Hur fungerar en ångugn?

En ugn med ångfunktion, även kallad ångugn, har blivit alltmer populära på senare tid. Ångan i ugnen gör att maten höjs till nya nivåer när det kommer till såväl smaker som bevarande av färger, näringsämnen och konsistens. Upptäck fördelarna med en ångugn.

Laga mat med ånga

När du lagar mat med vattenånga använder din ugn energi i form av fukt, för effektivare värmeöverföring. Eftersom ånga cirkulerar i ugnen är det mindre risk att vätskan i maten kondenseras. Den skonsamma, jämna uppvärmningen bevarar smakämnen, samt råvarornas konsistens och näringsämnen. Resultatet är att allt från fisk till julskinka får en gyllenbrun, spröd yta som varken är över- eller understekt. Samtidigt håller sig maten saftig på insidan.

Fördelarna med en ångugn

 • Grön paprika med fyllning i ångugn
  Smak- och näringsämnen bevaras

  Testa att laga mat med ånga. Det handlar inte bara om att få till en knaprig stekyta. Tack vare värmen och ångan håller sig maten saftig. Samtidigt bevarar du smak och konsistens i kött, fisk och lasagne – för att bara nämna några av våra favoriter.

 • Dessert med bär tillagad i ångugn
  Energisnål matlagning

  När vatten kondenserar i ugnen och bildar ånga tränger värmen in djupare och snabbare i maten. Värme har lättare att färdas genom vatten än genom varm luft. Det betyder mindre miljöpåverkan och lägre energikostnader för dig.

 • Oväntat enkelt att använda ångfunktionen

  Med funktionen Steamify är det lika lätt att laga festliga måltider som med en konventionell konvektionsugn. Dra fingret över pekskärmen för att välja tillagningsmetod – så sköter ugnen resten. Det enda den inte gör är att lägga upp maten på faten.

Upptäck mer från Electrolux