

Många ylleplagg kan tvättas i 30 grader. Vi rekommenderar dock att du följer skötselråden och använder ett tvättmedel för ylle. 

Räknas 30 grader som en kall tvätt?

30 grader anses vara en varm tvätt. För att klassas som en kall tvätt ska temperaturen vara 20 grader eller lägre. 

Hur lång tid tar en tvätt i 30 grader?

En tvätt i 30 grader tar vanligtvis en dryg halvtimme, men detta varierar beroende på tvättmaskin och program. De senaste modellerna låter dig justera programtiden baserat på dina preferenser. 

Dör alla bakterier i en tvätt i 30 grader?

En tvätt i 30 grader kanske inte dödar alla bakterier, men den kan vara riktigt effektiv med rätt tvättmedel och tvättar rent.

Kan jag blanda färger i en tvätt i 30 grader?

Ja, du kan blanda färger i en tvätt i 30 grader, men var försiktig. Det är alltid bäst att tvätta ljusa plagg separat. 

Upptäck mer från Electrolux