Hur du organiserar din garderob – smarta förvaringstips för alla årstider

Känner du att det tar för lång tid att hitta något att ha på sig när årstiderna skiftar? När temperaturen sjunker vill vi gärna klä oss i varma, stickade tröjor och stora halsdukar. Precis på samma sätt som vi vill ha någonting lätt och luftigt när sommaren kommer. Lär dig hur du organiserar din garderob för alla årstider. 

Hitta bortglömda plagg, blås liv i gamla favoriter, återvinn eller donera kläder du känner dig redo att ta farväl av och låt den nyfunna ordningen ge dig sinnesro.


Ett showroom med kläder och skor för både herr och dam snyggt uppradat.

Fördelarna med att organisera din garderob – smart förvaring förenklar vardagen

Hur din garderob ser ut kan verka som en liten detalj i en annars hektisk vardag. Fast om du tänker efter är det enkelt att se fördelarna smart klädförvaring:

 • Förenkla vardagen med smart förvaring: Hitta dagens outfit, snabbt och enkelt, så att du kan spara dyrbar tid och få en lugn start på dagen.
 • Skrynkelfria plagg: Det finns många bra skäl att vika kläder snyggt och prydligt. Bland annat kan du välja skrynkelfria plagg ur garderoben.
 • Medveten konsumption: Få en bättre överblick över vad du redan har. När du vet vad som finns i garderoben blir du mindre benägen att göra impulsköp. Det är ett steg mot en hållbar livsstil där du fattar beslut baserat på faktiska behov istället för de senaste trenderna. 
 • Skapa sinnesro: En ren garderob är som terapi för hemmet. Smart förvaring i garderoben ger större sinnesro och bidrar till en fridfull hemmiljö. 

Hur du du med smart förvaring kan organisera din garderob för olika årstider

Dags att diskutera strategi. Det första steget i att få kontroll över din garderob tar lite tid. Välj en regnig eftermiddag och ge dig på de översta hyllorna och klädstängerna i garderoben.

Hur du sorterar och förvarar dina sommar- och vinterkläder

Se det som en semester för kläderna. Din vinterjacka behöver inte hänga bland alla sommarplagg. Denna enkla uppdelning gör varje morgon smidigare, oavsett vad det är för väder. Innan du packar ner säsongsplaggen för längre förvaring, tänk då på att tvätta och torka plaggen för att undvika unken lukt och skrynklor.
Gå igenom garderoben ett plagg i taget för att avgöra om du använder det på sommaren eller vintern. Kontrollera om några av plaggen du inte använder just nu behöver tvättas eller lagas innan du lägger undan dem. 

Om du har kläder som är rena men kan behöva en uppfräschning rekommenderar vi ångprogrammet på din tvättmaskin, det sparar både tid och energi. Eller fräscha upp kläderna med en steamer för kläder.  Med våra torktumlare behöver du inte vara orolig för att tappa alla egenskaper i dina plagg. Bibehåll passform, utseende, värmeisolering och vattenavisande egenskaper.

Kläder som fungerar under flera årstider

På våren och hösten bjuder ofta naturen på oförutsägbar blandning av varmt och kallt väder, vilket kräver en viss flexibilitet i din garderob. När du organiserar garderoben kan du hitta kläder för de perioder då det varken är varmt eller kallt.

En tunnare jacka och ett par bekväma jeans kan enkelt kombineras med andra plagg under dessa övergångsperioder och bör därför ha en stående plats för en smart förvaring i din garderob.
 

Hur du organiserar din garderob baserat på färg, mönster och material

Om du sorterar dina kläder efter färg blir det enklare att plocka ihop en outfit för dagen. Vissa dagar kanske du känner för starka, levande färger. Andra dagar kanske du vill klä dig i enklare neutrala toner. 

När du organiserar kläderna efter färg hittar du snabbt vad du söker. Gör lite plats på en av dina klädstänger för kläder med färgglada mönster eller tryck. 

Ett annat sätt att göra förvaringen smart och morgnarna enklare är att sortera sina plagg efter material. Gruppera kläder i ylle och kashmir, till exempel. Dessa plagg måste oftast förvaras på en hylla istället för att hängas.

 

Smart förvaring för accessoarer är där de syns

Det är fascinerande hur många accessoarer vi hinner samla på oss över åren. Accessoarerna är oftast små och kan lätt försvinna i en rörig garderob.

Om du organiserar och förvarar dem på ett smart sätt kan du enkelt lyfta en gammal outfit genom att välja ut några av dina favoritaccessoarer. 

Utdragbara förvaringslådor, avdelare och specialhängare för bälten, slipsar och dylikt är ovärderliga lösningar om du vill organisera din garderob så att allt innehåll syns.

Om du förvarar handväskor på rätt sätt håller de i åratal. Det finns inlägg som hjälper handväskorna att behålla sin form och förvaringspåsar som skyddar känsliga material eller håller lädret rent. Vik försiktigt ihop remmarna och förvara dem i huvudfacket. 

Solglasögon och smycken passar perfekt i de förvaringslådor som erbjuder en snabb överblick. Dessa lådor kan oftast staplas, sättas under hängande plagg eller placeras på en garderobshylla.


Vikta chinos, skjortor och tröjor för herr ligger snyggt upplagt på ett bord.

Så organiserar du din garderob – fem enkla förvaringsidéer

Utrymme är någonting värdefullt som kan maximeras först när du förstår hur man bäst organiserar en garderob smart.

Det är dags att börja utnyttja alla hyllor, lådor och golvutrymmen. När du har möjlighet, välj förvaringslösningar i bambu eller återvunnen plast.

 1. Använd ordentliga galgar och återvinn gamla galgar som inte håller formen och kan förstöra dina kläder. Överväg att testa flerplaggsgalgar för att organisera dina kläder. 
 2. Dra nytta av utrymmet under de plagg som hänger genom att lägga till utdragbara hyllor eller förvaringslådor. 
 3. Vertikala galgar eller lösningar som kan hängas upp på dörren är lämpliga alternativ för skor och accessoarer. 
 4. Avdelare ger dig perfekt ordning på mindre objekt i olika lådor. Förvandla skärp, slipsar och smycken från en kaotisk kollektion till en smart samling. 
 5. Se om du har några andra föremål, såsom en gammal bokhylla eller trappstege, som kan användas som skohylla eller förvaringsplats för dina favorittröjor. 

Hur du ger dina kläder en andra chans

När du organiserar garderoben kanske du upptäcker plagg som du hade glömt bort att du äger. En undangömd scarf, en bortglömd blus eller en felplacerad tröja kan vara vad som fattas i din nästa outfit. Nya kombinationer eller accessoarer kan ta din outfit från noll till hundra och blåsa nytt liv i din garderob.

Har du möjlighet att byta kläder med en vän? Vem vet, de kanske är på jakt efter ett par byxor i precis den storlek du har.

De flesta av oss har åtminstone ett impulsköp som knappt har blivit använt. Skänk bort dem till någon bekant som kan ha nytta av kläderna.

 

Rensa din garderob – sälj, återvinn eller skänk bort kläder

Visste du att 92 miljoner ton textilier hamnar på soptippen varje år? 

Därför är det värt att komma ihåg att det alltid finns andra som är intresserade av kläderna du rensar ur från din garderob. Släng aldrig några plagg – skänk bort eller återvinn dem istället.

Det kan till och med vara bättre att sälja nya plagg du inte vill ha istället för att returnera dem. Returer riskerar nämligen att hamna på soptippen istället för att säljas på nytt, enligt en rapport från BBC Earth

Secondhandbutiker är alltid på jakt efter plagg du har tröttnat på. Eller så kan du göra om ett plagg på egen hand. Kan din favoritklänning förvandlas till en ny klänning eller ett par slitna jeans bli snygga shorts för nästa sommar? 

Återvinn, återanvänd eller byt med andra och bryta beteendet att alltid köpa nya kläder.

 Närbild på damkläder hängandes på galgar.

Hur du organiserar din garderob på ett hållbart sätt

Att organisera garderoben smart handlar om mer än att hitta rätt plats för olika kläder. När du organiserar och skyddar dina kläder kan du minska slitage och få dem att hålla längre.

 • Välj naturliga fibrer för en mindre inverkan på miljön när du har möjlighet. Försök även att stödja de varumärken i klädindustrin som tar sitt hållbarhetsarbete på största allvar. 
 • Kvalitet före kvantitet. Investera i tidlösa plagg som kan mixas och matchas och utgöra basen i din garderob. Detta gör det enklare att välja en outfit och minskar behovet att köpa nya kläder. 
 • Lär dig att tolka etiketter för bästa möjliga klädvård. Välj sedan rätt inställning på din tvättmaskin för en tvätt som använder mindre energi. Ett energibesparande tips är att gruppera tvätten baserat på material och välja eco-läget på din tvättmaskin. En vinst för både garderoben och miljön. 
 • Välj rätt torkprogram för rätt material för att inte slita på plaggen. Du kan också välja att lufttorka dina plagg istället. 
 • Använd ånga. Genom att använda ånga kan du förlänga dina kläders livslängd. Fräscha upp och ta bort odörer och lukter utan att du sliter passformen, materialet eller färgen. Plagg som har använts men inte är smutsiga kanske bara behöver fräschas upp. Med en steamer för kläder kan du fräscha upp dina plagg snabbt och enkelt. Använd ångprogrammet på din tvättmaskin för en lätt rengöring som gör att kläderna håller längre, samtidigt som du minskar din vattenförbrukning.
 • Om du bara behöver ta bort en fläck kan du läsa mer om hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser.

Att organisera en garderob smart ger dig mer än bara ordning på dina kläder. Om du skapar smarta förvaringslösningar och återvinner eller donerar gamla plagg får du både ett välordnat utrymme och en mer harmonisk hemmiljö.

 

Relaterade artiklar

10 tips som ger dig hållbara kläder i garderoben

Hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser

Tvättråd för känsliga plagg – så tvättar du siden och linne

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin – 11 skillnader

Upptäck mer från Electrolux