Hur fungerar en induktionshäll? Vi reder ut!

Med en induktionshäll får du en effektiv häll som använder mindre energi än någon annan tillagningsmetod. Passa på att investera i en ny häll som är både snabb och energisnål. Men hur fungerar egentligen induktion, och varför är det ett smartare val än traditionella spisar? Här reder vi ut allt du behöver veta för att förstå tekniken bakom och fördelarna med en induktionshäll.

Mat tillagas på induktionshäll

Vad är en induktionshäll?

En induktionshäll ser ungefär likadan ut som en klassisk glaskermaikhäll men värmefunktionen skiljer sig åt. Induktionshällar är en modern och energieffektiv spishäll som använder elektromagnetism för att värma upp kastruller och stekpannor direkt, istället för att först värma upp en platta som en traditionell spis gör. Detta gör att kokkärlen blir varma på nolltid och din matlagningen blir både snabbare och mer exakt. Läs skillnaderna mellan en glaskeramikhäll och induktionshäll här.


Hur fungerar en induktionshäll?

Med en induktionshäll kan du laga mat på nolltid, men hur fungerar egentligen induktion?

Till skillnad från keramiska och gjutjärnsspisar har induktionshällar ingen synlig värmekälla. Istället finns det elektromagneter under den släta glasyta som skapar ett magnetfält. När du placerar en kastrull eller stekpanna med magnetisk botten på hällen, omvandlas det magnetiska fältet till värme direkt i kärlet – vilket ger snabb och energieffektiv matlagning. Induktionszonen reagerar blixtsnabbt när du ändrar temperatur och när tillagningen är klar är hällen mycket lätt att rengöra. Din matlagningsupplevelse kommer aldrig att bli densamma!


Fördelar med induktion:

  • Snabb uppvärmning – Vattnet kokar på några minuter.

  • Energieffektiv – Mindre värme går förlorad jämfört med vanliga spisar.

  • Säkerhet – Hällen värms endast upp när en kastrull står på den.

  • Lätt att rengöra – Slät yta utan brända matrester.


Induktionshäll som rengörs med trasa

Hur ska induktionshällen rengöras?

Alla spishällar måste rengöras till och från, oavsett om det är en induktionshäll eller inte. Om det skvätter utanför kastrullen eller stekpannan under matlagningen är det oftast enkelt att torka av. Speciellt om du gör det på direkten. Vi rekommenderar därför att du rengör hällen efter varje du använt den.


Snabba tips för en ren induktionshäll

  • Använd en mjuk trasa och ljummet vatten efter varje användning.

  • Undvik repor genom att använda kastruller med rena bottnar.

  • För ingrodda fläckar, använd en hällsskrapa och specialrengöringsmedel.


Vilka kastruller och stekpannor fungerar på induktion?

En induktionshäll är att föredra för dig som vill laga mat snabbare och med mindre energiförbrukning. Men tänk på att alla kastruller och stekpannor inte kan användas på en induktionshäll. För att kunna laga mat på en induktionshäll måste kokkärlen vara tillverkade av magnetiskt material. Lämpliga stekpannor och kastruller för induktion är i gjutjärn och stål, medan aluminium, koppar, mässing, porslin, glas och keramik är att undvika! Ett enkelt sätt att testa om dina kärl är magnetiska är att fästa en kylskåpsmagnet på undersidan av kärlet. Vid köp av nya kokkärl så står det oftast om de är lämpliga för induktionshäll.


Relaterade artiklar

Vilken är bäst, induktionshäll eller glaskeramikhäll?

Köpguide: Välj den bästa induktionshällen

En enklare vardag med smarta vitvaror för hemmet

Vad är en ångugn? Vi reder ut!

Hur fungerar en airfryer?

Upptäck mer från Electrolux

  • Mat tillagas på induktionshäll
    Induktionshäll

    Ta matlagningen till en ny nivå och hitta en induktionshäll till ditt kök.

  • Middag som tillagas på spishäll
    Matlagning

    Ta matlagningen till nya höjder med våra innovativa vitvaror.

  • Man och kvinna som pratar vid köksön
    Tips och inspiration

    Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.