Tvättråd för känsliga plagg – så tvättar du siden och linne

Om du vill att kläder i siden, linne eller andra känsliga plagg ska hålla längre är det viktigt att förstå hur du bäst tvättar dem. Här får du våra bästa tips på hur du tvättar siden, linne och andra material som till exempel ylle och ger dina plagg den kärlek de förtjänar, oavsett om det handlar om en somrig sidenblus eller stickad kofta.

Två blå sidenskjortor hänger i en garderob.

Fintvätt för känsliga plagg

Fintvätt-programmet för känsliga plagg i våra tvättmaskiner är din bästa vän i dagens klädvård. Det ger perfekt resultat för de mest ömtåliga materialen i din garderob. Läs vidare för att se varför fintvätt är det smartaste valet för både dina kläder och miljön:

 • Fintvätt-programmet för känsliga plagg är framtaget för att ta hand om de allra ömtåligaste materialen, såsom siden, linne och ylle.
 • Programmet använder kallare vatten, mjukare rörelser och gör rent dina kläder utan onödigt slitage.
 • Det korta, effektiva programmet är utformat för att undvika extra slitage, vilket gör att kläderna håller längre.
 • Fintvätt är det självklara valet för känsliga plagg, men även för energismarta hushåll då du också får klädvård och lägre temperaturer vilket gör att elförbrukningen minskar.

Fördelar med fintvätt i din tvättmaskin

Det ska vara lätt att ta hand om sina kläder. Tvättprogrammet för känsliga plagg är utformat för att göra tvätten enklare samtidigt som plaggen får bästa möjliga klädvård. Läs vidare för att se hur fintvätt kan vara det smartaste alternativet för just dig.

 • Skonsamt mot dina kläder: Fintvätt-programmet i våra tvättmaskiner är framtaget för att vara skonsamt mot dina kläder. Plaggen rengörs samtidigt som du bevarar materialets form, färg och textur. På så vis kan din somriga sidenblus eller spetsklänning fortsätta se lika levande ut som dagen du köpte den.
 • Sparar tid: Vår vardag är körigare än någonsin. Att handtvätta känsliga plagg kan ta mycket tid. Varför lägga flera timmar på att blötlägga, skölja och torka när en fintvätt ger lika bra resultat? Tvättmaskinens program för känsliga plagg sparar dig tid i en hektisk vardag.
 • Energisnålt: En fintvätt är utformad för att vara energisnål och använder mindre vatten och el än vanliga program.

Ta hand om dina känsliga plagg – börja med att läsa skötselråden

För att förstå hur du ska ta hand om dina kläder måste du börja med att läsa skötselråden. Dessa etiketter fungerar som en guide till att bevara dina plagg på längre sikt. De förklarar hur du bäst tvättar, torkar och stryker kläderna. 

På känsliga plagg säger etiketten ibland att de antingen behöver handtvättas eller kemtvättas. Dessa råd är värda att ha i åtanke, men betyder inte nödvändigtvis att du inte kan använda din tvättmaskin. 

De signalerar dock att plaggen kräver lite extra omtanke. Tack vare framsteg inom tvättmaskiner och tvättmedel har du nu möjligheten att ta hand om känsliga plagg såsom ylle och siden utan att handtvätta dem. 

Våra tvättmaskiner har specifika inställningar för olika slags material. Ylle bör alltid köras i motsvarande program medan siden bör rengöras i ett tvättprogram för känsliga plagg. 

Dessa inställningar sänker temperaturen och justerar torkningen så att du även kan köra dina känsligaste plagg i tvättmaskinen utan några som helst bekymmer. Genom att läsa skötselråden säkerställer du att alla plagg får rätt klädvård och behåller sin form, färg och textur. 

Med en tvättmaskin med ångfunktion kan du använda ånga för kläder med känsligt material, istället för att tvätta. Med ånga kan du fräscha upp känsliga plagg utan att slita på kläderna, samtidigt som du behåller färg, passform och tar bort odör och lukt. Ångprogrammet är perfekt för känsliga material som ylle- och kashmirplagg, men fungerar även på alla sorters material. 

Behöver du endast fräscha upp och släta ut dina plagg kan du använda en steamer för kläder. Ångan slätar kläder som linne, siden och andra känsliga material snabbt och skonsamt.

En person knäpper en vit skjorta sidenskjorta.

Hur du bevarar mjukhet och glans när du tvättar siden

Hur tvättar man siden? Det är enklare än många tror, speciellt om du har en modern tvättmaskin. Följ dessa enkla steg:

 • Kontrollera tvättråden: Innan du börjar, läs skötselråden på dina kläder. Om ett plagg innehåller siden är det viktigt att du använder motsvarande program eller en fintvätt på din tvättmaskin.
 • Sortera din tvätt: Sortera tvätten i en hög med mörkare färger och en hög med vita och andra ljusa färger. Om du har mönstrade kläder i flera färger, försök avgöra om plagget är övervägande mörkt eller ljust.
 • Förbehandla svåra fläckar: Överväg att förbehandla svårare fläckar som till exempel bläck, olja eller tomatsås. Du kan oftast ta bort fläckar med naturliga ingredienser som du redan har hemma.
 • Välj rätt tvättprogram: Välj programmet för siden eller fintvätt på din tvättmaskin för en kallare temperatur och mjukare rörelser som påminner om en handtvätt. Med våra tvättmaskiner med ångfunktion kan du välja att fräscha upp sidenplagget med ånga. Den varma ångan öppnar upp fibrerna, tar bort lukt och återställer skonsamt sidenplagget. 
 • Använd ett milt tvättmedel: Använd ett milt tvättmedel för siden för att skydda materialets naturliga fibrer.
 • Använd tvättpåsar: Placera sidenplaggen i en tvättpåse som skyddar dem mot att fastna eller trassla ihop sig.
 • Välj en låg centrifugering: Välj alltid ett program med låg centrifugering för mjukare rörelser.
 • Torka på rätt sätt: Du kan välja att lufttorka dina sidenplagg, men undvik direkt solljus för att bevara klädernas färg och materialets styrka. Siden är väldigt lätt, så använd en klädhängare för att räta ut eventuella skrynklor medan plagget torkar. Våra utvalda torktumlare är utrustade med sidenprogram som bevarar formen på silkesplagget och minimerar skrynklor genom att använda skonsam varmluft och mjuka rörelser.

Hur du tvättar linne och får det att se ut som nytt

Linne är ett material känt för sin elegans och hållbarhet, men många ställer sig frågan: krymper linne? Svaret beror på hur du vårdar det. Med rätt teknik kan du enkelt behålla dess fina skick. Om du har koll på skötselråden kan du få linne att hålla längre, oavsett om det handlar om känsliga plagg eller kraftigare textilier, såsom dukar eller gardiner. 

 • Avgöra tvättmetod: Extra känsliga plagg, såsom en tunn blus med spetsdetaljer och knappar, kan behöva handtvättas, men kraftigare textilier som till exempel en bordsduk kan utan problem köras i maskin.
 • Tvätta linne för hand: Fyll en diskho eller ett handfat med ljummet vatten och tillsätt ett milt tvättmedel avsett för handtvätt. Sänk ner linneföremålet i vattnet och låt det ligga i upp till en halvtimme. Skölj noggrant men varsamt. Undvik att vrida ur och pressa istället linnet mot handfatets sidor för att få bort överflödigt vatten.
 • Tvätta linne i maskin: Välj ett lämpligt tvättmedel. Håll dig alltid till rekommenderad mängd. Välj ett skonsamt tvättprogram som lämpar sig för linne. Du kan också välja ångprogrammet i en tvättmaskin med ångfunktion. Den varma ångan fräschar upp linneplagget på ett skonsamt sätt samtidigt som den tar bort skrynkor och lukter som svett. När programmet är klart, töm snabbt maskinen för att minimera antalet skrynklor.
 • Torka linne: De flesta linneplagg klarar av låg värme i en modern torktumlare. Med våra torktumlare kan du välja torkning för känsliga plagg utan att plagget krymper och tappar passform.
 • Stryk medan plagget fortfarande är fuktigt: Ta ut linneplagget från torktumlaren när det fortfarande är lite fuktigt för att göra strykningen enklare.

Linne blir mjukare över tid och efter varje tvätt. Du behöver alltså inte oroa dig om ett linneföremål känns lite stelt efter att du har tvättat och lufttorkat det. En snabb vända med klädångaren eller en kort stund i torktumlaren kan ge linnet en mjukare känsla.

En person fyller tvättmaskinen med kläder i känsligt material.

Tips för att tvätta ylleplagg i tvättmaskin

Hur tvättar man ull? Om du vill bevara ett ylleplaggs mjuka känsla och form måste du använda ett skonsamt program på din tvättmaskin. Såhär gör du:

 • Välj ett lämpligt tvättmedel: Välj ett milt tvättmedel anpassat för ylle som skyddar känsliga fibrer.
 • Vänd plaggen ut och in: Detta minskar eventuella noppor och bevarar klädernas kvalitet.
 • Använd en tvättpåse: Placera dina plagg i en tvättpåse för extra skydd.
 • Välj ylleprogrammet: Våra utvalda tvättmaskiner är utrustade med ett tvättprogram för just ylle. Denna inställning efterliknar handtvätt med en låg temperatur och mindre rörelser. I en tvättmaskin med ångfunktion kan kan du enkelt fräscha upp ylleplagget utan att tvätta plagget. Du behåller färg, form och förlänger livslängden på ylleplagget.
 • Vattentemperaturen är viktig: Använd kallare vatten för att undvika att plaggen krymper.
 • Låg centrifugering: Välj den lägsta centrifugeringen för mindre belastning på materialet.
 • Torka: Du kan välja att plantorka dina ylleplagg och forma dem vid behov. Undvik att hänga upp plaggen då detta kan sträcka ut materialet. Med ylle-programmet i våra utvalda torktumlare kan du skonsamt torka dina ylleplagg.

Oftast rekommenderas handtvätt för känsliga plagg, men den avancerade tekniken i dagens tvättmaskiner gör att du kan tvätta de flesta plaggen i siden, linne och ull i din tvättmaskin utan några som helst problem. Dina kläder och deras material kommer att hålla längre och se lika bra ut som dagen du köpte dem.

Tvättpåsar – extra skydd för känsliga plagg

Tvättpåsar ger ett extra skydd när du tvättar siden, linne eller ull i tvättmaskinen.

Påsarna skyddar de känsliga plaggen mot onödig belastning och gör att de inte fastnar eller trasslar ihop sig under tvättprogrammet. Placera dina plagg i påsarna innan du lägger in dem i tvättmaskinen. Detta enkla steg gör att kläderna håller och ser bättre ut längre och är därmed en viktig del i hur du tvättar siden och linne på bästa sätt.

 

Relaterade artiklar

10 tips som ger dig hållbara kläder i garderoben

Hur du får bort fläckar på kläder med naturliga ingredienser

Liten tvättstuga - så planerar och inreder du

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin – 11 skillnader

Vanliga frågor – svar på 10 vanliga frågor om tvättvård för känsliga plagg

Hur torkar jag linnekläder efter en tvätt?

När du har lärt dig hur linnekläder ska tvättas är det viktigt att förstå hur de ska torkas. Du kan välja att torka linnekläder genom att låta dem luft-/plantorka eller hänga dem på en torkställning. Denna metod gör att materialet inte sträcker ut sig och att plaggets naturliga form bevaras. Undvik att vrida ur linne för att slippa skrynklor och fiberskador. I våra utvalda torktumlare kan du torka känsliga material utan att plagget tappar form eller att fibrerna bryts ner.

Kan jag använda sköljmedel när jag tvättar linne?

Generellt sett avråder vi att använda sköljmedel vid tvätt av linneplagg. Linneplagg blir mjukare med varje tvätt och sköljmedel kan lägga sig över fibrerna och på så vis minska materialets uppsugnings- och andningsförmåga.

Kan jag tvätta linne utan att det krymper?

Tvätta alltid linne i kallt vatten och med fintvätt för att undvika att dina linneplagg krymper. Linne är en naturlig fiber och kan krympa i höga temperaturer. Förtvättat linne är mindre benäget att krympa, så det är viktigt att följa eventuella skötselråd. Se till att undvika hög värme vid tvätt och torkning så att dina linnekläder behåller sin form och storlek. Med en tvättmaskin med ångfunktion kan du fräscha upp linneplagget utan att du behöver oroa dig att plagget krymper eller tappar form.

Hur tvättar jag ett örngott i siden?

Örngott i siden bör handtvättas eller köras i ett skonsamt tvättprogram. Använd kallt vatten och ett milt tvättmedel anpassat för siden. Tvätta örngotten separat så att de inte fastnar i andra plagg. När örngotten är tvättade ska de plantorkas. Du kan även fräscha upp sidenörngotten i en tvättmaskin med ångfunktion. Den varma ångan tar bort lukter, bakterier och odörer utan att slita på materialet.

Kan jag torka känsliga plagg i torktumlaren?

Läs alltid tvättrådet för just ditt plagg. Undvik att torka känsliga plagg i torktumlaren då den höga värmen och rörelserna kan skada kläderna. Du kan plantorka dina känsliga plagg på en ren, torr handduk eller hänga upp dem. Torktumlare kan användas om plaggets skötselråd tillåter detta, se till att välja rätt torkprogram.

Vilket är det bästa sättet att tvätta linne om jag vill behålla dess kvalitet och textur?

Du kan välja att köra linnematerialet i ångprogram eller ett skonsamt tvättprogram med kallt eller ljummet vatten för att behålla materialets kvalitet och textur. Undvik blekningsmedel och starka tvättmedel. Tvätta linneplaggen separat så att de inte fastnar i något och undvik att överbelasta din tvättmaskin.

Finns det speciellt framtagna tvättmedel för linne?

Använd ett milt tvättmedel utan blekningsmedel när du tvättar linne. Alla skonsamma tvättmedel går bra, men det kan även finnas varianter som är speciellt framtagna för linne. Undvik sköljmedel då detta kan minska linnets uppsugningsförmåga och naturliga mjukhet över tid.

Kan jag tvätta linnelakan i min tvättmaskin?

Ja, du kan tvätta linnelakan i tvättmaskinen. Välj ångprogrammet eller fintvätt med kallt eller ljummet vatten och ett milt tvättmedel. Tvätta lakanen separat och undvik höga temperaturer i både tvätt och torkning för bästa resultat.

Är det bäst att tvätta en linneskjorta för hand eller i tvättmaskin?

En linneskjorta kan köras i ett ångprogram avsett för linne eller ett tvättprogram för fintvätt med kallare vatten, alternativt handtvättas. Om din linneskjorta har utsmyckningar rekommenderas handtvätt eller att tvätta med ånga. Använd vår köpguide för att hitta en tvättmaskin som passar ditt hem och det bästa alternativet för siden, linne och andra känsliga material.

Kan jag tvätta sidenplagg i tvättmaskin eller måste de handtvättas?

Sidenplagg kan tvättas i tvättmaskin med fintvätt, ångprogram eller ett program anpassat för siden, kallt vatten och ett milt tvättmedel. Placera sidenplaggen i en tvättpåse för extra skydd. Om ett plagg har utsmyckningar är det dock oftast säkrare att tvätta det för hand.

Upptäck mer från Electrolux