100 år av bättre leverne

100 år av bättre leverne

Dåtid, nutid och framtid med bättre leverne

Electrolux grundades i Sverige år 1919 av entreprenören Axel Wenner-Gren, och har gjort livet i hemmet bättre i 100 år genom att uppfinna nya upplevelser av god smak, omsorg och välbefinnande för människor. Detta är vår historia.

Hundra år av välbefinnande i hemmet

Electrolux grundades på idén att göra dammsugare lättare och enklare att använda, den marknadsfördes runt om i världen som ett verktyg för bättre hälsa och hygien. Resan fortsätter från grundaren Axel Wenner-Grens innovation att sätta medar på modell V-dammsugaren till lanseringen av världens första robotdammsugare.

Hundra år av återuppfunnen klädvård

Tvättmaskinen har kallats den största uppfinningen under den industriella revolutionen tack vare dess inverkan den fick på kvinnans roll i samhället. Med bidrag som den revolutionerande tvättmaskinen "Flytande vingen" på 1940-talet har Electrolux gjort det möjligt för människor att lägga tid på det som verkligen spelar roll, oavsett om det är utbildning eller mer tid med familjen.

Hundra år av smakupplevelser

Att skapa trevliga matupplevelser har alltid varit drivkraften bakom våra innovationer i köket. Under hela vår historia har vi lånat från vårt unika professionella arv för att få det att hända. Den banbrytande matberedaren Assistent och CombiSteam-ugnar är bara några exempel.

produktutställning

Electrolux Assistent: distinkt klassiker i nordisk design

År 1939 gav Electrolux den svenske designern och ingenjören Alvar Lenning uppgiften att omvandla en professionell apparat i ett restaurangkök till en kompaktare variant för hushållsbruk. Få hade trott att Electrolux-matberedaren Assistent skulle bli en av företagets mest uthålliga produkter, berömd både för sin stabila tillförlitlighet och design.

Den revolutionerande modell V

Modell V hade medar med vilka den kunde glida över golvet i hemmet och effektivt suga upp damm och smuts, även om den var mindre och lättare än sina upprättstående föregångare. Det var Wenner-Gren själv som hade kommit på idén med medarna. Det faktum att den var en värdig representant för den nya eran inom industridesign och i den tyske arkitekten Peter Behrens anda gjorde inte saken sämre.

Världens första: "Runda burken"

Diskmaskinen D10 med smeknamnet "Runda burken" lanserades 1959. Det är världens första diskmaskin som står på köksbänken. Detta vid en tidpunkt då de flesta kök inte var anpassade för diskmaskiner, men där den kunde installeras utan att det krävdes större ombyggnad av köket.