Vad är sous vide? Vi hjälper dig!

Sous vide-matlagning innebär att du vakuumförpackar råvarorna och tillagar dem i låg temperatur i vattenbad för bästa resultat. 

Drömmer du om att laga mat som proffsen gör på restaurangen, men utan att lämna ditt eget kök? Då är sous vide-tekniken något för dig! Med denna metod kan även den mest kräsne kocken skapa rätter som når smakfulla höjder. Men hur fungerar egentligen sous vide? Här är svaren för att komma igång!

Nylagat saftigt kött skärs i bitar på en skärbräda.

Utforska sous vide: hemligheten bakom perfekt matlagning

Sous vide betyder bokstavligen "under vakuum" på franska – det är en matlagningsprocess där ingredienser placeras i en vakuumtät påse och tillagas sedan med hjälp av ånga eller vattenbad. Toppkockar har använt denna teknik i årtionden. Det är hemligheten bakom restaurangens kvalitetsmat som du nu kan åstadkomma hemma.

Sous vide förknippas ofta med kött men du kan också tillaga skaldjur, fågel, grönsaker och potatis. Du kan till och med laga perfekt tillagade ägg med utsökt stelnad vita och rinnande gula. Genom att noggrant justera temperatur och tillagningstid kan du skapa perfekt tillagade rätter varje gång.

Varför använda sous vide?

Den största fördelen med att använda sous vide är att du praktiskt taget eliminerar risken för överkokning av råvaran. Du får helt enkelt saftig och mör insida på din fisk- eller köttbit. När du använder sous vide-tekniken för matlagning innebär det att du först vakuumförseglar dina råvaror och sedan tillagar dem i ett vattenbad med en konstant låg temperatur. 

Råvaror placeras en vakuumtäta påsar i väntan på att tillagas.

Matlagning i en påse

Nyckeln till sous side-matlagning är en bra vakuumtätning på dina påsar. Ingredienser fylls med smak genom att kokas i en fuktig, självbräserande miljö. Genom att vakuumförpacka råvarorna förseglar fukt, aromer, näringsämnen och smaker. Det resulterar i ett professionellt resultat hemma.

Kom igång med sous vide - så här gör du:

 1. Utrustning
  För att laga mat med sous vide behöver du:

  • Den klassiska utrusningen är en  sous vide-stav (cirkulator)
  • Eller en ångugn utrustad med sous vide-program eller induktionshäll med trådlös matlagningstermometer
  Vakuumförpackare, vakuumpåse eller zip-påse som är säker för matlagning
  • Stor kastrull (gäller om du lagar med sous vide-stav eller induktionshäll)
  • Stekpanna för att få den perfekta stekytan

 2. Förslut råvaran med vakuumförpackare
  Lägg ner råvaran tillsammans med olja, kryddor och örter eller önskad smaksättning i en vakuumpåse eller zip-påse som är säker för att användas i vattenbad eller annan matlagning. Se till att du väljer en storlek på påsen som rymmer de ingredienser du vill tillaga. Se även till att förslutningen är tät.

 3. Placera påsen i vattenbadet eller ångugnen
  Ange önskad temperatur på din sous vide-stav eller ångugn. Sänk sedan ned den förslutna vakuumpåsen  i vattnet eller placera i ånugnen. Hur länge det tar beror på vilken typ av råvara det är, hur mycket mat det är och vilken tillagningstemperatur du önskar.

 4. Snabb stekning för stekyta
  Efter tillagningen tar du helt enkelt ut köttet eller fisken ur vakuumpåsen och ger den en snabb stekning på grillen eller i stekpannan för att skapa den perfekta stekytan samtidigt som du har mör och saftig insida.

Vakuumförpackad mat läggs in i en ångugn från Electrolux.

Laga mat med sous vide i en ångugn

Upptäck magin med en ångugn och sous vide – det enkla sättet att skapa rätter av restaurangkvalitet i ditt hem. 

Använd Sous vide-programmet

Med våra utvalda ångugnar med sous vide-program kan du laga mat direkt i din ugn. Vattenlådan måste fyllas med vatten – precis som när du lagar med ånga. Med Sous vide-programmet kan du tillaga kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller frukt vid låg temperatur. När maten är tillagad behöver den vanligtvis avslutas med att brynas i en panna för att få till en god stekyta.

Perfekta resultat – varje gång

Med Sous vide-programmet är det nästan omöjligt att överkoka en ingrediens. Med vakuumförseglade påsar och ånga har du total kontroll över temperaturen på den tillagade maten, vilket betyder att det aldrig kommer att vara för torrt – även om du föredrar det genomstekt!

Laga mat med sous vide på en induktionshäll

Laga sous vide utan stav? Inga problem! Med våra induktionshällar med trådlös matlagningstermometer har du möjligheten att upprätthålla en specifik temperatur för att laga med sous vide. Istället för en sous vide-stav så kan du laga direkt i kastrullen på hällen och du slipper en extra köksapparat bland skåpen. 
 
Den trådlösa matlagningstermometern kontrollerar temperaturen och kommunicerar med induktionshällen så att du inte behöver oroa dig för överkokning. 

 

Relaterade artiklar

Ångugn – den kompletta guiden

Ånga, senaste trenden i svenskarnas kök

Vad är en ångugn?

Laga hälsosam och näringsrik mat med hjälp av ånga

Upptäck mer från Electrolux

 • Morötter vakuumförpackas med en vakuumförpackare innan tillagning.
  Vakuumförpackare

  Förhöj smakupplevelsen genom att marinera maten i en vakuumpåse och sous vide-tillaga.

 • En öppnad ångugn med nytillagad mat inuti.
  Ugn med ångfunktion

  Ta din matlagning till nästa nivå. Upptäck våra ångugnar.

 • En kvinna och en man umgås och lagar mat i ett stilrent kök.
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.