Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Så här bakar du ett saftigt bröd och knaprig skorpa med ånga. Bjud på ett hembakat bröd som gästerna inte glömmer i första taget. Genom att baka bröd i en ugn med ångfunktion får du en mjuk insida och en frasig yta. Att baka sitt eget bröd ger oftast ett nyttigare och godare resultat än köpebröd. Dessutom är det roligt att äta sådant som du skapat själv. Se receptet här.

Stina Patetsos bakar perfekt bröd med ånga

Stina Patetsos tipsar!

"Ofta rekommenderas det att du ska ta ut bröd vid 96 eller 98 grader. Men jag brukar ta ut mitt vid 94 grader och låta det vänta en timme, det gör det saftigare och godare."

Så här bakar du saftigare bröd med ånga

Ingredienser: 

1 pkt färsk jäst
1 dl riktigt god olivolja
3 ½ dl vatten
1 dl yoghurt naturell 3 %
10–12 dl vetemjöl special
2 ½ tsk salt
1 msk honung (rågad msk)


Gör så här

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm olja, vatten och honung till 37 grader (fingervarmt), och slå vätskan över jästen så att den löser upp sig.
  • Häll på yoghurt och salt och rör om.
  • Häll på mjöl i omgångar och arbeta degen väl. Desto längre du knådar degen, desto bättre blir brödets resultat. Se efter hur mycket mjöl du behöver, degen får inte bli för torr. Den ska vara mjuk och smidig, och precis släppa kanterna från bunken. Arbeta bort “rynkorna” i degen, du vill ha den slät. Det är ju lite jobbigt att köra för hand, men man grejar det utan problem. Knåda, knåda, knåda. Använder du en bakmaskin kan du låta den köra degen i minst 15 min.
  • När du är nöjd låter du degen jäsa under bakduk i minst 40 min, vill du snabba på jäsningen kan du använda jäsningsprogrammet som finns i några av våra ångugnar.
  • Ta upp degen och knåda den ännu en gång.
  • Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare minst 30 min under bakduk.
  • Ta en mycket vass kniv och skär diagonala streck i brödet. Det ger ett snyggare bröd. Vill du göra det ännu mer presentabelt siktar du lite mjöl över brödet.
  • Ställ in brödet på den nedre delen av ångugnen. Stick in ugnstermometern i brödet och ställ in på 94 grader. Ställ in ångugnen på Ånga Låg på 210 grader. Ångugnen avger en signal när brödet är uppe i rätt temperatur, det tar ca 30–40 min.
  • Vänta minst 1 timme innan du skär upp brödet.

 

Relaterade artiklar

Ångugn – din guide till hälsosamma och utsökta måltider
Hur fungerar en ångugn?
Ånga, senaste trenden i svenskarnas kök

Upptäck mer från Electrolux