Regnbågsbagels

Regnbågsbagels

Vackra och utsökta

Regnbågsbageln uppfanns i Brooklyn, New York, och är en färggrann version av en vanlig bagel. Den häftiga effekten får man till genom att färga degen och fläta olika färger tillsammans. Receptet skippar krånglet med att koka bagelsen utan använder istället ånga för bästa resultat. Den smakar precis som en vanlig bagel och kan kombineras med alla typer av pålägg.

Ingredienser (för ca 10 bagels)

6 dl varmvatten, 1 paket torrjäst, 1 matsked socker, 17 dl vetemjöl (lägg åt sidan lite till), 2 matskedar salt, 1 matsked vegetabilisk olja + lite till för att smörja skålen, rosa, vit och svart karamellfärg

Mor och dotter som har tillagat regnbågsbagels

Så gör du

 

1. Blanda varmvattnet och sockret i skålen till en hushållsassistent. Lägg till jäst i sockervattnet och låt det stå tills det bubblar och skummar (ca 10 minuter). 

2. Blanda ner mjöl, olivolja och salt i vattnet.

3. Mixa i 5 minuter med en degkrok (om du inte använder en hushållsassistent så kan du blanda med en träsked tills degen blir för hård att blanda). Ta bort degen från skålen efter 5 minuter och knåda för hand i 5 minuter, tills du får en len konsistent som inte är klibbig. Ifall degen fortfarande är klibbig kan du tillsätta mjöl och knåda degen lite till.

4. Lägg degen i en stor skål som du har smörjt in med vegetabilisk olja. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i 60 minuter, tills den blivit dubbelt så stor. 

5. Tryck ner degen efter att den har jäst och dela den i 3 jämnstora delar. Färga varje del med olika karamellfärger. Vi rekommenderar att du knådar varje bit i 10-15 minuter för att få en fin och jämn färg. Kom ihåg sätta plastfolie över den delen av degen som du inte använder, så att den inte blir för torr.

6. Rulla ut degen på en skärbräda och skär den i 2,5 cm breda och 15 centimeter långa remsor. Vrid degen till en spiral och knyt ihop ändarna. Gör samma sak för resten av degen.

7. Placera degen på en yta som är lätt insmord med vegetabilisk olja, täck över med en ren duk, och låt den jäsa i ett dragfritt rum i ungefär 20-30 minuter, tills den har fördubblats i storlek.

8. Placera bagelsen på ett ugnsgaller och tillaga på låg ångtemperatur i 150°C i 12 minuter. Höj sedan temperaturen till 200°C och tillaga i ytterligare 10 minuter. Låt bagelsen svalna under en duk.   

Upptäck mer från Electrolux

 • Kvinna som använder köksassistent
  Köksassistent och matberedare

  Våra mångsidiga hushållsmaskiner hjälper dig med allt från bakning till matlagning.

 • Mat som tillagas i ångugn
  Ugn med ångfunktion

  Electrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.

 • Bakad blomkål och broccoli i ugn
  Recept

  Hitta inspiration och ta hjälp av våra utsökta recept för att skapa en oförglömlig måltid.