En checklista för städning är ett enkelt steg till ett hälsosammare hem

Våra hem är en av livets hörnstenar, en symbol för vår stabilitet och säkerhet. Ett rent och välorganiserat hem kan därför bidra till både ditt fysiska och psykiska välmående. Med en checklista för din städning blir det enkelt att skapa ett hälsosamt och bekvämt hem för hela familjen. 

Våra praktiska städningstips hjälper dig att hitta rutiner för städningen som både är effektivt, enkelt och roligare.

En familj städar och umgås i sitt hem. På golvet ligger familjens hund.

Sju dagliga sysslor som gör livet enklare

Genom att introducera några nya vanor i vardagen kommer städningen att kräva mindre tid. Dessa sju sysslor som gör stor skillnad tar bara några minuter.

 1. Fyll på diskmaskinen: Fyll och slå på diskmaskinen på kvällen och töm den morgonen efter. En enkel rutin som gör att köket alltid känns rent. På natten är elpriserna dessutom oftast som lägst. Med våra diskmaskiner väljer automatiskt det lämpligaste programmet för din disk.

 2. Använd tvättkorgen: Uppmuntra alla i familjen att lägga sina smutsiga kläder i tvättkorgen så att de inte ligger och skräpar på sovrumsgolvet. Vissa plagg kanske bara har några småfläckar – i så fall kan du prova en naturlig fläckborttagare. Andra plagg kanske bara behöver köras i ångprogrammet på din tvättmaskin för en snabb rengöring som använder mindre energi.

 3. Töm papperskorgen: Håll köket fräscht genom att tömma papperskorgen dagligen för att undvika odörer.

 4. Torka av ytor: Håll hemmet rent och hygieniskt genom att torka av köksytor efter varje måltid. Rengör diskhon och ta bort eventuella matrester från avloppet. Tvätta disktrasor ofta för att förhindra eventuell bakterietillväxt och så att köket är säkert för matlagning och familjens alla måltider.

 5. Rengör duschdörren: Minimera ansamlingar av hårt vatten och tvålrester på duschdörren med hjälp av en mikrofibertrasa eller fönsterskrapa, så blir veckostädningen enklare.

 6. Förvaring för småsaker: Hur mycket tid lägger du på att leta efter din plånbok, dina nycklar, hörlurar och solglasögon? Placera föremålen i en skål eller låda direkt när du kommer hem så blir det enklare att hitta dem nästa gång du är på språng.

 7. Hantera vardagsstöket: Ta några minuter till att plocka upp, lägga bort och organisera föremål i gemensamma utrymmen varje dag. Detta håller rummen rena och gör veckostädningen ännu enklare.

Ett städschema som passar din livsstil

Många av veckodagarna fylls av jobb, skola och fritidsaktiviteter. Välj dagar då du har mer tid till sysslor som att dammsuga, damma och städa upp gemensamma utrymmen.

Exempel på saker som kan göras varje vecka är att:

 • Dammsuga: Genom att städa med en dammsugare tar du enkelt hand om damm och smuts i gemensamma utrymmen, på hårda golv och mattor.
 • Damma: Damma av ytor som hyllor, bordsskivor och elektroniska apparater för ett rent och allergenfritt hem.
 • Gemensamma utrymmen: Städa gemensamma utrymmen som vardagsrum och kök.
 • Rengöra badrum: Avsätt tid till att rengöra och desinficera badrummet, även om du kanske måste göra det själv.
 • Byta lakan: Byt ut och tvätta alla lakan varje alternativt varannan vecka för en hygienisk sovmiljö.
 • Köksprodukter: Torka av köksprodukter för att förhindra fettansamlingar, vilket gör att de håller längre. Rengör hyllorna i kylen och släng utgångna livsmedel i respektive sopkärl.
 • Tömma papperskorgar: Töm och gör rent dina olika papperskorgar. Skapa utrymmen för återvinning för att bidra till ett mer hållbart liv.
 • Tvätta: Kör igång en tvätt så fort tvättkorgen är full. Smarta tvättmaskiner och torktumlare låter dig köra valt program när elpriserna är som lägst.

Ett månadsschema för större sysslor

Bestäm en dag i månaden för att tackla större sysslor som att rengöra fönster och lister, organisera garderober, dammsuga möbler, damma av lampor och göra en grundlig rengöring av ugnen och kylen.

Kontrollera rengörings- och underhållsinstruktionerna för olika produkter och använd deras självrengöringsfunktioner för en ännu enklare städning.

Ett inzoomat dammsugarmunstycke suger upp damm från golvet.

Så kan checklistor förenkla din städrutin

Checklistor för städning är din genväg till ett rent och välordnat hem. Större, till synes överväldigande, hushållssysslor kan delas upp i enkla steg. 

Se till att varje hörn i hemmet får den uppmärksamhet det förtjänar. En checklista för städning är ett sätt att tackla vardagliga sysslor och få mer tid tillsammans med familj och vänner.

Checklista för att städa badrum

Vi börjar med ett av de utrymmen som tar längst tid att rengöra: badrummet. En checklista för att rengöra badrum ger dig stegvisa instruktioner för en grundlig rengöring.

 • Använd ett rengöringsmedel för badrum som tar bort mögel och fukt från klinker och puts.
 • Gör rent kranar, duschmunstycken och andra beslag för att få bort vatten- och tvålrester och hålla dem skinande rena.
 • Kom ihåg att ge din toalett en ordentlig rengöring. Ett rengöringsmedel för toaletter kommer att göra stor skillnad.
 • Dammsug och våttorka badrumsgolvet. Undvik starka kemikalier och välj produkter med naturliga ingredienser. Visste du till exempel att vinäger är ett naturligt desinfektionsmedel som kan användas för rengöring? 
 • Rengör ytor och handfat med lämpliga produkter, framför allt när du gör rent material såsom marmor och natursten. Glöm inte att torka av speglar och skåp.

Checklista för att städa sovrum

Sovrummet är en plats för vila och ett utrymme som är viktigt att hålla rent för en god natts sömn. En checklista för att rengöra sovrum ser till att allas personliga utrymme håller sig rent och fräscht. 

 • Nytvättade lakan gör stor skillnad. Byt lakanen minst en gång i veckan för en mysig och ren sovmiljö.
 • Håll ordning på nattugsbordet. Ett nattygsbord med färre saker är visuellt tilltalande och gör städningen enkel.
 • Dammråttor älskar att gömma sig under möblerna i sovrummet. Dammsug dessa utrymmen regelbundet för att hålla allergener borta. En luftrenare hjälper till att ta bort bland annat damm och kvalster genom att rena luften i sovrummet eller hemmet.
 • Håll ordning i din garderob genom att lägga in nytvättade kläder där du enkelt kan hitta dem igen.
 • Torka av speglar och byt ut filtret i din luftrenare vid behov.

Checklista för att städa kök

Köket är hemmets hjärta och en plats där vi samlas för att laga mat och äta tillsammans. Avsätt lite extra tid till att göra det rent och hygieniskt.

 • Torka regelbundet av bänkskivor och området kring spisen. Ha en sprayflaska med ett rengöringsmedel för fett och spill nära till hands.
 • Torka av olika hushållsprodukter för att förlänga deras livslängd. Ett tidsbesparande tips är många moderna produkters självrengöringsfunktion. Kom ihåg att avkalka vattenkokaren, rengöra filtren i köksfläkten, fylla på specialsalt i diskmaskinen och ta bort kafferester från espressomaskinen.
 • Töm sopkärl för att slippa otrevliga lukter. Återvinn plast, glas, metall och papper för att bidra till en hållbar värld. 
 • Tvätta diskhon och kranen för att undvika bakterietillväxt.
 • Gå igenom kylen en gång i veckan för att hitta utgångna livsmedel och göra rum för färska, näringsrika råvaror. Använd din kreativitet och använd så mycket rester som möjligt.
 • Rengör köksgolvet regelbundet och glöm inte de ytor där dina husdjur äter eller tillbringar tid för en säkrare, mer hygienisk miljö.

Vardagsrum, matsal och hallar – checklista för att städa gemensamma utrymmen

Håll gemensamma utrymmen som vardagsrum och hallar välorganiserade för att spara tid under veckans storstädning. 

 • Organisera skor, jackor och andra plagg för att skapa en välkomnande entré i ditt hem.
 • Torka av ytor och dammsug golv och mattor.
 • Rensa upp utrymmet genom att ta bort sånt som hör hemma någon annanstans. Sortera leksaker och tidningar och använd förvaringslösningar som fristående lådor och korgar när de inte används.
 • Dammsug soffor och fåtöljer med rätt verktyg så att du når springor och får bort eventuella djurhår.
 • Förbättra luftkvaliteten genom att vädra ur hemmet eller använd en luftrenare, men kom ihåg att byta ut filtren vid behov.
 • Damma av inredningsdetaljer, böcker och hyllor – och glöm inte att vattna dina växter.

Mentala fördelar med att städa sitt hem

Att städa hemmet har många fördelar, det hjälper inte minst ditt mentala välmående. Återkommande handlingar ger dig känslan av kontroll och kan lindra ångest och stress.

När du till exempel har organiserat din garderob kan du bocka av sysslan mentalt, vilket leder till ett ökat välmående.
 

Gör skillnad – för ett renare och behagligare hem

Det finns många sätt att hålla hemmet skinande rent och hälsosamt, men ibland räcker inte tiden till helt enkelt. Den snabbaste genvägen till ett rent hem är ett städschema och rätt städredskap. Vi har något för varje hem och produkter med smarta funktioner som gör skillnad för dig, din familj och ditt hem.

 • En robotdammsugare är ett bra komplement till din vanliga dammsugare och veckostädning. Den kommer under låga möbler och städar när du till exempel är på jobbet eller på semester. Men ingen robotdammsugare ersätter inte nogrann rengöring i ditt hem men hjälper dig att hålla hemmet rent mellan städningarna.
 • Komplettera med en luftrenare för en hälsosam och optimal inomhusluft. Motverka dammbildning, filtrera bort bakterier, pollen, lukter och andra partiklar. Tänk på att en luftrenare inte ersätter djuprengöring eller våttorkning utan är ett komplement.
 • Med en skaftdammsugare har du städning alltid nära till hands. Du plockar enkelt fram den och du slipper hålla på med sladden.


Relaterade artiklar

Så organiserar du din garderob på ett smart sätt

Så blir du naturligt av med dålig lukt i kylskåpet

Upptäck mer från Electrolux