Nyttig mat för barn – 5 goda vanor för de små

Nyttig mat som barnen tycker om låter kanske svårt och omständligt – men så behöver det absolut inte vara! Nyttig mat behöver varken vara dyrare, ta längre tid att laga eller smaka tråkigare än annan mat. Snarare är det faktiskt ofta tvärtom. Och det lönar sig alltid i längden att satsa på en hälsosam kost för barn. Här får du hälsopedagogen Mikaela Franssons smarta råd.

En glad flicka äter broccoli vid köksbordet. Bredvid sitter en hund och tittar längtansfullt mot maten.

Hälsopedagogen tipsar - 5  tips för bättre matvanor

Att lägga grunden för goda kostvanor är något som sker tidigt i livet, det är nu du som förälder visar hur frukost, lunch och middag ser ut, säger Mikaela Fransson som är hälsopedagog och driver Kostassistenten.se.

Tänk på presentationen

Här kan du både tänka kreativt och skapa figurer av maten, eller bara dela upp maten så att varje råvara ligger för sig och barnet enkelt kan prova en i taget. Nyttig mat för barn ska kännas rolig! Som många vet är det inte alltid helt enkelt att få barnen att äta det vi serverar, det kan krävas lite hjälp på vägen. Mikaela förklarar att presentationen av maten är viktig när man lagar mat till barn.

– Du kan ta med barnen och handla, prata om vad ni ska äta, känna och lukta på råvaran innan ni tillagar den och så vidare. Bygg upp en nyfikenhet, säger Mikaela Fransson.

Laga maten tillsammans

Gör barnet delaktig, både under matlagningen men också när ni köper maten. Att sedan laga maten tillsammans och tänka igenom serveringen är också goda råd. Då kan barnet själv välja en råvara att testa, istället för att du mixar ihop dem till en hel sallad. 

Ät tillsammans, och ät samma mat

– Många vuxna gör felet att de lagar en annan mat till barnen än de vuxna äter. Barnen kanske får köttbullar medan de vuxna äter något annat. Men du är barnets förebild, det du äter lär de sig att vilja äta, säger Mikaela Fransson.

Låt barnen prova sig fram

Tvinga aldrig barnet att prova matvaror, det ska komma självmant. Att tvinga gör att råvaran förknippas med något negativt, då kommer den aldrig smaka gott även om den egentligen är det. En råvara behöver dessutom inte nödvändigtvis passa barnets smak i en viss form.

Ha tålamod

Vågar barnet inte prova första gången så försök igen. Det kan dröja tio gånger innan de vant sig vid smaken. Tvinga inte när barnet inte vill, det ger bara motsatt effekt och den kan hålla i sig in i vuxen ålder.

– Du kan till exempel både stuva, riva och ånga en morot. Testa att servera den på olika sätt. Och ha tålamod, det krävs 10–20 försök innan man börjar vänja sig vid en smak.

Grönsaker och frukt skapar en rolig figur på ett barns tallrik. Barnet är precis på väg att börja äta.

Ångad mat behåller vitaminer och mineraler

Ett tips för nyttigare mat är att du lagar maten med ånga istället för att koka den. Genom att använda en ugn med ångfunktion behålls en stor mängd av de näringsämnen som finns naturligt, istället för att koka bort dem. Med ånga lakas inte råvarorna ur. Ångugnen är praktisk eftersom det i många fall går snabbare att tillaga maten. En stor del av rätterna sköter sig själva när ni väl förberett och ställt in dem i en varmluftsugn med ånga, och ut kommer sedan nyttig mat för hela familjen.

 

Relaterade artiklar

Ångugn – din guide till hälsosamma och utsökta måltider

Hur fungerar en ångugn?

Ånga, senaste trenden i svenskarnas kök

Hälsosam mat med mer näring

Upptäck mer från Electrolux

 • Ugnsluckan på en ångugn står öppen. I ugnen står nylagad varm mat.
  Ugn med ångfunktion

  Ta din matlagning till nästa nivå. Upptäck våra ångugnar.

 • Vakuumförpackad mat tillagas i en ångugn från Electrolux
  Köpguide: Så väljer du rätt ugn

  Svårt att välja? Ingen fara! Vi hjälper dig.

 • En man och kvinna samtalar och lagar mat i ett modernt kök.
  Tips och inspiration

  Upptäck fler inspirerande artiklar, hem- och vardagstips.