Så blir du naturligt av med dålig lukt i kylskåpet

Har du någonsin öppnat kylskåpsdörren och mötts av en dålig lukt i kylskåpet? Då är du inte ensam. Ett illaluktande kylskåp kan vara irriterande men det kan också vara ett tecken på att kylen behöver en grundlig rengöring. Vi är här för att ge dig några tips på hur du snabbt åtgärdar en illaluktande kyl och fortsätter att hålla den fräsch, oavsett om problemet beror på gammal fisk eller sur mjölk.

En man öppnar ett kylskåp.

Vanliga orsaker till att det luktar illa i kylskåpet

Rester, gammal hämtmat och utgångna råvaror kan alla vara orsak till att det luktar illa i kylskåpet. Dessa produkter kan börja avge illaluktande odörer. 

Om du städar kylskåpet regelbundet kan eventuellt spill snabbt tas bort, så det inte blir till en grogrund för bakterier och mögel – två orsaker till dålig lukt i kylskåpet. Även grönsakslådan kan innehålla bortglömda råvaror som över tid bidrar till dålig lukt. 

Med rätt kylskåpstemperatur och fuktighet kan du hålla dina ingredienser färska. Våra utvalda kylskåp med smarta funktioner säkerställer perfekta förhållanden så att matvarorna hålls fräscha längre.

Ibland kan också den dåliga lukten bero på ett problem i kylen, till exempel en trasig tätning. Kontrollera att dörrtätningen inte har några sprickor. Om du behöver ersätta tätningen, kontakta en expert för att boka en service för din maskin.

Nio effektiva husmorstips för att bli av med dålig lukt i kylskåpet med naturliga metoder

Kylskåpet bör finnas med på din checklista för sådant du vill städa varje vecka. De naturliga ingredienserna nedan hjälper dig att få bort dålig lukt i kylskåpet och hålla din kyl fräsch mellan städningarna. Skydda både dina råvaror och din familjs hälsa med dessa enkla tips.

1. Malt kaffe – en naturlig luktabsorbent

Malt kaffe är känt för sin förmåga att absorbera och neutralisera odörer och är därför ett strålande sätt att få bort lukt i kylen. Häll ut malt kaffe på en tallrik och placera tallriken i kylen i ett dygn för att få bort olika odörer.

Sedan kan du använda kaffet som ett naturligt gödningsmedel för växterna du har hemma.

2. Den beprövade tepåse-tekniken

Använda tepåsar kan vara ett förvånansvärt bra vertyg för att få bort dålig lukt i kylskåp. Placera tepåsarna i en öppen behållare eller liten skål och ställ in i kylen. Tebladen absorberar och neutraliserar odörer och ger en fräsch doft. För maximal effekt behöver du byta ut tepåsarna efter ett par dagar.

3. Bikarbonat – en effektiv och naturlig luktabsorbent

Utöver att använda bikarbonat för fläckborttagning kan det fungera för att avlägsna dålig lukt. Ställ en öppen förpackning i kylen för att absorbera odörer och ersätt sedan förpackningen var tredje månad.

4. Citron, bikarbonat och salt – en kraftfull kombination

Kombinationen citron, bikarbonat och salt hjälper dig att ersätta dålig lukt i kylskåpet med en ny och fräsch doft. Använd denna metod om du vill bli av med fisklukt eller andra envisa odörer som kan ha uppstått i kylen:
  

 • Skär upp en citron i 2–3 centimeter tjocka bitar.
 • Strö 2–3 matskedar bikarbonat och bordssalt över citronskivorna.
 • Placera skivorna i en halvdjup tallrik och ställ in tallriken i kylskåpet i upp till sex dagar.
   

Efter några timmar kommer du att känna en ny och fräsch doft. Det går även bra att byta ut citronen mot en apelsin.

5. Den absorberande förmågan hos havregryn

Havre kan användas till mer än bara frukost, den kan även ta bort oönskad lukt i ditt kylskåp.

Havren absorberar odörer, oljor och vätskor, vilket gör att spannmålet fungerar i naturlig rengöring. Placera grynen i en öppen behållare i kylen och låt det bekämpa eventuella lukter. Havren kommer gradvis att absorbera oönskade odörer.

6. Doften från vaniljextrakt

Förvandla din kyl med några droppar vaniljextrakt. Fukta en eller två bomullsbitar med extraktet, placera dem i en halvdjup tallrik och ställ in längst bak i kylen. Resultatet? En naturlig och behaglig doft.

7. Vinäger som luktfilter

Vinäger är en mångsidig hushållsprodukt som kan hjälpa dig att ta bort fläckar, men även att neutralisera lukt i kylen.

Blöt en bit hushållspapper med vinäger. Placera hushållspappret i en öppen behållare i kylen. Vinägerns syra absorberar och tar bort starka lukter, vilket gör det till ett perfekt alternativ för ihållande lukter.

Ersätt hushållspappret efter några dagar för en fortsatt fräsch känsla.

8. Absorbera lukt med hjälp av potatis

Potatis är ett effektivt hjälpmedel mot odörer i kylen. Rotfruktens porösa egenskaper gör att potatis fungerar som en luktabsorbent. Skala och dela en potatis i små bitar och lägg bitarna i en halvdjup tallrik i kylen.

Byt ut potatisen varje dag för en ren och fräsch doft i kylen.

9. Träkol neutraliserar lukter

Träkol är känt för sina renande egenskaper och kan även hjälpa dig med ett kylskåp som luktar dåligt.

Kolets porösa struktur gör att det kan absorbera en rad olika odörer. Placera två koppar kol – samma typ som du använder vid grillning – i en öppen behållare längst bak i kylen. 

Använd dessa metoder för en fräsch doft i kylen mellan dina mera grundliga rengöringar av ditt kylskåp för en mer hållbar och hälsosam köksmiljö.

En kvinna rengör ett kylskåp med rengöringsspray.

Fem tips som förhindrar dålig lukt i kylskåpet

Regelbunden rengöring gör att både din kyl och dess innehåll håller längre. Här är några praktiska tips som hjälper dig att förhindra dålig lukt i kylen.

1. Börja med en djuprengöring av kylskåpet

Det första steget i att få bort dålig lukt i kylskåpet är att ta ut alla livsmedel. Kontrollera utgångsdatum och släng sånt som har blivit dåligt – eller lägg det i komposten.

Detta är ett utmärkt tillfälle att organisera innehållet och göra en liten inventering så du vet vad som behöver handlas. 

Rengör väggarna och insidan av dörren med en sprayflaska som innehåller lika delar vinäger och vatten. Handdiska uttagbara hyllor och lådor och arrangera inredningen på det sätt som uppfyller dina behov bäst.

Detta är även ett utmärkt tillfälle att lägga till kyltillbehör utformade för att hålla livsmedel färska längre om du behöver ytterligare förvaring.

2. Använd ”först in, först ut”-principen

Placera livsmedel med kort utgångstid längst fram så att de blir använda, så minimerar du svinn. Samtidigt får du bättre organisering i kylen och det blir enklare att handa medvetet.

Här är några vanor som gör att du kan undvika svinn och spara pengar på samma gång.

 • Skriv ett datum på rester och öppna förpackningar för att snabbare kunna hitta och använda äldre livsmedel.
 • Ha som vana att inventera kylen regelbundet. Detta hjälper dig att se vad som behöver användas snart, men också att hitta sånt som redan har gått ut.
 • Lägg till kylen på din checklista för vad du städar vare vecka.
 • Överväg att använda transparent förvaring. När du ser vad som finns påminns du också om vad som behöver användas.
   

3. Kontrollera luftfuktigheten för att förlänga livslängden på dina livsmedel

Om du använder kylens utrymmen på rätt sätt kan du få dina livsmedel att hålla längre. Med våra utvalda kylskåp med smarta funktioner säkerställer du rätt förhållanden för ingredienserna.

Grönsakslådorna ger, som namnet indikerar, den perfekta miljön för frukt och grönsaker. De reglerar fuktnivåerna, släpper ut överflödig fukt för att minska kondens och gör att råvarorna håller längre. 

Kom ihåg: för mycket fukt kan orsaka mögel medan för lite fukt kan göra att råvarorna blir dåliga. 

Kylskåpsdörren är bäst lämpad för olika tillbehör medan de bakre och nedre delarna av kylen passar bättre för kött- och mjölkprodukter. Följ alltid kylskåpets bruksanvisning för att optimera din matförvaring.

4. Rätt förvaring för bättre fräschör

Om du förvarar livsmedel i lufttäta behållare eller slutna förpackningar förhindrar du starka lukter från till exempel ost och lök att påverka andra saker i kylen. Med våra inbyggda eller portabla vakuumförpackare kan du försluta och förvara maten på ett ännu bättre sätt.

Dessutom bevarar det livsmedlens fukt och smak, vilket förbättrar din matkvalitet och -säkerhet överlag.

5. Håll en optimal temperatur

Det är viktigt att din kyl har rätt temperatur. Sikta på 4 °C eller svalare för att bromsa bakterietillväxten. Med våra olika kylskåp skyddas matens kvalitet av en stabil temperatur. Du hittar modeller som säkerställer jämn luftcirkulation, förvaring för frukt och grönt till separat temperaturreglering förvaring av matvaror för rått kött eller fisk.

Kontrollera kylens temperatur i samband med att du rengör den en gång i veckan. Om temperaturen går upp finns det risk för bakterietillväxt, mögel och oönskade odörer.

 

Relaterade artiklar

Felsökningsartikel: Det luktar illa i kylskåpet

Vanliga frågor – hur man blir av med lukt i kylskåpet

Vad är det som orsakar dålig lukt i ett kylskåp?

Steg ett för den som vill åtgärda dålig lukt i kylskåp är att identifiera var lukten kommer ifrån. 

Dålig lukt i kylskåpet beror oftast på bakterier eller mögel som har uppstått på grund av att livsmedel har blivit dåliga eller ett fuktöverskott. Kylens plastmaterial har en tendens att absorbera dessa lukter.

För att kylen ska dofta fräscht krävs regelbunden rengöring, inklusive underhåll av luft- och vattenfilter minst en gång i halvåret. 

Dessutom måste du komma ihåg att kontrollera dropptråget när du rengör kylen. Tråget sitter under kylen och fångar upp fukt från den kondens som kan ligga bakom mögel och otrevliga lukter.

Hur blir jag av med lukt från fisk i kylskåpet?

Om fisk förvaras felaktigt kan den snabbt börja lukta illa. Fisken ska vara tätt inslagen, helst i en vakuumförseglad påse, och placeras i den kallaste delen av kylen eller i frysen om du inte använt den efter två dagar. 

Ta ut alla livsmedel och diska uttagbara lådor och hyllor för att bli av med fisklukt. Tvätta insidan av kylen med en blandning av lika delar vatten och vinäger. Ställ tillbaka maten och placera en skål med citron blandad med bikarbonat och salt i kylen i en vecka tills fisklukten är borta. 

Citronens antibakteriella och luktabsorberande egenskaper är perfekt lämpade för att neutralisera starka odörer och ger en ren och fräsch doft.

Hur blir jag av med odörer i frysen?

Dra ur kontakten till frysen och lägg alla livsmedel i en kyllåda med isklampar så att maten inte tinar. Blanda sedan varmt vatten med bikarbonat eller vinäger, doppa en ren handduk i blandningen och torka av frysfacket för att ta bort eventuella odörer.

Lägg in citrusskal – från apelsin, mandarin eller citron – för att ge frysen en fräsch doft. 

Kan jag använda lime mot dålig lukt i kylskåpet?

Absolut! Pressa limejuice på en trasa eller handduk och använd den till att rengöra hyllorna. Du kan även placera några citrusskivor i en skål, vilket fungerar som en luktabsorbent när du ställer in skålen i kylen. Efter några timmar känner du vanligtvis en märkbar skillnad i hur kylskåpet luktar.

Hur ofta bör jag rengöra mitt kylskåp för att slippa dålig lukt?

För att undvika dålig lukt i kylskåpet så bör du rengöra det minst en gång i kvartalet. Vi rekommenderar dock att du tar hand om eventuellt spill, rester och livsmedel som har gått ut så fort som möjligt.

Regelbundet underhåll, såsom att torka av hyllor och lådor samt kontroll av livsmedel, bör utföras en gång i veckan. Kom ihåg: en ren kyl doftar bättre och ger en hälsosammare livsmedelsförvaring.

Kan jag få bort lukten av sur mjölk i mitt kylskåp?

Ja, du kan få bort lukten av sur mjölk i kylskåpet. 

Börja med att ta ut gammal mjölk och andra utgångna produkter ur ditt kylskåp. Rengör hyllan där du förvarar mjölk med lika delar vatten och vinäger alternativt bikarbonat blandat med vatten.

Placera en behållare med träkol, malt kaffe eller en blandning av bikarbonat och citronjuice i kylen efter rengöringen för att absorbera återstående dåliga lukter.

Dessa naturliga luktborttagare neutraliserar lukten av sur mjölk.

Upptäck mer från Electrolux

 • En kyl och frys ståendes i ett toppmodernt kök.
  Kyl och frys

  Utforska vårt sortiment av kyl och frysar.

 • Färska råvaror ståendes i ett öppnat kylskåp från Electrolux.
  Tillbehör till kyl och frys

  Håll ditt kylskåp och din mat så färsk som möjligt med våra tillbehör till kyl och frys.

 • En man och kvinna umgås och lagar mat i ett toppmodernt kök.
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.