Ångugn – din guide till hälsosamma och utsökta måltider

Att laga mat med en ugn med ånga är en genväg till utsökta och näringsrika måltider. Denna mångsidiga metod ger dig enkelt allt från krispiga grönsaker, perfekt tillagad fisk och saftigt kött till perfekta dumplings. Trots detta har många inte upptäckt fördelarna med ånga ännu.

Att laga mat i ångugn är ett naturligt och hälsosamt sätt att tillaga råvaror, samtidigt som de olika ingredienserna lyfts fram i dina maträtter. Vi visar dig hur ångtillagning kan fungera som en hörnsten i vardagen och ge smakrika, mättande måltider till hela familjen.

Ångtillagade blomkål på en plåt, tas ut från en ångugn från Electrolux.

Vad innebär det att laga mat med ånga? 

Ångugnar är ett enkelt och hälsosamt alternativ till traditionella ugnar. Ugnarnas ånga ger en jämn tillagning som bevarar smaker och näringsämnen bättre än många andra tillagningsmetoder. 

Att laga mat i en ångugn är som en spabehandling för grönsaker, fisk, kött och kyckling: råvaran hanteras på bästa möjliga vis. Till skillnad från när du kokar något och näringsämnen kan försvinna i vattnet, eller när du steker mat som ger extra fett, hålls maten fräsch och nyttig med ångtillagning.

Ett enkelt sätt att förbereda utsökta och hälsosammare måltider för hela familjen, helt enkelt.

Laga mat i en ångugn – hur fungerar det?  

En ångugn fungerar som en vanlig ugn och har samma utbud av funktioner. Ångfunktionen är bara en ytterligare möjlighet att skapa ännu fler goda rätter med perfekt resultat i restaurangklass. Det ångugnen gör är att den kombinerar både värme och ånga vid tillgagningen. Maten får en jämn tillagning som bevarar smakerna i ingredienserna.

Ångugnen hjälper dig att laga allt från en saftig kyckling till ett perfekt gräddat bröd. När du använder ånga bevaras råvarornas näringsämnen och saftighet, vilket innebär att du inte behöver tillsätta fett för att maximera smakerna.

Fördelarna med att laga mat med ånga

Upptäck ett helt nytt sätt att tillaga dina måltider. Att laga mat med ångugn ger dig måltider som är både hälsosamma och utsökta. Här förklarar vi varför detta är ett riktigt smart val i köket.

Förbättrad smak och textur med ångtillagning

Du behöver inte kompromissa med smak eller textur för att skapa hälsosammare matvanor.

En ugn med ånga lyfter fram råvarornas naturliga kvaliteter genom en jämn tillagning. Nu kan du njuta av autentiska smaker och texturer, i många fall utan någon extra smaksättning.

Dessutom får du tillgång till avancerad teknik som kombinerar uppvärmning och ånga som ger dig ett resultat med en krispig utsida och en saftig insida. 

Jämn tillagning för näringsrika måltider

Ånga är den hemliga nyckeln till att få perfekt tillagade rätter. Den jämna värmespridningen gör maträtterna magiskt goda samtidigt som råvarornas näringsämnen hålls kvar.

När du tillagar grönsaker i en ugn med ånga bevaras vitaminer som skulle gå förlorade med andra tillagningsmetoder. Det innebär att du får mer hälsosamma C- och B-vitaminer liksom folater i din mat. Den senaste generations smarta ångugnar ger dig full kontroll över din matlagning och ger näringsrika resultat, varje gång. 

Nya möjligheter – råvaror du kan tillaga i din ångugn

Det bästa med en ångugn är att den hjälper dig att förbereda alla slags maträtter, från vardagsmat till festmåltider. Njut av välsmakande grillade grönsaker eller en fläskfilé som är så mör att den smälter i munnen. Eller få fisk och skaldjur att kännas lika färska som dagen de fångades. 

En ångugn kan ge dig allt från perfekt tillagat, fluffigt ris till bröd med en krispig skorpa och en riktigt mjuk insida. Pastarätterna du älskar blir härligt al dente.

Ångugnar använder unikt utformade plåtar som gör att alla recept, från för- till efterrätter, får en jämn tillagning och mer smak än de annars skulle fått.

Här är några av våra favoriter att tillaga i ångugn:

Fisk och skaldjur – smakrika resultat varje gång
Rött kött – perfekta, supersaftiga köttbitar
Fågel och vitt kött – exakt som du önskar
Grönsaker – näringsrikare än någonsin
Bröd och kakor – jämn jäsning och en gyllene skorpa
Pasta och gryn – imponerande konsistens
Ägg – precis som du vill ha dem

Ångtillagade grönsaker, kött och fisk tillsammans med bröd står framdukat på en köksbänk.

Tips för en lyckad ångtillagning

Här följer några tips för dig som använder en ångugn för första gången. 

 • Börja med någonting enkelt som till exempel grönsaker eller fisk. Du kommer snabbt att märka vilken skillnad ångan gör. 
 • Sedan kan du testa att laga dina tidigare recept med ånga. Upptäck snabbt hur nya smaker och texturer lyfts fram.
 • Kom ihåg att ångtillagning kan gå snabbare än traditionella metoder. Håll ett öga på maten så att den inte blir överkokt.


När du väl har börjat använda din ångugn kommer du märka hur enkelt det är att laga hälsosammare, smakrikare måltider. 

Förstå ångfunktionerna på din ugn

Läs igenom instruktionerna innan du använder din ångugn. De flesta ångugnar erbjuder följande funktioner:

Full ånga
Denna inställning ger dig ångans fulla kraft. Njut av smak- och näringsrika måltider, tillagade med 100% ånga. Ångan bevarar mer vitaminer och mineraler än traditionella tillagningsmetoder och ger mat som är full av färger och smaker. Den är idealisk för varsam tillagning av exempelvis grönsaker, ris, couscous, fisk och skaldjur (musslor och räkor).

Ånga Hög
Ånga Hög kombinerar varmluft med ånga, vilket lyfter fram matens textur och bevarar råvarornas saftighet. Det självklara valet för suffléer och andra ugnsrätter eller om du vill värma upp mat på nytt utan att den blir torr. Den är idealisk för delikata rätter som vaniljsås, pajer, grytor och fisk.

Ånga Medel
Ånga Medel kombinerar varmluft med ånga när maten ska småkoka långsamt. Den är idealisk för bräserat kött eller ugnsstekt fisk, men också för att baka bröd och bullar.

Ånga Låg
Ånga Låg kombinerar varmluft med ånga. Denna inställning är vägen till en gyllene utsida och en saftig, mör insida. Idealiskt för kött, fågel, gratinerade rätter, grytor, ugnsrostade grönsaker, men även för att baka pajer, muffins och kakor.

 

Relaterade artiklar

Hur fungerar en ångugn?

Ånga - den senaste trenden

Vanliga frågor om ångtillagning

Kan jag få en krispig yta med en ångugn?

Ja, en ångugn ger en ordentlig skorpa på det du bakar. Den lämpar sig för alla slags bröd och ger en krispig skorpa samtidigt som insidan förblir fluffig och mjuk.

Är det svårt att rengöra en ångugn?

Det är relativt enkelt att rengöra en ångugn - vanligtvis behöver du bara torka bort överflödig fukt. Vid behov kan du även använda dess program för ugnsrengöring för en snabb och enkel rengöring. 

Är mikrovågsugnar effektivare än en ångugn?

Mikrovågsugnar är snabbare, men kan göra att maten känns torr och blek. Ångugnar tar något längre tid än en mikrovågsugn, men ger en jämn värmespridning och kontinuerlig fukt, vilket resulterar i bättre smak och textur. Dessutom kan de värma upp mat effektivare och göra att maten känns näst intill nylagad. 

Kan jag bara ånga vissa typer av mat i en ångugn?

Ångugnar passar till mer än bara fisk, dumplings, ris och grönsaker. Du kan även ånga kött som sidfläsk eller baka bröd, pizza och kakor för att få en perfekt jäsning, en krispigare skorpa och en fluffigare insida. Att använda ånga går generellt snabbare än traditionella tillagningsmetoder och kan hjälpa dig att spara tid i vardagen. 

Blir maten sörjig om jag använder en ångugn?

Nej, ångtillagningen lyfter fram råvarornas textur och saftighet på bästa vis. Färgerna blir levande och texturen alltid mör. Kombinationen ånga och varmluft förseglar vätskan så att insidan blir saftig, men inte sörjig. 

Hur länge ska jag ångkoka broccoli och haricots verts?

Att ångkoka en bra broccoli tar omkring 3–5 minuter. Sikta på 5–7 minuter för haricots verts om du vill ha en mör men krispig textur. Tiderna kan variera beroende på grönsakernas storlek och vilken typ av textur du vill ha. Kontrollera någon minut innan sluttiden för att säkerställa att du får det resultat du vill ha.

Hur lång tid tar det att tillaga lax i en ångugn?

Att laga en normalstor laxfilé tar vanligtvis 8–10 minuter i en ångugn. Om du tillagar en hel fisk eller större portioner kan det ta längre tid. Kontrollera så att laxen har fått rätt färg och lätt flagnar med en gaffel. Kom ihåg: laxens tjocklek påverkar hur lång tid den tar att tillaga, så justera din tillagningstid därefter.

Upptäck mer från Electrolux

 • Förberedelse av mat i ångugn
  Ångugnar

  Ta din matlagning till nästa nivå. Upptäck våra ångugnar.

 • Tillagning av mat i ångugn
  Köpguide: Så väljer du rätt ugn

  Svårt att välja? Ingen fara! Vi hjälper dig.

 • Matlagning i köket
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.