Inspiration för att inreda en liten tvättstuga optimalt

Alla måste tvätta och det gör tvättstugan till en viktig del av våra hem. Därför är det viktigt att organisera utrymmet för att få optimal funktionalitet, oavsett hur stor eller liten tvättstuga du har. Är din tvättstuga något mindre? Ingen fara. Det finns alltid idéer som hjälper dig att få ut det mesta även av ett litet utrymme. 

På Electrolux värdesätter vi hållbarhet i allt vi tar oss an, även utanför våra produkter. Vi vill hjälpa dig leva ett bättre och hållbarare liv med hjälp av inspiration kring allt från hur du tar hand om dina kläder så att de håller längre till hur du skapar ett tvättutrymme som passar dig. 

En toppmatad tvättmaskin står välplanerad i ett litet tvättutrymme.

Fem idéer för inspiration i en liten tvättstuga.

1. Planera tvättstugan med en tydlig vision

Om du håller på att renovera din tvättstuga är det viktigt att ha en tydlig vision, men det är också viktigt att du har en realistisk bild av vad du kommer att få plats med. Alla har inte utrymme för både tvättmaskin och torktumlare, så överväg att köpa en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, toppmatad tvättmaskin eller kompakt tvättmaskin för att frigöra lite extra yta. Ett annat sätt att spara plats är att placera din torktumlare ovanpå din tvättmaskin. 

Att mäta och rita upp utrymmet kan också hjälpa dig att maximera möjligheterna. Prova så många kombinationer som du kan komma på i pappersformat.

2. Börja med att organisera tvättstugan

Välorganiserad förvaring är en grundförutsättning för att nyttja ytan till fullo i en liten tvättstuga. Skåp i olika storlekar med inbyggda tvättkorgar eller allt du behöver för strykningen, placerade över dina maskiner eller i skåp som går från golv till tak, hjälper dig att hålla utrymmet rent. Använd dina öppna hyllor om du vill lägga till lite inredning för extra stilpoäng i tvättstugan. 

Försök att skapa så mycket bänkyta som möjligt då detta är en värdefull plats där du kan ställa tvättkorgar eller vika din tvätt. 

Det finns även fler lösningar som bidrar till en smart klädförvaring på liten yta och harmoni i tvättstugan som ställ och hängare för att torka dina plagg, korgar för att organisera alla kläder och prydligt upphällda tvättartiklar. Om du har utrymme, placera maskinerna något högre för att göra det enklare att fylla på och tömma dem.

3. Skapa en illusion av ett större utrymme

Sätt in en spegel för att ge illusionen av ett större, ljusare och öppnare utrymme – perfekt för dig med en liten tvättstuga. 

Om du placerar spegeln mittemot fönstret reflekteras ljus och färg i rummet, vilket gör att ögat uppfattar utrymmet som större än det egentligen är. Ju större spegeln är, desto större verkar utrymmet.

4. Organisering är a och o i planlösningen

En liten tvättstuga kommer att se större ut om den är välorganiserad. Om du sorterar och förvarar dina tvättartiklar i korgar får du mer utrymme som på en och samma gång ger tvättstugan en stilren känsla. Sätt etiketter på de olika lådorna för att snabbt hitta det du söker.

5. Inred en liten tvättstuga med effektiv hyllförvaring

En vägg med svävande hyllor ger dig möjlighet att organisera dina tvättprodukter, korgar och kläder. Genom att förvara saker över maskinerna maximerar du utrymmet samtidigt som en liten tvättstuga kommer att kännas större. Testa att placera en tavla på en av hyllorna för en personlig touch.

 

Relaterade artiklar

10 tips som ger dig hållbara kläder i garderoben

Hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser

Tvättråd för känsliga plagg – så tvättar du siden och linne

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin – 11 skillnader

Upptäck mer från Electrolux

 • En kombinerad tvättmaskin och torktumlare från Electrolux i ett snyggt inrett badrum.
  Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

  Tvätta och torka i en och samma maskin.

 • Fyra klädesplagg hänger på tork framför en torktumlare och tvättmaskin från Electrolux.
  Tvätt och tork

  Vårda dina kläder med tvättmaskiner, torktumlare och andra klädvårdsprodukter.

 • Ett glatt par umgås och lagar mat i ett stilrent kök.
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.