Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin – 11 skillnader

Vilken tvättmaskin ska man välja när det är dags att byta ut den befintliga? Valet av ny tvättmaskin har en direkt inverkan på hur effektiv din tvättrutin blir. Vad ska du välja, en frontmatad eller toppmatad tvättmaskin? Båda alternativen har sina för- och nackdelar. 

Denna guide lyfter fram elva skillnader mellan frontmatade och toppmatade tvättmaskiner. Jämförelserna hjälper dig att hitta den bästa tvättmaskinen för dig, oavsett om du prioriterar effektivitet, användarvänlighet eller energibesparingar.

En toppmatad tvättmaskin stående bredvid en frontmatad. Båda från Electrolux.

Grundläggande principer för frontmatade och toppmatade tvättmaskiner

För att kunna välja den bästa tvättmaskinen för just ditt hem är det viktigt att du förstår hur frontmatade och toppmatade tvättmaskiner fungerar.

Toppmatade tvättmaskiner

I en toppmatad tvättmaskin fyller du på din tvätt från luckan på maskinens ovansida. Maskinen är enkel att använda, speciellt om du vill slippa böja dig för att lägga i och ta ut dina kläder. Dessutom kan du lägga i tvätt medan programmet körs, vilket är praktiskt om du har glömt något plagg.

Frontmatade tvättmaskiner

En frontmatad tvättmaskin har sin lucka på framsidan. De flesta avancerade tvättmaskinerna, som ger optimal effektivitet och inställningar som kan anpassas efter dina behov, är frontmatade.  Både frontmatade och toppmatade tvättmaskiner har något som gör hushållssysslorna och din tvättrutin enklare.

11 skillnader mellan toppmatade och frontmatade tvättmaskiner


1. Design och utseende 

Den största skillnaden mellan en frontmatad och toppmatad tvättmaskin är dess utformning. Frontmatade tvättmaskiner har en glaslucka på framsidan, vilket gör att du får en glimt av tvätten som körs. Toppmatade tvättmaskiner öppnas istället ovanifrån och har en smalare, strömlinjeformad design.

2. Storlek och kapacitet

Toppmatade tvättmaskiner har en kompaktare design men något mindre kapacitet. Den lilla storleken gör dock att de passar i tvättstugor med mindre utrymme.  Frontmatade tvättmaskiner har istället en högre kapacitet, vilket gör att de passar i större hushåll då du får plats med fler plagg per tvätt.

3. Vatten- och elbesparingar

Frontmatade tvättmaskiner använder mindre vatten och energi. De kan köra större tvättar men behöver bara omkring en tredjedel så mycket vatten. Tvättmaskinens avancerade inställningar gör att du kan sänka din energiförbrukning samtidigt som kläderna ges en grundlig rengöring.

4. Prestandajämförelse

Hur effektiv din nästa tvättmaskin är kommer att vara avgörande. Du kanske undrar vilken tvättmaskin som är bäst? I många fall är svaret frontmatade tvättmaskiner. De använder en avancerad centrifugering mot smuts och fläckar och ger ett bättre resultat på många olika material.  De toppmatade tvättmaskinerna använder en rörelse som kan klumpa ihop kläderna, vilket gör dem mindre lämpade att tvätta stora saker som till exempel vinterjackor och kuddar.

5. Programtider – när du vill ha snabba resultat

Toppmatade tvättmaskiner är oftast snabbare. En tvätt tar vanligtvis 20–35 minuter, vilket är perfekt för dig som vill ha snabba resultat.

Det genomsnittliga tvättprogrammet på en frontmatad tvättmaskin tar omkring en timme. Tidsskillnaden beror på processen där trumman roterar med en mindre mängd vatten och tvättmedel för att tvätta rent dina kläder.

Det finns avancerade frontmatade tvättmaskiner bland de senaste smarta hushållsprodukterna som erbjuder kortare program baserat på tvättmängd, vilket ger flexibilitet utan att kompromissa i rengöringsprestanda.

6. Varvtal och vattenuttag för kortare torktider

Om du jämför tvättmaskiner är deras varvtal vad som avgör hur torr din tvätt blir.

Frontmatade tvättmaskiner har ett högre varvtal, i genomsnitt kring 1 500 RPM (revolutions per minute). En stor skillnad från toppmatade maskiner som vanligtvis ger dig 600 RPM. 

Varför är detta viktigt? Ju högre varvtal, desto mer vatten tas bort från dina kläder. Tvätt från en frontmatad tvättmaskin kommer alltså att vara mindre fuktig, vilket minskar torktiden och sparar energi om du använder en torktumlare.

7. Ljud och vibrationer – när du vill ha ett tyst alternativ

Tvättmaskinens ljud kan göra en stor skillnad hemma, framför allt om ditt hushåll kräver att du kör många tvättar. Så hur skiljer sig ljudet mellan en frontmatad och en toppmatad tvättmaskin? 

Frontmatade tvättmaskiner är tystare. De vibrerar mindre, vilket gör dem till ett bättre alternativ i lägenheter, hem med öppna planlösningar eller om tvättstugan ligger nära ett sovrum.

Toppmatade alternativ tenderar att ge ifrån sig mer ljud och kan vibrera mera. 

8. Oönskade odörer och mögel i tvättmaskinen

En annan sak att överväga när du utforskar olika alternativ är potentiella odörer och mögel i din tvättmaskin. 

Frontmatade tvättmaskiner, som har gummitätningar, kan kräva mer underhåll. Regelbunden rengöring begränsar bakterietillväxten runt luckan och bidrar till en renare och hälsosammare hemmiljö. 

Toppmatade tvättmaskiner saknar dessa tätningar, vilket gör att du slipper problem med eventuellt mögel. Denna designskillnad kan påverka hur ofta du behöver underhålla en frontmatad jämfört med en toppmatad tvättmaskin.

Båda modellerna är utformade för att göra din tvättrutin mer effektiv. Fundera på vad som passar ditt hushåll bäst när du jämför frontmatade och toppmatade tvättmaskiner.

9. Underhåll och reparationer för en längre livslängd

Valet mellan ett frontmatat och ett toppmatat alternativ kan påverka hur ofta du behöver underhålla och reparera din tvättmaskin.

Service och reparationer säkerställer optimal prestanda och gör att din maskin håller längre – ett hållbarare alternativ än att ersätta en av dina hushållsprodukter.

10. Jämför användarvänlighet och bekvämlighet

I toppmatade tvättmaskiner kan du lägga till och ta bort plagg även när ett program körs. Maskinen är även bra för dig som har problem med rygg eller knän då du slipper böja dig ner.

De mer avancerade, frontmatade tvättmaskinerna erbjuder inställningar som fördröjd start så att du kan köra igång en tvättmaskin när än det passar dig, även om du inte är hemma. Till exempel om du vill köra en tvätt under natten då elpriserna vanligtvis är som lägst.

11. Pris och att göra en smart investering för framtiden

När du ska välja tvättmaskin måste du hitta en balans mellan startkostnad och långsiktiga besparingar.

Hur mycket kostar en tvättmaskin? Frontmatade tvättmaskiner är dyrare men utformade för att hjälpa dig spara el och vatten, vilket gör att de blir mer kostnadseffektiva och kan ses som en investering för framtiden.

Det är dock viktigt att du överväger din budget. Det stora utbudet av frontmatade och toppmatade tvättmaskiner gör att du kan hitta en tvättmaskin som möter alla dina krav.

 

Relaterade artiklar

10 tips som ger dig hållbara kläder i garderoben

Tvättråd för känsliga plagg – så tvättar du siden och linne

Hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser

Liten tvättstuga - så planerar och inreder du

Upptäck mer från Electrolux

 • En man håller upp sin nytvättade skjorta och ser väldigt nöjd ut.
  Tvättmaskiner

  Välj bland frontmatade, kompakta eller toppmatade tvättmaskiner.

 • En tvättmaskin från Electrolux tvättar kläder. Ovanpå ligger snyggt hopvikta plagg.
  Köpguide: Så väljer du rätt tvättmaskin

  Svårt att välja rätt tvättmaskin? Ingen fara, vi hjälper dig!

 • En man och kvinna umgås nöjt och lagar mat i ett stilrent kök.
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.

Vanliga frågor om frontmatade och toppmatade tvättmaskiner

Varför ska jag köpa en frontmatad tvättmaskin?

En frontmatad tvättmaskin passar dig som vill minska din energiförbrukning och spara pengar på nästa elräkning. Frontmatade tvättmaskiner är utformade för att minimera vattenanvändning och torktider, vilket sparar dig både tid och pengar.

Vad är fördelarna med en frontmatad tvättmaskin?

Frontmatade tvättmaskiner ger dina kläder en grundlig tvätt. Plaggen roteras jämnare, vilket ger renare kläder utan skrynklor. Denna typ av tvättmaskin använder även mindre vatten, är tystare och har fler avancerade funktioner.

Vad är fördelarna med en toppmatad jämfört med en frontmatad tvättmaskin?

Toppmatade tvättmaskiner är vanligtvis billigare. De är enkla att använda och underhålla, plus att du kan lägga till plagg medan programmet körs. Ett praktiskt val som uppfyller alla dina vardagsbehov.

Vilken typ av tvättmaskin är bäst för känsliga plagg?

Frontmatade tvättmaskiner anses vara det bästa alternativet för känsliga plagg. Den mjuka rotationen är skonsammare mot materialen än de rörelser som används i toppmatade tvättmaskiner. En frontmatad tvättmaskin är alltså det bästa valet för att tvätta finare material som kräver lite extra omtanke.

Vad bör jag tänka på när det kommer till utrymme och installation av en tvättmaskin?

Frontmatade tvättmaskiner kan ställas ovanpå en torktumlare, vilket gör dem till ett bra alternativ för mindre utrymmen. Toppmatade maskiner måste stå sida vid sida och ha utrymme vertikalt, vilket är något att ta med i beräkningarna om du har en liten tvättstuga.