10 tips som ger dig hållbara kläder i garderoben

Upptäck det bästa sättet och de långsiktiga fördelarna med att ta hand om dina kläder.

Ibland hittar vi ett favoritplagg från förr längst bak i garderoben, men som ser förlorat ut med blekta färger, tappad form och tråkiga fläckar. Oftast beror detta inte på tiden som har gått, utan på dåliga tvättvanor. 

God klädvård handlar om mer än vad som känns och ser bra ut. Omtanken som krävs för att få dina kläder att hålla längre är en del av en hållbar livsstil. Läs våra tio tips om hur du kan förlänga dina kläders livslängd.

Vikta kläder tillsammans med hängande kläder.

1. Tvättsymboler – kom ihåg att läsa tvättråden

Det är viktigt att förstå ditt plaggs material för att kunna ta hand om det korrekt.

Rätt vattentemperatur i tvätten kan göra stor skillnad i hur hur rent ditt plagg blir och hur färger bevaras. Hett vatten dödar bakterier, men kallt vatten vårdar dina känsliga plagg och dess färger.

Innan du börjar, läs skötselråden för varje plagg. Detta gäller framför allt vid hantering av linne och andra naturliga fibrer.

Välj rätt vattentemperatur och ett lämpligt tvättprogram baserat på plaggets instruktioner. Genom att följa skötselråden kan du förlänga livslängden för dina plagg.

2. Konsten att sortera tvätt

Tvättsorteringen hjälper dig att ge dina plagg korrekt klädvård, men det är också en möjlighet att engagera hela familjen i en hushållssyssla.

Läs plaggens skötselråd och sortera tvätten efter färg. Gör högar för vita, mörka och ljusa plagg samt en för kläder som kräver kemtvätt.

Dela sedan upp plaggen i olika material. Om du tvättar liknande material tillsammans, såsom stora ylletröjor eller olika bomullskläder, får du bättre borttagning av fläckar, färgerna bevaras bättre och känsliga plagg får extra skydd.

3. Snabb fläckborttagning

Om du ser en fläck gäller det att agera snabbt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att få bort den.

Attackera fläcken med en gång med hjälp av naturliga fläckborttagare. Prova att blanda lika delar vinäger och bikarbonat för svåra fläckar. Applicera blandningen, gnugga försiktigt och tvätta sedan i ett program med låg temperatur. Naturliga fläckborttagare är ett effektivt och hållbart sätt att vårda dina kläder.

Det kan även hjälpa att ha en fläckborttagningspenna nära till hands. Detta är en bra lösning om olyckan är framme och du får en fläck på ett av dina favoritplagg. 

4. Optimal klädvård ger färre tvättar

Alla kläder behöver inte tvättas efter att de har använts en gång. Till exempel är jeans och tröjor ofta fortfarande rena efter flera användningar. 

En tvättmaskin med ångfunktion erbjuder en noggrann men skonsam rengöring – perfekt för de kläder som inte behöver en vanlig tvätt.

Om du tvättar dina plagg mer sällan sparar du både tid i tvättstugan och på din el- och vattenförbrukning. Det gör också att dina kläder håller sig och ser nyare ut längre.

5. Undvik att överbelasta din tvättmaskin

Att köra en halvfull tvättmaskin är slöseri på vatten, men att överbelasta tvättmaskinen är varken bra för kläderna eller maskinen. Rätt balans är viktigt för hållbara kläder.

Överfulla maskiner gör att kläderna inte rengörs helt och ökar slitaget då materialens fibrer ligger för tätt mot varandra. Det finns även en risk att rester av tvättmedlet blir kvar då plaggen inte kan sköljas ur helt. Fyll tvättmaskinen till rätt nivå för att se till att tvätten blir ordentligt ren. 

En bra tumregel är att fylla tre fjärdedelar av maskinen, eller så att du får plats med din hand mellan kläderna och ovansidan av trumman, vilket ger utrymme för tvätten att röra sig.

6. Välj rätt tvättprogram för dina kläder

Att välja rätt tvättprogram hjälper också i klädvårdsarbetet.

Fel vattenmängd och programtider kan orsaka slitage på dina kläder samtidigt som du använder mer energi än nödvändigt, vilket har en negativ effekt på din plånbok, dina kläder liksom miljön.

Om du vill ta bra hand om dina kläder, välj en smart tvättmaskin som justerar tid, vattenmängd och energiförbrukning baserat på tvättmängd. 

Tvätta kläder i 30 grader. En lägre temperatur är skonsammare för kläderna och bevarar både färger och fibrer bättre än att tvätta vid högre temperaturer. Plaggen ser nya ut längre och behovet av att köpa nya kläder minskar. 

7. Hellre för lite än för mycket tvättmedel

Hellre för lite än för mycket tvättmedel. Om du överdoserar kan det leda till för mycket bubblor, vilket gör att smuts fastnar i tyget istället för att sköljas bort.

För mycket tvättmedel i tvättmaskinen kan alltså göra att dina kläder inte blir helt rena. Läs på förpackningen och håll dig till den rekommenderade doseringen.

Se även till att du använder rätt tvättmedel till just din maskin. För att veta vilket tvättmedel du ska använda behöver du veta skillnaden mellan frontmatade och toppmatade tvättmaskiner.

Detta gör att dina plagg får rätt klädvård och håller längre.

Få rätt mängd tvättmedel med en tvättmaskin med automatisk dosering. Tvättmaskinen mäter upp exakta dosen av tvättmedel och sköljmedel utifrån tvättmaskinens belastning och tvättmängd. 

8. Stryk dina kläder på ett enkelt sätt

Ett klassiskt strykjärn eller en steamer kommer väl till pass när du vill att dina kläder ska se extra fräscha ut.

Börja med att kolla skötselråden för ditt plagg för att säkerställa att de faktiskt kan strykas. Följ rekommendationerna för lämpligast temperatur. Använd alltid klädångare och strykjärn enligt instruktionerna.

När du organiserar din strykning kan den göras snabbt och enkelt:

  • Sortera plagg baserat på material och stryktemperatur för att få en snabbare strykning och slippa ändra inställningarna i onödan.
  • Ha en flaska destillerat vatten för vattentanken nära till hands.
  • Börja med enkla plagg som t-shirts och örngott innan du ger dig på kläder som tar lite längre tid. Om du arbetar systematiskt är jobbet klart snabbare än du tror.
  • Vissa plagg behöver inte strykas alls. Prova att vika din tvätt när du tar ut den från torktumlaren. Det är enklare att räta ut skrynklor om materialet fortfarande är varmt.

9. Garderobsförvaring som en del av din klädvård

Ge dina kläder det utrymme de behöver för att hålla längre. Naturliga fibrer, såsom bomull, linne, siden och ylle, trivs i svala, torra och välventilerade garderober. Det skyddar plaggen från mögel och håller dem fria från skrynklor tills du ska använda dem nästa gång.

Tyngre plagg som tröjor ska ligga hopvikta för att behålla sin form. Andra tyngre plagg behöver trägalgar eller galgar med vaddering.

När du organiserar din garderob blir det enklare att hitta rätt kläder för dagen.

10. Håll dina kläder torra

Fuktiga miljöer och mögel är dina kläders värsta fiende.

Hjälp luftcirkulationen i din klädförvaring genom att lämna garderobsdörrarna öppna då och då. Se alltid till att kläderna har torkat innan du hänger upp dem i garderoben.

Nya tvättlösningar, såsom smarta torktumlare, erbjuder effektiv torkning för alla typer av material och håller dina kläder i perfekt skick.

Sortera din tvätt efter material innan tvätt och välj sedan ett program med rätt temperatur så att alla plagg tvättas korrekt.

När du förlänger livslängden på dina kläder bidrar du också till en hälsosammare hemmiljö för dig och din familj.

 

Relaterade artiklar

Tvättråd för känsliga plagg – så tvättar du siden och linne

Hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser

Liten tvättstuga - så planerar och inreder du

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin – 11 skillnader

Upptäck mer från Electrolux