Ånga, senaste trenden i svenskarnas kök

Ångan har på allvar hittat in i svenskarnas kök och är en allt vanligare metod för både tillagning och uppvärmning av mat. För den som känner till ångans egenskaper kommer det nog inte som en överraskning – eftersom de faktiskt höjer vardagsrätterna till nya nivåer när det gäller såväl smaker som bevarande av färger och näringsämnen. På den stilrena ytan kan det kanske se ut som att allt är som vanligt, men när du testar en ångugn för första gången kommer du märka att ingenting är sig likt!

Mat tillagas i en ångugn från Electrolux.

Ånga lyfter både vardags- och festmiddagarna

Alla ugnar med ånga har samma grundutbud av funktioner som vanliga ugnar och du kan precis som vanligt använda exempelvis varmluft, över- eller undervärme, grill och pizza/paj-läge till dina favoriträtter.

Men utöver dessa funktioner finns nu ytterligare en som adderar en mängd nya möjligheter för dig att både utvecklas, spara tid och göra nyttigare och godare mat i köket, ånga.

Enkla knepet som får gårdagens rester att smaka fantastiskt

Trots att middagen blev en succé kan resterna dagen efter kännas både oaptitliga och torra. Inte längre, inte med ånga. Nu blir de minst lika goda och saftiga som när de först tillagades, ibland till och med bättre.

Kämpar du också med att få i barnen grönsaker?

Genom att ånga grönsakerna i stället för att koka dem, bevarar du upp till 90% av vitaminerna*, dessutom gör ångan broccolin så krispig att till och med de kinkigaste barnen får svårt att säga nej!

En flicka och en hund tittar längtande genom glaset på en ångugn där maten tillagas.

Ånga skapar nya möjligheter i vardagen

Ånga hjälper till att förbättra, men också förenkla dina vardagsrätter. Visste du till exempel att du även kan koka ris, potatis och gröt, direkt i en ugn med full ångfunktion? Det som länge varit ett hemligt knep i topprestaurangernas kök är nu en nyckel som öppnar dörren till en enklare vardag!


Bevarar färg, smak och näringsämnen

Att laga mat med ånga ger synliga och på alla sätt kännbara resultat. Dina råvaror behåller både mer färg och textur vid tillagning med ånga. Dessutom behåller de näringsämnen och vitaminer betydligt bättre jämfört med många andra matlagningsmetoder.


Olika ångnivåer för olika maträtter

 • Låg ånga kombinerar varmluft med ånga och skapar rätter som är saftiga på insidan och knapriga på utsidan. Perfekt för kött, fågel, grönsaker gratinerade rätter, grytor, men även för att baka pajer, muffins eller kakor.
 • Medel ånga kombinerar varmluft med ånga när maten ska småkoka långsamt. Den passar bäst för bräserat kött eller ugnsstekt fisk, men också för att baka bröd och bullar.
 • Hög ånga kombinerar varmluft med ånga för att skapa utsökta rätter. Är optimalt för delikata rätter som pajer, grytor och fisk.
 • Full ånga använder konstant ånga för nyttig och smakrik mat. Den är perfekt för varsam tillagning av exempelvis grönsaker, ris, couscous, fisk och skaldjur.

 

En familj med hund äter mat vid middagsbordet i ett modernt hem.

Från de enklaste till de mest avancerade ångugnarna

Hos Electrolux hittar du ett brett utbud av ugnar med ångfunktion, från de enklaste, där du bara häller lite vatten på ett element i botten av ugnen, till de mest avancerade. De har komplett sous vide-funktion som ger perfekt resultat på kött och fisk. Varje gång. Så ja, på utsidan ser den ut som vilken ugn som helst, men med ångfunktionen på insidan öppnar sig helt nya möjligheter i ditt kök.

 

Relaterade artiklar

Ångugn – din guide till hälsosamma och utsökta måltider

Hur fungerar en ångugn?

Upptäck mer från Electrolux

 • Förberedelse av mat i ångugn
  Ångugnar

  Ta din matlagning till nästa nivå. Upptäck våra ångugnar.

 • Tillagning av mat i ångugn
  Köpguide: Så väljer du rätt ugn

  Svårt att välja? Ingen fara! Vi hjälper dig.

 • Matlagning i köket
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.

*Baserat på externa tester har C-vitamin i rå broccoli jämförts med ångad broccoli. Testet är utfört baserat på askorbinsyra (C-vitamin) i livsmedel med HPLC/UV-synlig metod.